Hvordan finne læreplass innen bygg- og anlegg
Sist oppdatert: 05-01-2024 Utdanning 

Hvordan finne lærlingplass bygg- og anlegg? 

Tilgangen til en lærlingplass er ofte avgjørende for unge  som ønsker å starte sin karriere innen bygg- og anleggsbransjen.

Å sikre seg en lærlingplass kan være utfordrende, men det er stort behov for lærlinger over hele landet. 

Denne artikkelen gir deg verdifulle tips og strategier som kan hjelpe deg navigere reisen fra skolebenk til læreplass i bedrift.

Enten du er en skoleelev som utforsker mulighetene eller en ung voksen som ønsker å skifte karriere, vil vi dele innsikt og råd som kan øke sjansene dine for å sikre en ettertraktet lærlingplass innen bygg- og anlegg.

Fra å forstå markedet til å bygge et god CV, til å mestre intervjuet, vil disse tipsene veilede deg gjennom stegene som kan sette deg på veien til en vellykket lærlingplass. 

I jakten på lærlingplass bør du være forberedt på å snu enhver stein. Behovet for lærlinger i Norge er stort og det er mange ulike steder du kan lete etter en lærlingplass, eller søke hjelp

Videregående skoler og rådgivere

Om du velger den tradisjonelle veien til lærlingplass via videregående skole, er det lurt å starte med å snakke med skolens rådgivere.

Lokale skoler har ofte tette bånd til lokale bedrifter og de kan være til stor hjelp om du ønsker lærlingplass lokalt. 

Rådgivere på skolen kan være en viktig ressurs for å veilede deg til relevante bedrifter som tilbyr lærlingplasser lokalt. Mange skoler i Norge har også etablert ulike praksisordninger eller samarbeid med lokale bedrifter.

Dette kan gi deg muligheten til å bli kjent med lokale bedrifter også før du er ferdig på skolen. 

Les også: Lærling, dette må du vite!

Opplæringskontor bygg- og anlegg

Opplæringskontorene over hele Norge er et samarbeid mellom lokale bedrifter og virksomheter om inntak, og opplæring av lærlinger.

Opplæringskontoret spiller en sentral rolle og sørger blant annet for at det blir signert lærekontrakt, de påser at læreplanen følges og melder lærlingen opp til fagprøve/svenneprøve. De vil også kunne hjelpe med å sikre deg riktig lærlinglønn

Lokale opplæringskontor har tett kontakt med lokale bedrifter innen bygg- og anlegg, og de har ofte god oversikt over hvilke bedrifter som har ledige lærlingplasser.

Det er ingen krav til at en bedrift må være direkte knyttet til sitt lokale opplæringskontor, men om de aller fleste bedrifter som er godkjent opplæringsbedrift, vil være det. 

Ledige stillinger innen bygg og anlegg

Jobbsøkingsportaler

Det finnes i dag en rekke nettbaserte plattformer og jobbportaler, som Finn.no, NAV.no, NorskByggebransje.no og Jobbportalen.no, med flere.

Bedrifter som aktivt søker etter lærlinger vil ofte utløse også sine lærlingeplasser på ulike portaler som dette.

Mange bedrifter annonserer i tillegg sine ledige lærlingplasser på sine egne nettsider, slik både AF Gruppen, Skanska, EL-PROFFEN og NCC gjør. 

Bedriftsbesøk

Det er ganske vanlig at større bedrifter innen bygg- og anlegg inviterer unge til bedriftsbesøk i løpet av årene de er på skole.

Dette er en ypperlig måte å bli kjent med bedriften og lære mer om hva de ser etter i nye lærlinger og hvor mange lærlingplasser de har hvert år. 

Om du går på VGS og skolen selv ikke har tatt initiativ til bedriftsbesøk, er det lurt om elevene selv tar initiativ. Man kan også invitere lokale bedrifter på besøk til skolen, slik at de kan presentere sine bedrifter. 

Lokale samarbeidsprosjekter:

Noen steder har lokale samarbeidsprosjekter mellom skoler, bedrifter og myndigheter for å lette overgangen fra skole til arbeidsliv.

Dette kan innebære mentorprogrammer, praksisplasser eller andre tiltak som gir unge muligheten til å bygge nettverk og finne lærlingeplass.

Informasjon om slike samarbeid bør du kunne få av skolen, ditt lokale opplæringskontor eller NAV. 

Yrkesmesser:

Organisasjoner som Ungt Entreprenørskap og yrkesmesser er en annen spennende arena for unge som søker lærlingplass. Arrangementer som dette byr på unike muligheter for å knytte kontakt med bedrifter, lære om bransjen og utforske ulike yrker innen bygg- og anlegg.

Det er viktig at du selv er proaktiv når du søker lærlingplass. Du kan dra stor nytte av å være åpen for ulike tilnærminger og utnytte alle ressursene som er tilgjengelige både gjennom skolesystemet og lokale organisasjoner. 

Mange har tilgang på et større nettverk enn de tenker over. Benytt deg fullt ut av mulighetene rådgivere, lærere og representanter fra bransjen kan by på, og du vil langt lettere finne den en lærlingplass. 

Lokale nettverk

Sjekk i ditt lokalområde om du finner foreninger og nettverk innen den bransjen du ønsker deg jobb, eller lærlingplass. Det finnes en rekke ulike nettverk over hele Norge, som Ingeborg-nettverket, et nettverk for alle innen rørleggerbransjen.

Personlig oppmøte

Personlig oppmøte kan virke litt gammeldags i en tid hvor stort sett alle stillinger utlyses på nett, men metoden har fortsatt mange fordeler. Personlig oppmøte er en proaktiv og effektiv måte å skille deg ut fra andre som også søker lærlingplass.

Personlig oppmøte er også en flott måte å lære om andre bedrifter som kanskje har ledig lærlingeplass. Lokale bedrifter innen bygg- og anlegg samarbeider ofte og dette er en flott måte å tilnærme seg lokalkunnskap ikke andre søkere har. 

Sommerjobb

Det at du ikke er ferdig på skolen ennå, bør ikke stoppe deg fra å søke jobb innen bygg- og anlegg. Vær tidlig ute med å søke sommerjobb og du kan få erfaring som gjør at du stiller foran andre søkere i køen, når du siden skal søke lærlingplass. 

Det er ikke sikkert bedriften du får sommerjobb hos har ledig lærlingplass senere. De er kanskje ikke en gang godkjent opplæringsbedrift, men ikke la det stoppe deg.

Erfaring er viktig og selv noen få sommer uker kan gi deg mye grunnkunnskap om hvordan det er å jobbe på en aktiv byggeplass. 

Sommerjobb fra bygg- og anlegg ser også veldig bra ut på CV, når tiden kommer for å søke lærlingplass etter endt VGS.

Hvordan skrive en god CV med lite erfaring 

Det å skulle skrive en CV når du har begrenset med erfaring, spesielt som en potensiell lærling, kan være utfordrende, men det er fortsatt mulig å lage en imponerende CV. 

Her er noen tips til CV når du søker lærlingeplass. 

Personlig profil:

Start CV-en med en kort personlig profil som oppsummerer dine ferdigheter, ambisjoner og motivasjon for å søke lærlingeplass. Målet er å gi arbeidsgiveren en kjap introduksjon som gjør at de vil lese mer. 

Utdanning:

Fremhev utdannelsen din, spesielt relevante kurs eller fagområder. Dette kan inkludere både skolegang og kurs du har fullført som kan støtte søknaden din.

Prosjekter og oppgaver:

Inkluder prosjekter, oppgaver eller praktiske aktiviteter du har vært involvert i. Dette kan være skoleprosjekter, frivillighetsarbeid eller annen praktisk erfaring som viser dine ferdigheter og engasjement som arbeidstaker. 

Ferdigheter:

List opp dine ferdigheter, inkludert både tekniske ferdigheter og myke ferdigheter som samarbeid, kommunikasjon og dine evner til problemløsning. Dette vil gi arbeidsgiveren en ide om hva du bringer til bordet som ansatt og kollega. 

Relevante kurs og sertifikater:

Inkluder eventuelle kurs eller sertifikater som er relevante for lærlingplassen du søker. Dette kan være førstehjelpskurs, sikkerhetskurs eller lignende.

Språkferdigheter:

Hvis du har sterke språkkunnskaper, inkluder dette i CV-en. Mange arbeidsgivere verdsetter gode kommunikasjonsevner. Spesielt inne bygg- og anlegg hvor mange ansatte i dag bare snakker engelsk. 

Engasjement og initiativ:

Beskriv eventuelle eksempler på engasjement eller initiativ du har tatt, for eksempel deltakelse i relevant bransjearrangement, workshops eller frivillighetsarbeid.

Interesser:

Del noen personlige interesser som kan vise dine personlige egenskaper eller ferdigheter som kan være relevante for lærlingplassen.

Referanser:

Hvis mulig, inkluder referanser fra lærere, veiledere, personer du har jobbet sammen med i relevante prosjekter, eller fra sommerjobber. Om du ikke har hatt sommerjobb innen bygg- og anlegg, bør du uansett ta med referanser fra andre jobber. 

Tilpass CV-en:

Tilpass CV-en for hver bedrift du søker lærlingplass hos. Ved å fokusere på de ferdighetene og kvalifikasjonene som er mest relevante for den spesifikke lærlingplassen du søker.

Husk at selv om du kanskje ikke har mye arbeidserfaring, kan personlige egenskaper, initiativ og engasjement være veldig verdifulle for en potensiell arbeidsgiver.