- Byggebransjen er en veldig artig bransje som byr på en sosial hverdag som ikke kan sammenlignes med det å sitte på samme kontoret hver dag. Man treffer nye mennesker hele tiden og får stadig nye utfordringer innen det faget man velger. Jeg anbefaler definitivt en karriere som stolt håndverker, sier Frank Thonstad.
Sist oppdatert: 17-04-2024
Norges gladeste og hyggeligste murer
Frank Thonstad gikk til topps i sin kategori under finalen av Norges Hyggeligste Håndverker i september 23. Sjelden eller aldri har vi hørt et gledesbrøl som hans da avgjørelsen ble lest opp.
Tok det lang tid før du «landet» etter finalefesten?
- Det kjennes fortsatt veldig godt. Jeg visste allerede da at jeg kan smykke meg med tittelen i et helt år og bestemte meg for å nyte det hele veien, ler den blide trønderen.
- Jeg kjenner på gleden over å gå til topps hver eneste dag, det har vært en utelukkende positiv opplevelse.
Frank Thonstad, med ildstedet han fikk i premie fra NorskByggebransje. Foto: Privat
Hvorfor ble du murer?
- Helt og holdent tilfeldig. Jeg var skikkelig skolelei etter ungdomsskolen og ville egentlig bare prøve noe annet. Fysisk arbeid lokket og jeg startet på det som den gang var grunnkurs murer før man gikk videre til VK1 murer og læretid.
- Etter lærlingtiden jobbet jeg noen år før jeg ble ansatt i Trondheims eldste murerbedrift, Murmester Ivar S. Moe AS. Her er jeg enda, 23 år etter at jeg kom inn i bedriften.
- Det var først da jeg kom hit at jeg begynte å bli trygg i yrket. Det i kombinasjon med trivelige kolleger og en bra arbeidsplass gjør at jeg ikke har angret på yrkesvalget en eneste dag.
- Skulle jeg ønske noe, så var det at vi som murere ble verdsatt høyere og fikk bedre betalt!
- Vi går aldri tom for arbeid, har et kreativt yrke og har kontakt med masse flotte folk. Prikken over i’en for min del er å få jobbe med lærlinger og nye ansatte med utenlandsk opprinnelse. Det er like givende som det er utfordrende.
Hvordan var opplevelsen med kåringen Norges Hyggeligste Håndverker?
- Jeg har vært nominert tidligere og hadde kjennskap til kåringen, men den gang gjorde jeg ikke så mye ut av det selv.
- Når første nominasjonen kom fra min barndomskompis Roy Bringsli, kjente jeg at dette var stas.
- Klart jeg stiller opp og denne gang valgte jeg å gå “all-in” gjennom å vise og fortelle at jeg var nominert for å sanke nominasjoner hele veien.
- Det varer lenge og man er så klart redd for at noen skal oppleve at man maser, men det har vært utelukkende positivt. Jeg kunne stilt opp igjen i år om jeg fikk lov av kona, ler han hjertelig.
Stort, profesjonelt og positivt
- Det jeg har sagt til veldig mange i ettertid er at det er lett å sitte hjemme og engasjere seg, eller velge å kritisere for den del, men ingenting hadde forberedt meg på hvor stor denne kåringen er og hvor profesjonelt arrangementet er.
-Tror ikke folk har satt seg godt nok i opplegget, spesielt ikke de få som kritiserer.
- Samtlige håndverkere blir kontaktet når de blir nominert første gang og de får mulighet til å takke ja eller nei til å stille opp.
- Skriftlige nominasjoner sjekkes av arrangørene og alle har samme mulighet til å gå til topps uavhengig av antall stemmer. For til syvende og sist avgjøres dette av en jury som ser på helheten.
- Min oppfordring er krystallklar: blir du nominert så takk ja og la deg rive med!
Frank Thonstad i prat med konferansier Petter Pilgaard. Foto: NorskByggebransje.
Trodde du selv at du skulle gå til topps når du stilte opp i finalen?
- Jeg hadde en god magefølelse og visste at jeg hadde jobbet hardt for å vinne, men man vet jo aldri. Derimot kan jeg si at det seiersbrølet som kom ikke var planlagt, men vi må vise glede i hverdagen.
Finale med fest på Gamle Logen i Oslo, blant kjendiser, politikere, næringslivstopper, sponsorer og flust med hyggelige håndverkere. Hvordan har tiden etterpå vært?
- Jeg har fått masse gratulasjoner fra kjente og ukjente. Fått utelukkende positive tilbakemeldinger fra andre håndverkere og oppmerksomhet fra media osv.
- Hele opplevelsen løfter både mennesker, fag og bransjer. Personlig har jeg en plan om å besøke skoler i Trondheimsområdet for å prate med ungdommen å fremme faget.
- Målet er å fortelle mer om yrket, utdanning og muligheter i håp om å inspirere flere til å velge yrkesfag. Er det noen som ønsker besøk, er de hjertelig velkommen til å ta kontakt.
Lykkelige vinnere etter prisutdelingen 2023. Fra venstre Frank Thonstad, Jens H. Nilssen, Petter Warnes, Marianne Fløysvik, Lea Erlandsen, Roger Haagensen, Kenth Antonsen og Amalie Strønen Olsen. Foto: NorskByggebransje.
Hva vil du som ambassadør for fag og bransje si til ungdom som skal velge studieretning?
- Jeg vil si at at de må tenke seg godt om. Yrkesfag gir dem mulighet til å tjene penger gjennom hele læretiden og bli ferdig utdannet uten studielån.
- Byggebransjen er en veldig artig bransje som byr på en sosial hverdag som ikke kan sammenlignes med det å sitte på samme kontoret hver dag.
- Man treffer nye mennesker hele tiden og får stadig nye utfordringer innen det faget man velger.
- Jeg anbefaler definitivt en karriere som stolt håndverker, avslutter Thonstad.