God stemning under kåringen 2022. Det var Robin Hundal (i midten) som gikk hjem med tittelen Norges Hyggeligste Håndverker. Foto: Norges Hyggeligste Håndverker
Sist oppdatert: 27-04-2023 Pressemelding
Fine rollemodeller og positivt fokus: Sammen snur vi trenden
Det er stor etterspørsel etter håndverkere. Gjennom samarbeidet mellom EL-PROFFEN og Norges Hyggeligste Håndverker (Hyggeligste) jobbes det for å øke kvaliteten på håndverksarbeidet i Norge.
Dette gjøres ved å fokusere på de positive historiene og samarbeidet vil ikke bare gagne de to partene, men også kundene og hele bransjen i det lange løp.
- Vi i EL-PROFFEN samarbeider med Hyggeligste for å bidra med å løfte bransjen. Håndverkere jobber ute i vær og vind for å bokstavelig talt bygge landet vårt. De fortjener å være stolte over yrket sitt og bli anerkjent for den gode jobben de gjør, sier Sven Arild Bransdal som er markedssjef i EL-PROFFEN.
- Å stå sammen om å løfte bransjen mener prosjektleder i Hyggeligste, Benjamin Husstad-Nedberg, er helt sentralt. Han forteller om stor mangel på fagarbeidere, både nå og i årene framover. En trend Hyggeligste ønsker å snu.
- Problematikken ble dokumentert i en undersøkelse fra SSB januar 2021, som sier at Norge i 2030 vil mangle 70.000 fagarbeidere, hvor mange av dem er håndverkere, sier han og legger til:
- Et annet eksempel er fra Mittanbud. I 2021 ble det lagt ut 300.000 oppdrag på tjenesten, og hele 30.000 jobber fikk ingen svar fra håndverkere.
- Det forteller om en kjempestor ubalanse mellom oppdragsmengde og tilgjengelige fagarbeidere. Det er mye mer jobb enn det er håndverkere. Dette er et nasjonalt problem.
Benjamin Husstad-Nedberg, prosjektleder i Norges Hyggeligste Håndverker.. Foto: Norges Hyggeligste Håndverker
Dårlig omdømme skader rekruttering
Husstad-Nedberg tror det dårlige omdømme til bransjen bidrar til at færre ønsker å bli håndverker. Målet med kåringen er å skape positiv oppmerksomhet rundt yrkesfagene og styrke rekrutteringen, slik at det blir flere gode håndverkere i landet.
- Vi tror noe av forklaringen kan være at i de siste 20 til 40 årene, har det vært slik at dersom du ikke kommer inn på universitetet, kan du alltids bli håndverker.
- De dårligste skal bli håndverker, men de dyktigste bør bli akademikere. Den holdningen er ikke bra. Vi tror det henger delvis sammen med at bransjen i mange år har blitt snakket ned, sier han.
Hvorfor det har blitt slik lurer Husstad-Nedberg på. Derfor ble Hyggeligste etablert for syv år siden, med et mål om å heller fremsnakke bransjen.
- Vi hører aldri om håndverkere som kommer på tiden, rydder etter seg og andre positive historier. Det er her vi i Hyggeligste kommer inn, for å veie opp ubalansen i bildet.
- Vi fremhever de positive historiene og vise fram de gode rollemodellene for å inspirere unge og holde de gode lengre, og på den måten styrke rekruttering. Vi tror en slik kåring er en fin unnskyldning til å vise fram flotte håndverkere og gode historier, sier han.
Sven Arild Bransdal, markedssjef i EL-PROFFEN. Foto: EL-PROFFEN
Utfordrende for mange bedrifter
EL-PROFFEN er Norges største elektrikerkjede. De er avhengig av å få nye talenter inn i bransjen og samtidig beholde erfarne elektrikere over tid.
Mye negativitet rundt bransjen er med på å ødelegge for både nåværende og framtidige håndverkere. Etter en merkbar økning i etterspørsler blir rekruttering også stadig mer utfordrende.
Sven Arild Bransdal, markedssjef i EL-PROFFEN, merker at det er stor mangel på elektrikere.
- Vi merker at etterspørselen stadig blir større. Våre medlemsbedrifter har behov for enda flere elektrikere, men det finnes ikke nok elektrikere til å dekke behovene, sier Bransdal.
Bransdal håper den positive oppmerksomheten vil bidra til at flere ønsker å bli håndverkere. Han tror også kåringen vil vekke større entusiasme, både internt i bransjen og utad hos folket, som vil bidra til å skape yrkesstolthet.
Fakta om Norges Hyggeligste Håndverker:
- I 2023 er det syvende året på rad at Norges Hyggeligste Håndverker skal kåres
- 24.april åpnet det for nominasjoner og muligheten for å stemme på hyggeligste.no
- Du kan nominere og stemme, fram til 10.august.
- Fagjury velger den 7.august ut 24 finalister som går videre til finalen
- Finalen holdes 23.september
I tillegg til tittelen «Norges Hyggeligste Håndverker», er det også åtte kategorivinnere: Snekker, Tømrer, Rørlegger, Elektriker, Maler, Mur & betong, Læring og Andre bransjer.
Siden 2016 har Norges Hyggeligste Håndverker fått inn nesten 13.000 nominasjoner. I 2022 kom det inn over 3.000 nominasjoner som er en økning på 33 prosent fra året før. I tillegg til 200.000 stemmer fra publikum.
Sammen ønsker EL-PROFFEN og Norges Hyggeligst Håndverker å løfte bransjen og dets omdømme.