EL-PROFFEN - Partner til Norsk Byggebransje
Det er lett å glemme en gryte som står og koker. Komfyrvaktens jobb er å sørge for at strømmen kuttes dersom det er fare for brann. Foto: Gaelle Marcel/Unsplash
Sist oppdatert: 19-01-2022  Annonsørinnhold 

Komfyrvakten – tryggheten på kjøkkenet

Det er lett å glemme en gryte som står og koker mitt i alt julestyr eller under årets andre selskapeligheter.

Her kommer komfyrvakten inn, den varsler og sørger for at strømmen kuttes dersom det er fare for brann. 

Hva skjer om et av barna klarer å skru på en plate hvor du hadde plassert en tom gryte? Eller om du i stresset med å få klart alt til et selskap glemmer å følge med på alt som står og koker på komfyren?

Tørrkoking eller svidd mat i ovnen kan gi overoppheting. Hvis du har en komfyrvakt vil du allikevel være trygg.

Komfyrvakten har fått et dårlig rykte hos noen, som tenker at den er en unødvendig og fordyrende installasjon på det nye kjøkkenet og gjerne kutter den ut. Det er ikke nødvendigvis et smart valg.

Komfyrvaktens jobb er nemlig å overvåke kokeplatene og varsle dersom det oppstår fare for brann

Hvordan fungerer egentlig komfyrvakten?
Komfyrvakten gir først et alarmsignal, og dersom ingen foretar seg noe i løpet av kort tid, vil den kutte strømmen. Dermed er du sikret at situasjonen ikke utvikler seg til en boligbrann.

Rent teknisk består en komfyrvakt av to deler; en sensor som plasseres over komfyren/platetoppen, og en strømavbryter som plasseres bak komfyren eller i sikringsskapet. 

Påbudt siden 2010
I 2010 kom kravet om komfyrvakt. Det skal være installert som en del av det faste elektriske anlegget. Dette kravet gjelder kun for eldre bygg dersom du legger opp en ny kurs til komfyren, men sikkerheten er naturlig nok ikke mindre viktig selv om huset du bor i er bygd før 2010.

Norges største elektrikerkjede
EL-PROFFEN er Norges største elektrikerkjede med over 5000 elektrikere. Dette gjør at vi kan tilby våre kunder høy service over hele landet.

Vi utfører elektroarbeid inne alle fagfelt for både private og næring. Vi gir deg tips og råd knyttet til belysning, energisparing og sikkerhet. www.elproffen.no