Vi må skape fremtidens håndverkere sammen - Norges Hyggeligste Håndverker
-Det er mye taus kunnskap som sitter mellom ørene på erfarne håndverkere. Kunnskapsoverføring er utrolig viktig og en av de viktigste mulighetene som lærlingeordningene gir i dag. Norge trenger flere håndverkere og murerbransjen som alle andre håndverksfag trenger positiv ungdom som vil, kan og våger. Vi må åpne døren og bidra til å skape fremtidens håndverkere sammen. Foto: Liv Ingunn Isene
Sist oppdatert: 18-12-2022

Vi må skape fremtidens håndverkere sammen

-Jeg har alltid kjent at jeg måtte skape noe, fra jeg var liten guttunge. Født inn i en akademisk familie der forventningene var noe helt annet, var det ikke helt uproblematisk å gå sin egen vei, men for meg var det ingen andre alternativer.

Bjørn Øyvind Imenes har ikke angret på sitt yrkesvalg en dag og han oser over av engasjement, fagkunnskap og yrkesstolthet. Et engasjement som så han gå til topps i kategorien mur og flis under Norges Hyggeligste håndverker i 2020.

-I dag har jeg 25 års erfaring som murer og flislegger. Gjennom årene har jeg hatt fornøyelsen av å jobbe tett sammen med elektrikere, rørleggere, byggmestere osv. Selv om yrket kan være fysisk krevende, gir det en også utrolig mye energi, nye utfordringer og muligheter så godt som daglig.

-Du er liksom aldri utlært, det liker jeg.

-For meg startet det med sommerjobb på Buskerud Betongfabrikk når jeg gikk på ungdomsskolen. Jeg ble møtt av en sjef som ga meg frihet under ansvar, som så meg og gav meg mulighet til å prøve og feile - og prøve igjen.

-Håndverksfag kan ikke læres i teorien, du må lære gjennom å gjøre og du bør få mulighet til å lære av noen som har utført yrket lengre enn deg.

-Det er mye taus kunnskap som sitter mellom ørene på erfarne håndverkere. Kunnskapsoverføring er utrolig viktig og en av de viktigste mulighetene som lærlingeordningene gir i dag.

-Norge trenger flere håndverkere og murerbransjen som alle andre håndverksfag trenger positiv ungdom som vil, kan og våger. Vi må åpne døren og bidra til å skape fremtidens håndverkere sammen.

Ambisiøst rehabiliteringsprosjekt

-Nettopp det gjør Norges Hyggeligste Håndverker og de gjør en helt fantastisk innsats! De bidrar, sammen med alle dere som sponser kåringen til et bransjeløft som øker år etter år. Vi trenger positivitet, vi trenger å løfte fram de positive historiene og vise at håndverksfagene er attraktive!

-Du kan tjene penger mens du utdanner deg og kan få fagbrev uten å sitte med hundretusentalls kroner i studielån. Du er sikret jobb og du kan påvirke din egen arbeidshverdag gjennom hele din yrkeskarriere.

Hva har Norges Hyggeligste Håndverker betydd for din del?
-Jeg hadde kjennskap til kåringen, allikevel kom den første nominasjonen som en stor overraskelse. Jeg ble ydmyk, takknemlig og livredd. Jeg er absolutt ingen person som liker å stikke meg fram.

-I ettertid kan jeg si at kåringen har gitt meg utrolig mye! Som menneske og fagperson, det er klart jeg er stolt av å gå til topps blant utrolig masse flotte håndverkere. Det har gitt meg enda mer glede av yrket mitt, jeg har utvidet horisonten og skapt nye bekjentskaper.

-Det har bidratt til mye anerkjennelse i Hurum og Røyken hvor jeg driver firma, ordrebøkene er full og jeg skal fortsette å være hyggelig, ærlig og redelig. Det største for meg er å alltid levere et skikkelig produkt og se at kunden blir fornøyd.

Hva vil du si til ungdom som vurderer å bli håndverker?
-Uansett håndverksfag du måtte velge, sørg for at det er noe du kjenner stolthet av å utføre. Murerfaget handler om å skape, vi skaper i stein som er veldig håndfast og det vi skaper skal vare i lang tid.

-Selv om jeg har spesialisert meg på rehabilitering av bad, er mureryrket så mye mer. Du kan jobbe med nybygg, rehabilitere og restaurere gammelt, du kan legge flis, skifer, montere peis, pipe eller annet.

-Du skal beherske ulike teknikker, vite hvordan du opparbeider fall, hva er riktig puss til riktig underlag. Det er et utrolig variert og givende yrke.

-Det er et realt yrke, du både sjauer og svetter samtidig som du treffer masse hyggelig kunder. Å det kan jeg si, et fagbrev, svennebrev eller mesterbrev det er et verdipapir.

Håkonsen & Sukke Landskapsentreprenør - Anleggsgartner med solid kompetanse!

I 2023 drar syvende sesongen av Norges Hyggeligste Håndverker igang, har du noen gode råd til de som blir nominerte?

-Rett ryggen og kjenn deg stolt av at noen ser deg, ser yrkesstoltheten din og jobben du gjør. Aksepterte nominasjonen når du får den, selv om du kjenner deg livredd som jeg gjorde. 

-Tenk på hvor stort det er at noen tar seg tid å fortelle resten av Norge at de synes nettopp du har fortjent utmerkelsen.

Om vi snur på flisa, hvilke råd vil du gi forbrukere som skal leie inn håndverkere?
1: Velg kortreist arbeidskraft fra lokalområdet.Da er det lettere å sjekke referanser, redelighet og garanti
2: Sjekk at håndverkeren innehar relevant erfaring i forhold til det du vil ha utført.
3: Sjekk referanser, nettside, sosiale medier, tidligere kunder
4: Har de orden i sysakene? Min arbeidsbil er alltid ryddig, alt har sin plass. Det går igjen hos andre også, har de en ryddig verktøykasse er de også gjerne ryddig på arbeidsplass, har ryddig økonomi osv.
5: Få et skikkelig pristilbud, si at alt skal være inkludert i tilbudet og velg gjerne fastpris. Deretter sammenligner du flere tilbydere.
6: Kjemi. Skal folk jobbe hjemme hos deg i mange uker må dere ha god kommunikasjon
7: Velger du et team, sørg for at de kjenner og respekterer hverandre og at du får en ansvarlig kontaktperson som du forholder deg til

Jeg har selv et fast team med 3-4 yrkesgrupper som jeg har jobbet med i over 20 år. Akkurat som NHH løfter vi mangfoldet, respekterer hverandres fagkunnskap og støtter hverandre, det blir bra resultat av sånt, avslutter Imenes. 

Følg gjerne Imenes på Facebook.