- I 2018 startet jeg Yeswood og takket være fornøyde kunder har jeg skapt et godt levebrød. Akkurat nå har jeg det som plommen i egget, har nesten litt for mye å gjøre etter Norges hyggeligste, sier Jens H. Nilssen. Foto: Norsk Byggebransje 

Har gjort drømmen til virkelighet

Jens H. Nilssen og bedriften hans Yeswood er et velkjent navn for mange. Han har gjort drømmen til virkelighet når han nå lever av å designe og håndlage møbler, ved bruk av treverk fra lokale sagbruk og bønder i Vestfold.

Fornøyde kunder har stemt han frem som finalist til Norges hyggeligste håndverker, ikke bare en - men tre ganger. I år gikk han til topps i sin kategori som Norges hyggeligste snekker 2023.

Norges hyggeligste snekker holder varmen med premien fra Norsk Byggebransje. Her med et utvalg varer i julebua til Yeswood. Foto: Yeswood

Hvem er Jens H Nilssen og hvorfor valgte du å bli snekker?

- Jeg er en glad mann i min beste alder, som egentlig skulle bli plate- og sveisearbeider. En arbeidsulykke mens jeg gikk i lære som 19 åring kunne fått katastrofale konsekvenser.

- Jeg falt seks meter, knuste begge knærne og fikk en jernrist i hodet. Jeg husker igrunn svært lite av mine første 19 år på jorden.

- Det var da livet jeg har i dag startet. Alt måtte læres på nytt og alle relasjoner måtte skapes på nytt. Før ulykken var jeg aldri interessert i håndverksyrker, ifølge mine foreldre. Etter slaget i hodet ble snekkeriet greia.

- Jeg er selvlært snekker, learning by doing er min bakgrunn. Jeg var ikke spesielt skoleglad.

- Noen ganger kjenner jeg at jeg gjerne skulle tatt mer utdannelse, men jeg har valgt det bort fordi jeg er redd for å miste den kreative siden av meg selv.

- I 2018 startet jeg Yeswood og takket være fornøyde kunder har jeg skapt et godt levebrød. Akkurat nå har jeg det som plommen i egget, har nesten litt for mye å gjøre etter Norges hyggeligste.

- Kåringen har medført mye oppmerksomhet og forespørsler. Det er veldig, veldig gøy å kjenne seg verdsatt.

- Jeg er selvlært snekker, learning by doing er min bakgrunn. Jeg var ikke spesielt skoleglad. Foto: Norsk Byggebransje

I september stod du på scenen på Gamle Losjen i Oslo som en av tre finalister i din kategori - attpåtil for tredje gang - er du virkelig så hyggelig?

- Når man brenner så mye for yrket sitt som jeg gjør, betyr det mye å blir verdsatt på denne måten. At det var tredje finaleplasseringen for min del gjorde at det betydde ekstra mye.

- Jeg var i tvil om å stille opp en gang til, men tenkte at så lenge kundene nominerer og stemmer på meg, vil jeg takke ja og være stolt av å delta i Norges hyggeligste kåringen.

- På scenen omgitt av fantastiske håndverkere, Petter Pilgaard og Erna Solberg, stod jeg bare å ristet. Jeg var veldig rørt og emosjonell, man får litt bakoversveis og det er vanskelig å snakke.

Vil du stille opp en fjerde gang?

- Tja, det kan jo være fristende å bli den håndverkeren som er med flest ganger, ler han godt.

- Jeg er stolt av å ha gått så langt som i år. Jeg jobber hardt, har alltid kunden i fokus med innstillingen om at jeg prater med alle kundene som jeg snakker med min beste venn. Jeg driver såpass smått at jeg kun tar på meg oppdrag i de formatene jeg kan levere.

- Jeg er opptatt av å lytte til hva kunden ønsker, kommer godt under huden på dem og skape trygghet og tillit. Det tror jeg at jeg vinner på.

- Jeg hadde ikke det største nettverket, ingen stor fanskare i sosiale medier f.eks, samtidig som jeg jobber mest mot privatmarkedet. Noe har jeg lyktes med når kundene er fornøyd med resultatet og vil ta seg tid til å nominere og stemme på meg.

Ledige stillinger innen bygg og anlegg

Hvordan var opplevelsen fra første nominasjon, til du fikk beskjed om at du var en av finalistene?

- Det er fint at både nominasjoner og stemmer teller, men at juryen til sist tar avgjørelsen. Det bidrar til seriøsiteten og gjør at alle håndverkere, uavhengig av om de jobber i små eller store bedrifter, har null eller hundretusener av følgere i sosiale medier, har samme mulighet til å gå til topps.

- Det er også en veldig god stemning blant de nominerte, når man er rause med gode ord seg i mellom også gir det motivasjon til å fortsette.

- Når jeg kjørte fra Tønsberg til Oslo før finalen fikk jeg en liten go’følelse, men tenkte på de andre finalistene og følte at flere hadde fortjent å vinne.

- I ettertid har jeg fått se videoene som ble spilt inn i det jeg ble ropt opp, det ansiktsutrykket avslører at jeg ikke hadde forventet å vinne min kategori.

Foto: Norsk Byggebransje 

Hva har kåringen betydd for deg?

- Jeg fikk en forespørsel fra TV2 om en tv-innspilling etter første gang jeg var med. Det var litt morsomt, men ideen ble aldri lansert.

- I dag er jeg mer stolt av det å få være en god ambassadør for håndverkere generelt. Jeg legger fort merke til hvordan enkelte er og oppfører seg. Det er veldig mange gode håndverkere, men fortsatt noen som er litt  "sjukeste".

- Jeg håper denne kåringen er med på å rette opp inntrykket av håndverkere, for de som har vært uheldig med valg av håndverkere.

- Enda viktigere for meg er å få være et forbilde for ungdom som har lyst å bli håndverkere. Jeg fikk en telefon fra en sløydlærer på Ringshaug barneskole som spurte om jeg hadde muligheten til å ta en titt på sløydrommet deres.

- Jeg fikk vondt i hjerteroten når jeg så sløydrommet fra 70-tallet, men det ga meg også mulighet til å være med å bygge opp et nytt sløydrom på skolen.

- Når jeg har mulighet forsøker jeg å donere avkapp og gode trestykker slik at elevene har bra tre å jobbe med.

- Flere skoler har bedt om å få treverk, fordi det koster så mye. Jeg prøver å bidra så godt jeg kan, samtidig som jeg synes det er skammelig at de praktiske fagene nedprioriteres slik de gjør i dagens skole.

- Nå er jeg snart ferdig innflyttet til et større verksted og da planlegger jeg å invitere ungdommen på besøk for å vise mer hva snekkerfaget går ut på. Man må ikke være tøff og sterk for å jobbe som håndverker.

Julebua til Yeswood. Foto: Julebua Yeswood

Hvor viktig er kåringen for norske håndverkere?

- For meg personlig har den vært superviktig. Jeg har fått masse oppmerksomhet og gratis markedsføring som bidrar til økt oppdragsmengde. Kåringen hjelper kundene å se hvem som er seriøse.

- De som er hyggelige og dyktige fortjener positiv oppmerksomhet. Fortsatt vet jeg at det er mange håndverkere som ikke har hørt om kåringen, så min oppfordring er klar: Still opp om du får mulighet!

-¨For en måned siden fikk jeg oppdrag fra et selskap i Oslo, de fant ingen møbelsnekker lokalt og hadde fått meg anbefalt. Det er gull verdt.

- Jeg har ingen problem med å anbefale håndverkere som har vært med i Norges hyggeligste. Dette systemet løfter de beste!

Hva vil du si til ungdom som skal velge retning i mars neste år?

- Bli med å bygge Norge! Jeg anbefaler yrkesfag på det sterkeste!

-Det er mangel på fagfolk, du er sikret jobb etter utdannelsen. Du får lønn under utdanning, god trening sammen med fagfolk som har gått veien før deg og tjener godt etter utdannelsen.

- Til norske politikere legger jeg til: Få de praktiske fagene tilbake i skolen! La ungene få mulighet til å teste og kjenne på håndverksfag gjennom hele skolegangen, avslutter Nilssen.