- For meg personlig er det viktig å finne den erfarne håndverkeren som oppriktig bryr seg om å gjøre en god jobb, samtidig som han eller hun påvirker sine omgivelser på en positiv måte. Dette er ikke bare en kåring for de som har masse følgere i sosiale medier, sier Sveinung Tofteland. Foto: Privat. 
Sist oppdatert: 22-04-2024 

Ærekjær vaktbikkje

Tømrer og byggmester Sveinung Tofteland, var den aller første vinneren av Norges Hyggeligste håndverker tilbake i 2017.

- Jeg vant kåringen ingen hadde hørt om, sa Tofteland da vi intervjuet han i 2022, i forbindelse med at han tok plass i juryen til Norges Hyggeligste Håndverker.

Når åttende sesongen drar i gang i april 2024 sitter han i juryen for tredje året på rad.

- Dette er et ærefullt oppdrag, veldig spennende og en sinnssyk utfordrende oppgave, forteller han med et sterkt engasjement.

- Svært mange av skadene i dag skjer på fall fra lavere nivå, og de færreste vet om at lovkravet for dokumentert opplæring i arbeid i høyden gjelder allerede ved første trinn i gardintrappen, forteller Sveinung Tofteland. Foto Privat

- Vi jakter ikke på den dyktigste, men den hyggeligste håndverkeren.

- Det betyr at ikke bare må vi finne en håndverkere som er særdeles hyggelige med sine kunder, men en som også er flink til å promotere faget sitt og bidra til at flere velger yrkesfag.

- For meg personlig er det viktig å finne den erfarne håndverkeren som oppriktig bryr seg om å gjøre en god jobb, samtidig som han eller hun påvirker sine omgivelser på en positiv måte.

- Dette er ikke bare en kåring for de som har masse følgere i sosiale medier.

- Lea Erlandsen som gikk til topps i fjor har mange følgere i sosiale medier, men takket være kåringen fikk hele Norge bli kjent med en dyktig elektriker.

- En dame med et godt og varmt hjerte, som gjør utrolig mye bra for å fronte fag og bransje. I tillegg er hun opptatt av å gjøre godt for lokalsamfunnet, blant annet gjennom sin innsats i Røde Kors.

- Jeg vet at veldig mange håndverkere er introverte og til dels ukomfortable med masse oppmerksomhet. Derfor har det blitt min lille fanesak å lete frem disse gullkornene blant mange tusen nominerte.

Hvordan er det å representere håndverkerne i juryen?

- Det er flott. Juryen er i hovedsak satt sammen av sponsorer og kun et fåtall har håndverksbakgrunn - selv om de jobber med bransjen til daglig.

- Jeg tror det er veldig viktig at også håndverkerne blir representert og tar det som et kjempekompliment at jeg ble spurt.

- Jeg er kanskje litt bulldog i juryen, men føler at jeg kan bidra med noe konstruktivt, smiler han. Jeg var blant annet sterkt involvert i avgjørelsen om å splitte snekker og tømrer i to ulike kategorier.

- Tidligere var det en og samme kategori, men håndverkerne vet at det er to helt ulike fagfelt.

Hva forventer du av årets sesong?

- Det er alltid spennende når startskuddet nærmer seg. Norge går aldri tom for hyggelige håndverkere og vi vil ha med grasrota av norsk håndverksbransje.

- Et av mandatene er å finne noen som representerer faget sitt på en god måte, markedsfører bransjen godt og gjør det litt ekstra ovenfor ungdommen

- For å lykkes å få frem verdige kandidater og vinnere trenger vi at norske kvinner og menn engasjerer seg.

- Det er avgjørende at de våger å skryte av håndverkere de synes gjør en god jobb og både nominerer, og stemmer.

- Jeg gleder meg veldig! Det er gøy å sitte i juryen og være litt vaktbikkje. Norges hyggeligste har gjort en fenomenal jobb gjennom mange år og vi skal ikke miste troverdigheten!

- Jeg vant kåringen ingen hadde hørt om, sa Tofteland da vi intervjuet han i 2022, i forbindelse med at han tok plass i juryen til Norges Hyggeligste Håndverker. Foto: Privat

Hva har kåringen medført for din del?

- Utelukkende positive ting. Etter noen år i scenebransjen er jeg nå tilbake i byggebransjen gjennom nytt firma: Kamerat Tofteland AS, hvor jeg arrangerer fallsikringskurs i henhold til NS 9610, redning og førstehjelpskurs.

- Det høres kanskje merkelig ut, men scenebransjen og byggenæringen har flere likhetstrekk. Jeg vil spesielt trekke frem manglende fokus på fallsikring og jobb i høyden hos flere av de mindre aktørene.

- De aller fleste større bedrifter har solid fokus på dette, men mindre og til dels mellomstore bedrifter mangler ofte kapasitet til å følge opp.

- Når daglig leder skal være arbeidsgiver, kalkulatør, lønnsansvarlig og vaktmester osv. strekker ikke døgnets timer til.

- Svært mange av skadene i dag skjer på fall fra lavere nivå, og de færreste vet om at lovkravet for dokumentert opplæring i arbeid i høyden gjelder allerede ved første trinn i gardintrappen.

- Sender du som arbeidsgiver en nyansatt opp på 70 cm høyde uten fallsikringskurs vil du fort kunne få en bot i titusenkronersklassen. Den ansatte er da heller ikke informert om sitt eget ansvar, avslutter Tofteland.