-Vi mener det er viktig for bransjen at det legges til rette for at både små og store entreprenører kan stå i tvist om krav uten at det påfører bedriften større likviditetsutfordringer enn nødvendig. Fra venstre: Senioradvokat Elisabeth Flønes og advokat Emilie Melbø Kristoffersen - Advokatfirmaet Berngaard. Foto: Berngaard.
Sist oppdatert: 13-10-2021
Statsbudsjettet 2022: Beklagelig for byggebransjen
I forslaget til Statsbudsjettet for 2022, som ble lagt frem tirsdag 12. oktober, fremgår det at Finansdepartementet ikke vil foreslå endringer i lovverket som ville gitt entreprenørene adgang til å utsette innbetaling av merverdiavgift i forbindelse med omtvistede krav.
– Vi synes det er synd for byggebransjen at Finansdepartementet fraråder det som er en etterlengtet endring av regelverket, sier senioradvokat Elisabeth Flønes i Advokatfirmaet Berngaard.
Lenge etterspurt av bygg og anleggsbransjen
Likviditetsbelastningen i forbindelse med tvistesaker har lenge vært en stor utfordring for entreprenørene. I bransjen har det derfor lenge vært etterspurt en endring i merverdiavgiftslovgivningen knyttet til omtvistede krav.
Tidligere i år (01.01.2021) trådte det i kraft en endring i bokføringsforskriften som åpner for at entreprenøren kan avvente fakturering av krav til arbeidet er fullført.
- Dette var et steg i riktig retning, men likevel ikke tilstrekkelig til å avhjelpe likviditetsskvisen som ofte oppstår i tvisteperioden i etterkant av fullførte arbeider, sier advokat Emilie Melbø Kristoffersen i Advokatfirmaet Berngaard.
Finansdepartementet fraråder ytterligere endringer
Det var derfor oppløftende da Finanskomiteen i vår avga et forslag til ytterligere endringer i bokføringsforskriften.
Forslaget innebar at det måtte utformes særskilte regler for bygge- og anleggsbransjen om at krav om betaling av merverdiavgift først inntreffer etter at et omtvistet krav er avklart.
I forslaget pekes det på at problemstillingen knyttet til likviditetsbelastning er særlig relevant i bygge- og anleggsprosjekter på grunn av hoppeplikten, som forplikter entreprenørene til å utføre endringsarbeider, og dermed også pådra seg kostnader, selv om det er uenighet om entreprenøren har rett på vederlagsjustering for arbeidene.
Forslaget fra Finanskomiteen var ment som et bidrag til å lette likviditetsutfordringen i forbindelse med omtvistede krav, men Finansdepartementet fraråder nå en slik regulering.
I forslaget til statsbudsjettet for 2022 peker Finansdepartementet særlig på reguleringen i bokføringsforskriften som åpner for å utsette fakturering til etter arbeidet er fullført, og at denne etter deres vurdering er i tråd med EØS-regelverket.
Forslaget om at merverdiavgift knyttet til omtvistede krav først skal betales når kravene er endelig avklart, mener Finansdepartementet imidlertid at kan være i strid med EØS-avtalen da dette innebærer en særlig likviditetsfordel for bygge- og anleggsbransjen sammenlignet med andre bransjer.
Finansdepartementet mener videre at tvist om sluttoppgjøret i et kontraktsforhold av en viss varighet og størrelse ikke er unikt for bygg- og anleggsbransjen.
En endring i regelverket ville vært kjærkomment for bransjen
Særlig små og mellomstore entreprenører har i tvistesituasjoner stort behov for utsatt betaling av merverdiavgiften, da mange ikke har likviditet til å forskuttere store summer merverdiavgift over lang tid mens tvisten avklares.
Mindre selskaper må også gjerne hyre inn juridisk bistand eksternt, og får med dette en vanskeligere prosess med å forfølge omtvistede krav.
-Vi mener det er viktig for bransjen at det legges til rette for at både små og store entreprenører kan stå i tvist om krav uten at det påfører bedriften større likviditetsutfordringer enn nødvendig, sier advokat Kristoffersen.
Advokat Flønes supplerer med at
-Det ville vært et kjærkommet og for mange entreprenører et helt nødvendig bidrag, om de ble gitt en mulighet til å betale merverdiavgift på omtvistede krav først når kravene er avklart.
Statsbudsjettet skal behandles av både ny regjering og Stortinget, og det gjenstår nå å se om de vil
følge Finansdepartementets anbefaling.
Dersom din bedrift har behov for hjelp til å håndtere tvister – ta kontakt med senioradvokat Aleksander Nielsen
Aleksander Nielsen - Senioradvokat
Aleksander er tilknyttet firmaets eiendoms- og entrepriseavdeling, og bistår både offentlige og private aktører med rådgivning og tvisteløsning i forbindelse med ulike typer bygge- og anleggsprosjekter.