Seltor tar smittevern på alvor og fogger byggeplassene
Seltor AS, vet å ta smittevern på alvor. Selskapet som omsatte for omlag 800 millioner kroner i 2019, bruker blant annet fogger og Elyte desinfeksjon for å sikre en trygg og effektiv desinfisering av kontaktpunkter, og ulike overflater på sine byggeplasser. Også på den "Den Tyske Skole" i Oslo brukes foggeren til å rengjøre lokaler og kontaktpunkter. Foto: Seltor Gruppen 
Sist oppdatert: 18-03-2021

"Fogger" seg til smittefrie byggeplasser 

Smittevern på norske byggeplasser har de siste ukene skapt overskrifter over hele landet og utallige byggeplasser har blitt stengt grunnet utbrudd av Covid19. På Seltors byggeplasser "fogger" de seg til et smittefritt arbeidsmiljø.

- Ett av mange viktige tiltak for å sikre godt smittevern på byggeplasser, sier Hilde Røren i entreprenørselskapet Seltor, i en melding. 

Fornøyd med fogger
Seltor AS, vet å ta smittevern på alvor og selskapet, som omsatte for omlag 800 millioner kroner i 2019, bruker blant annet fogger og Elyte desinfeksjon for å sikre en trygg og effektiv desinfisering av kontaktpunkter, og ulike overflater på sine byggeplasser. 

- "Fogging" vil si at man ved hjelp av en enkel, motordrevet sprøyte legger en hinne av desinfeksjonsmiddel over områdene som skal rengjøres. Metoden er svært effektiv fordi den dekker store flater veldig kjapt og fordi væsken som brukes er alkoholfri, forklarer Espen Thomassen, salgsansvarlig i Elyte.

- Dette gjør metoden svært effektivt for områder og gjenstander som må desinfiseres ofte, legger han til.

Seltor tar smittevern på alvor og fogger byggeplassene
Fogging brukes aktivt i smittevernarbeidet under byggingen av Kremmerhuset Panorama i Tønsberg. Foto: Seltor Gruppe 

Enkel å håndtere
Hilde Røren, Virksomhetsstøtte i Seltor, forklarer at selskapet først ble kjent med foggemetoden høsten 2020. Da tok de i bruk kompressordrevet fogger - èn til avdelingene i Oslo og Drammen, og èn til avdelingen i Porsgrunn. 

- Foggerene ble brukt til å desinfisere blant annet brakker, kontorer, verktøy, spiseplasser og flere ulike kontaktpunkter, sier Røren. 

Etter nyttår har entreprenørselskapet fortsatt med foggemetoden. I tillegg til foggerkoffertene så benyttes nå også batteridrevne foggerpistoler til å daglig desinfisere både kontorlokaler, byggeplasser og brakkerigg.

- Foggerpistolen er svært enkel å håndtere. Vi har fått flere tilbakemeldinger fra ansatte og underentreprenører om at foggeren er lettvinn å bruke og det tar ikke lang tid å desinfisere flere forskjellige områder og kontaktpunkter på byggeplassen med et slikt verktøy, forteller Røren.

Viktige tiltak
Det er ikke bare på byggeplassen foggerpistolene blir hyppig brukt. Også på kontoravdelingene i Porsgrunn, Drammen og Oslo går man daglige fogge-runder for å desinfisere ulike kontaktpunkter.

- Vi bruker den på alt fra kjøleskap, dørhåndtak og lysbrytere til tastatur og kaffemaskiner, utdyper Røren i Seltor, og legger til at hun er svært fornøyd med oppfølgingen fra Elyte:

- De er veldig raske på ballen, leverer kjemperaskt og er til stede for kunden.

Samtidig understreker Røren at fogging kommer som et tilleggstiltak i en lang rekke av andre viktige forskrifter og anbefalinger relatert til smittevern i byggebransjen – eksempelvis å holde avstand, bruk av munnbind, spise på skift og lignende.

Seltor tar smittevern på alvor og fogger byggeplassene
Seltor Gruppen omsatte for omslag 800 millioner kroner i 2019 og står bak mange store byggeprosjekter på Østlandet. Foto: Seltor Gruppen 

Slik fungerer fogging
Espen Thomassen i Elyte forklarer at deres desinfiseringsprodukt er godkjent av Statens Legemiddelverk til teknisk bruk i helse- og sykepleie og er biologisk nedbrytbart.

- Man trenger ikke å tørke av flatene man tåkelegger. Elyte omdannes rett og slett til vann og salt etter bruk. Det er heller ikke brennbart og omfattes ikke av restriksjoner i forbindelse med transport eller lagring, forklarer Thomassen.

Virkestoffet i Elyte er hypoklorsyre som utvikles gjennom elektrolyse av rent vann og salt. Den elektrolyserte vannteknologien er unik for selskapet bak Elyte, og er patentert over hele verden. I Norge foregår produksjonen ved et godkjent tapperi i Trøndelag.

HMS-selskapet Skydda Norge er forhandler av Elyte og har det siste året merket stor interesse for produktet.

- Stadig flere aktører innen bygg- og anlegg, næringsliv, idrett og offentlige virksomheter har fått øynene opp for fogging med alkoholfri- og nedbrytbar væske, slik som nettopp Elyte, sier Espen Jensen, HMS-ekspert i Skydda Norge.

- Metoden er både trygg, effektiv og lønnsom. Man sparer tid og i tillegg er foggeren drøy i bruk. Her vil man også spare miljøet for papiravfall fordi man ikke trenger å tørke over overflatene etterpå, poengterer han.

Elyte er tilgjengelig for alle hos Skydda Norge - leverandør av HMS-produkter og tjenester til en rekke næringer.