Fornyer Jessheim sentrum
UFORMELT OG INKLUDERENDE: Med oppdelt kvartalsstruktur og levende byrom, ønsker arkitektene å gjøre Jessheim sentrum til et levende sted også på kveldstid. Ill: Mad arkitekter 

Mad og Mellbye fornyer Jessheim sentrum 

Området Jess, mellom Jessheim Storsenter og rådhuset, skal få nytt liv med grønne smug, urbane byrom, spennende møteplasser og unike utleiearealer. Bak vinnerforslaget står Mad arkitekter i samarbeid med Mellbye Arkitektur Interiør AS. 

Området kan huse kontorer, skole, helsehus, hotell, boliger, butikker og spisesteder. det legges i tillegg til rette for flere offentlige funksjoner og en rekke nye samlingssteder, og byrom.

– Dette er et veldig spennende prosjekt på et veldig spennende sted, og vi er glade for at det ble lagt såpass mye vekt på byutvikling, forholdet til omgivelsene og bymiljøet i valg av prosjekt. Vi har jobbet hardt for å sikre disse kvalitetene, og er veldig glade for at det ble viktig i prosessen og evalueringen, sier Åshild Wangensteen Bjørvik, arkitekt, partner og daglig leder i Mad Oslo, i en melding. 

– Vi håper prosjektet kan bidra til en bærekraftig byutvikling, og at folk vil tilbringe mer tid ute i sentrum og trives i byrommene, både ute og inne. Med Jess ønsker vi å skape et hyggelig bymiljø i Jessheim og å forsterke stedets identitet ytterligere, sier Wangensteen Bjørvik.

Det planlagte hotellet skal by på spennende spisesteder og attraktive samlingspunkter. Ill: Mad arkitekter 

Spennende konsept
I forbindelse med utvikling av området Skovly i Jessheim sentrum, inviterte Harald Kværner Eiendom AS tre arkitektkontorer til idékonkurranse om hvordan tomten bør bebygges. Forslagene ble evaluert sammen med en jury fra Ullensaker kommune, og i februar ble vinneren kåret.

– Vi hadde tre gode forslag, men valget falt på Mad da vi følte at de hadde det lille ekstra i prosjektet. De hadde gode løsninger for bygulvet, og hadde tenkt ut et spennende konsept for hotellet med alt fra romløsninger til målgrupper, slik at det kan fungere som et konkurransedyktig byhotell – uten å være i direkte konkurranse med det som foregår på Gardermoen.

-Bygningsstrukturen i kvartalet vil sette et mer bymessig preg på Jessheim og ta sentrum fra landsby til by, sier Tore Kværner i Harald Kværner Eiendom AS.

– Mad hadde mange gode referanseprosjekter, blant annet i Fredrikstad og Bjørvika, og vi har store forventninger til den jobben de skal gjøre. Det er alltid spennende med nye folk som ser på Jessheim med nye øyne, sier Kværner.

– Harald Kværner Eiendom AS er fremtidsrettet byutvikler med høye ambisjoner, og vi gleder oss til å jobbe videre med dette prosjektet sammen med dem, sier Wangensteen Bjørvik.

Bærekraftig byutvikling
I utviklingen av kvartalet har Mad og Mellbye lagt vekt på å utvikle et bærekraftig bymiljø, både økonomisk, sosialt og miljømessig. Blant annet planlegges et signalbygg mot Rådhusplassen med en rekke spennende tilbud for barn og voksne. De øvrige bygningene deles opp av flere smug og passasjer for å skape et yrende byliv på gateplan.

Signalbygget mot Rådhusplassen skal by på en rekke spennende aktiviteter for barn og voksne. Alt fra klatrevegg til kunstutstillinger er foreslått. Ill: Mad arkitekter 

– Dette dreier seg om å ta Jessheim sentrum tilbake og gjøre det til et enda mer levende sted også på kveldstid.

-Jessheim sentrum er et utrolig hyggelig og oversiktlig sentrum hvor Storgata, rådhuset og kjøpesenteret fungerer fint i fellesskap, samtidig som det er lett tilgjengelig med offentlig kommunikasjon. Men deler av sentrum fungerer i dag dårligere på kveldstid, sier Ajas Mellbye, partner og sivilarkitekt i Mellbye Arkitektur Interiør AS.

Fikk du med deg: Trio med høye mål og ambisjoner

Arkitektene har tatt utgangspunkt i nærområdets eksisterende struktur, og håper å tilføre sentrumsmiljøet nye, urbane kvaliteter i form av opplevelser og møteplasser, samtidig som det eksisterende handelstilbudet styrkes. Målet er å skape et samlende midtpunkt for Jessheim.

– Tenk deg en italiensk landsby, hvor man går aftentur med familien til torget for å oppleve litt sosialt samliv med resten av beboerne. Dette ønsker vi å oppnå med Jess. Jessheim sentrum skal bli et naturlig mål for familiens aftentur – ikke bare for handel på dagtid.

-Med en oppdelt kvartalsstruktur gir vi rom for små plasser, trange gateløp og ikke-kommersielle flater til lek, samvær og opplevelser. Jessheim sentrum skal fremstå som upretensiøst, uformelt og inkluderende for alle – uansett tid på døgnet, legger Mellbye til.