Har du sikret taket mot istapper
Ansvaret for å hindre at farlige istapper ligger på den som eier bygget og løsningene er lettere tilgjengelige enn mange tror. Foto: Pixabay
Sist oppdatert: 19-01-2022 - Annonsørinnhold 

Har du sikret taket mot istapper?

Hver vinter bygger is seg opp på tak av norske bygg. Det skaper fare for skader på både personer og bygget.

Istapper danner seg i takrenner, og issvuller vokser rundt takvinduer. I dag finnes det gode løsninger for å unngå dette, men likevel utsetter mange gårdeiere å gjøre noe med det.

Fjern istappene fra takrenner
Å gå langs en stille bygate om vinteren kan være farligere enn det først ser ut til. Plutselig løsner en istapp og den faller tung og farlig ned mot fortau og inngangsdører.

Ansvaret for å hindre at dette skjer ligger på den som eier bygget og løsningene er lettere tilgjengelige enn mange tror.

- Vi ser at det er mange som med enkle grep kunne unngått disse farene og det er bekymringsfullt hvor mange som tar sjansen på at dette kommer til å gå bra i år også.

-Med mange års erfaring vet vi at dette er forholdsvis enkelt å løse, og det gjør hverdagen sikrere for ansatte, kunder og alle andre som beveger seg i byene, sier Stein Vidar Fossner, administrerende direktør i EL-PROFFEN.

Mange har blitt flinke på å henge opp varslinger om at det kan være fare for istapper. Men ansvaret innebærer også å fjerne selve isen.

- Å varsle forbipasserende om faren bør man naturligvis gjøre når istappene først henger der. Men for å unngå dem i det hele tatt så finnes det enkle løsninger med varmekabler som kan løse problemet.

-Det er en viktig jobb som ikke bør utsettes, fortsetter Fossner.

Beskytt også takvinduene dine mot is-skader
Over hele landet finnes det mange bygninger med flate tak og da blir problemet mer og mer vanlig: Det danner seg is rundt takvinduene!

Dette er steder du ønsker å unngå skader og du kan bare tenke deg resultatet dersom det kommer skader på vinterstid som gir en lekkasje eller et ødelagt vindu.

- Alle anlegg har ulike varmebehov, muligheter til å feste varmekabel og tilgang til taket. Det er viktig å velge gode løsninger for problemområder som takrenner, nedløp, sluk og vinduer.

-Med den rette styringen vil anlegget virke optimalt, også med tanke på strømforbruk og løsningens levetid, forteller Ørjan Torkehagen, Key Account Manager i DEVI, som leverer slike løsninger til EL-PROFFEN.

I Norge er det kun periodevis at problemer rundt isdannelser kan oppstå. Det kan bety at mange glemmer å ta tak i dette problemet. Konsekvensene av skader kan dessverre være så alvorlige at du fort kan angre på at du ikke tok tak i problemet før det var for sent.

Norges største elektrikerkjede
EL-PROFFEN er Norges største elektrikerkjede med over 5000 elektrikere. Dette gjør at vi kan tilby våre kunder høy service over hele landet. Vi utfører elektroarbeid inne alle fagfelt for både private og næring. Vi gir deg tips og råd knyttet til belysning, energisparing og sikkerhet. 
www.elproffen.no