Michelle Walstad Oldemark lar seg ikke stoppe. Tvert imot bruker hun dette som motivasjon for å vise at kvinner har like mye å bidra med i håndverksfagene. Foto: SnilleBilder
Sist oppdatert: 12-09-2024 Annonsørinnnhold

Utfordrer Stereotypier

Michelle Walstad Oldemark, 32 år gammel, bor i Rakkestad og arbeider som ventilasjonstekniker.

Hun tok steget fra helsesektoren over til ventilasjonsfaget, og hennes ledere omtaler henne som en svært populær håndverker blant både kolleger og kunder.

Med en imponerende bratt læringskurve har hun nådd et høyt nivå i faget. Hun er nå finalist i Norges Hyggeligste Håndverker 2024, noe som kom som en uventet overraskelse for henne.

- Jeg hadde en litt dårlig dag da jeg ble ringt opp og informert om at jeg var en av finalistene, så da ble jeg nesten litt rørt.

- Jeg var helt i skyene og ringte mamma med en gang. Mamma ble veldig stolt, hun er stolt av meg uansett, men det er ekstra stas siden hun vet hvor mye jeg har jobbet med å sette meg inn i ting.

Se intervju med Michelle her...

- Det har blitt mange sene kvelder for å lære et nytt fag.

Fra Helsearbeider til Ventilasjonstekniker

Hun startet sin karriere i en helt annen retning, med utdanning innen design og tekstil, og jobbet deretter i helsevesenet som helsefagarbeider i 10 år.

Etter mange år med turnusarbeid og et utfordrende yrke kjente Michelle at hun trengte å gjøre noe annet.

- Der jeg jobbet, i helsevesenet, var det veldig krevende arbeid. Jeg har fått litt juling av pasienter opp gjennom årene, sier hun litt lattermildt, men med en seriøs tone.

- Jeg var lei av turnusarbeid, så jeg fikk rett og slett et spørsmål fra en kompis som mente jeg var praktisk anlagt. Han lurte på om jeg ville prøve meg som ventilasjonstekniker, og slik fikk jeg denne muligheten – nytt og spennende.

Utfordringer og fordommer

Å bytte karriere kan være skummelt for mange, men Michelle har ikke grublet mye over det som kunne være skummelt.

Hun hoppet rett ut i den nye utfordringen og forteller at hun trives i yrket, har gode kolleger og har fått mye tillit fra ledere. I begynnelsen av karrierebyttet var det imidlertid mange som hadde meninger.

- Jeg fikk ofte spørsmålet: "Tør du å bytte til noe helt nytt som du ikke kan noe om?" Man møter mange fordommer fordi man er kvinne, ofte fra andre kvinner som har fordommer, sier hun åpent.

Men hun lar seg ikke stoppe. Tvert imot bruker hun dette som motivasjon for å vise at kvinner har like mye å bidra med i håndverksfagene.

Foto: SnilleBilder

Hun ser seg selv som en ambassadør for kvinner i bransjen, og håper å inspirere flere til å følge etter.

- Det er litt kult at vi ikke er så mange jenter. Mange kommer bort og spør hva jeg jobber med, og de blir imponert og sier: "Det er veldig uvanlig." Da sier jeg, men det blir nok flere av oss.

- Jeg er på en måte en ambassadør. Jeg liker å inspirere andre.

Alltid klar for nye utfordringer

En av Michelles sterkeste egenskaper er hennes evne til alltid å være lærevillig.

- Jeg blir aldri utlært, sier hun med et smil, og legger til at det er nettopp dette som motiverer henne i hverdagen. Hun elsker å møte nye utfordringer og lære seg nye ferdigheter.

- Fra starten som helsefagarbeider til hennes nåværende rolle som ventilasjonstekniker har hun utviklet seg til å bli en verdsatt fagperson.

Veien fremover

For Michelle handler det ikke bare om å være god i sitt fag, men også om å inspirere andre, spesielt kvinner, til å våge å bryte barrierer.

Hun håper at flere kvinner vil følge hennes fotspor og gå inn i håndverksyrker. Som en fremoverlent ventilasjonstekniker med stort engasjement har Michelle en lys fremtid foran seg.

- Det som motiverer meg er at jeg begynte som helsefagarbeider, og nå er jeg her. Jeg blir aldri utlært. Jeg er veldig takknemlig.