- Pappa oppmuntret meg til å ta yrkesfag, men som ungdommer flest hørte jeg ikke på ham, sier Eirik og ler. Jeg gikk idrettsfag fordi jeg ville bli fotballspiller. Foto SnilleBilder
Sist oppdatert: 12-09-2024 Annonsørinnnhold

Fra ingeniør til maler

Eirik Hope Langåker er den sprudlende maleren kjent for sin smittende latter. Han kommer opprinnelig fra Karmøy, men er nå bosatt i Oslo, hvor han driver sitt eget malerfirma.

Både kunder og kolleger har lagt merke til hans presisjon, positive innstilling og sterke engasjement for håndverket.

I tillegg har han nådd finalen i Norges Hyggeligste Håndverker 2024. Selv om han ikke er vant til så mye oppmerksomhet, var han veldig takknemlig for å bli nominert.

– Jeg setter utrolig pris på dette, men det er egentlig ikke helt meg. Jeg liker best å jobbe for meg selv, men det er jo fint at folk setter pris på jobben min.

En vei tilbake til håndverksfaget

Eirik har alltid hatt en tilknytning til håndverksbransjen, selv om han opprinnelig gikk idrettsfag på videregående.

- Pappa oppmuntret meg til å ta yrkesfag, men som ungdommer flest hørte jeg ikke på ham, sier Eirik og ler. Jeg gikk idrettsfag fordi jeg ville bli fotballspiller.

Etter videregående begynte Eirik som håndverker i en malerbedrift, noe han trivdes godt med.

Se intervju med Eirik her...

- Jeg begynte som lærling i et bra og stødig firma. Jeg lærte veldig mye på kort tid, med hyggelige folk som var veldig konkrete og presise.

- De var nøye med å lære meg riktig, slik at jeg ikke skulle få dårlige vaner. Selv om jeg ble oppmuntret til å ta fagbrevet, fullførte jeg det ikke den gang.

Selv etter å ha utdannet seg til ingeniør, følte Eirik en stadig dragning mot håndverk. Dette førte ham til slutt tilbake til malerfaget, noe han tok opp igjen etter at han flyttet til Oslo.

- Jeg savnet byggebransjen og følte meg trygg i faget. Jeg tenkte at jeg ville prøve å pusse opp leiligheter.

- Jeg har tidligere jobbet i et tømrerfirma som forskalingssnekker, så jeg hadde litt erfaring med forskjellige typer arbeid.

Selv om han trivdes med å pusse opp leiligheter, ønsket Eirik noe mer stabilt. Oppussingsmarkedet kan være uforutsigbart, og med hans erfaring fra malerfaget ble veien videre å starte et malerfirma.

- Jeg drøyde lenge med å ta fagbrevet, fordi det teoretiske opplegget virket komplisert.

- Når man jobber for seg selv, er det lett å skyve slike ting bakover i prioriteringen. Men det er mange fordeler med å ha fagbrev, så det er noe jeg skal få på plass nå.

Lidenskap for faget

Eirik elsker å jobbe hjemme hos folk, og spesielt liker han sparkling og maling.

- Jeg liker best å jobbe med maling og sparkling, og jeg trives med å forbedre de ferdighetene jeg har.

- Jeg liker også å ta på meg litt større prosjekter, som eldre leiligheter som trenger litt mer forarbeid med gipsing og andre oppgaver. Selv om jeg kan litt av alt, er det maling og sparkling jeg er best på.

Det som gjenstår nå, er å fullføre fagbrevet – noe som er viktig for Eirik.

Den rette mannen for jobben

Det er tydelig at valget om å starte egen malerbedrift var riktig for Eirik. Han er kjent for sin struktur, punktlighet og evne til å skape et godt arbeidsmiljø for både kolleger og kunder.

I nominasjonen til Norges Hyggeligste Håndverker blir han beskrevet som en som "holder et skikkelig tempo" og "motiverer andre rundt seg"

For Eirik er det viktig å fremme yrkesfag og håndverksstolthet. Han mener at de som gjør grundig og nøye arbeid, er de som lykkes i bransjen, og han håper flere vil satse på yrkesfag.

- Jeg setter utrolig pris på å ha kommet til finalen. Det er en fin mulighet til å fronte faget, og jeg håper det kan inspirere flere til å velge yrkesfag, avslutter han.