Det nye direktivet sier at vi skal utfase lysstoffrør og halogenstifter i løpet av 2023, men det betyr ikke at du må bytte alle i løpet av 2023. Alle lysstoffrør og halogenstifter kan fortsatt brukes til de er oppbrukt. Foto: EL-PROFFEN
Sist oppdatert: 29-08-2023 Annonsørinnhold

Utfasing av lysstoffrør hva du må vite

Innen utgangen av 2023 vil både produksjon og import av lysstoffrør og små halogenstifter bli forbudt i alle EU og EØS land. Har du tenkt over hvordan dette vil påvirke deg?  

Mange vet at lysstoffrør ikke er bra for verken helsen eller miljøet, men visste du at utskifting også kan spare deg opptil 60% energi? Forbedret brannsikkerhet får du med på kjøpet. 

Det nye direktivet sier at vi skal utfase lysstoffrør og halogenstifter i løpet av 2023, men det betyr ikke at du må bytte alle i løpet av 2023. Alle lysstoffrør og halogenstifter kan fortsatt brukes til de er oppbrukt. 

Det samme gjelder om du har liggende ubrukte lysstoffrør og halogenstifter, men produksjon og import vil stoppe helt i løpet av 2023. 

Om du ønsker å skifte ut alle lysstoffrør og halogenstifter nå, for å få bedre brannsikkerhet og bli kvitt miljøfarlige stoffer, kan EL-PROFFENS elektrikere hjelpe deg med å installere ny LED-lys. 

Positive effekter med å bytte til LED 

 • Mer energieffektivt og miljøvennlig
 • Spar 40-60 prosent energi
 • Varer lengre og gir bedre lyskvalitet
Lysstoffrør fases ut grunnet miljøfarlige stoffer, men brannrisikoen reduseres også. Foto: EL-PROFFEN

Hvorfor skal lysstoffrør og halogenstifter fases ut?

Det er nok mange som ikke helt skjønner hvorfor vi absolutt må skal fase ut lysstoffrør, men når man tar hensyn til ulempene med lysstoffrør kontra moderne LED belysning er det lettere å forstå. 

 • Lysstoffrør inneholder giftig kvikksølv som verken er bra for helse eller miljøet
 • Lysstoffrør har ikke så lang levetid som LED-lys, som i tillegg er langt mer energieffektive
 • Om vi fortsetter å bruke lysstoffrør vil det i det lange løp kunne få store miljømessige konsekvenser 

Hva er grunnen til at utskifting starter nå?

Utskiftingen skyldes et EU vedtak fra 2011 som endelig trer i kraft. Direktivet krever at vi skal minimere bruken av blant annet kvikksølv som er å finne i dagens lysstoffrør. Grunnen til at også Halogenstifter uten kvikksølv skal fases ut, er grunnet nye økodesignkrav. 

Kostnadene ved overgang til LED-lys kan ha et høyere engangsbeløp, men de langsiktige besparelsene og miljøfordelene er ubestridelige.

Lønnsomt over tid

Å skulle bytte ut alle lysstoffrør vil naturlig nok kunne medføre høye engangsinvesteringer, men det er viktig å huske at de langsiktige besparelsene og fordelen for miljøet er ubestridelig.

Etter å ha byttet til LED lys vil du både redusere energikostnadene dine og du vil heller ikke måtte bytte pærer like ofte da LED har langt lengre levetid. 

Bedre lyskvalitet 

Dagens lysstoffrør har en lei tendens til å falme over tid, bli mindre effektiv og gi dårlig lyskvalitet. Ved å bytte til moderne LED belysning vil du merke en betydelig forbedring i lyskvalitet, bredere spekter av lysstyrke og bedre fargetemperatur som igjen gir deg mer kontroll over belysningen. 

Mer bærekraftig 

Vi bør alle gjøre vårt for miljøet, men det er lettere når du også tjener på det direkte. Ved å bytte ut lysstoffrør vil du kunne spare opp til 40 - 60 prosent energi. Større bygg vil selvsagt merke denne forskjellen best, men i det lange løp vil også privatpersoner merke at dette er en god investering for alle parter.

Følgende lysrørtyper skal fases ut i 2023

Etter 23. februar og 23. august 2023 blir det forbudt å selge denne typen nye lysrør i alle  EU/EØS-land.

 • T2-lysrør (utløper februar 2023)
 • T12-lysrør (utløper februar 2023)
 • Kompaktlysrør (CFL) (utløper februar 2023)
 • T5-lysrør (utløper august 2023)
 • T8-lysrør (utløper august 2023)


EL-PROFFENS elektrikere kan hjelpe deg med å bytte ut dine gamle lysstoffrør og halogienstifter. På den måten kan du også spare store kostnader med å spare energi. Finn din nærmeste installatør her.