Hille Melbye Arkitekter, er kjent for å være et firma som gir unge arkitekter mye ansvar tidlig hvis de ønsker å ta det . Det er en del av vår kultur og et viktig ledd i å skape eierskap til prosjektet og tilhørighet til firmaet- Kaja Melbye, sivilarkitekt og faglig leder. Foto: Hille Melbye Arkitekter
Sist oppdatert: 28-10-2020
Trio med høye mål og ambisjoner
Fredrikke Thuestad, Robin Rakke og Magnus Sandberg Johansen. Det kan være navn verdt å merke seg for fremtiden. Trekløveret av unge og ambisiøse arkitekter fikk som nyutdannede arkitekter stor tillit fra sin arbeidsgiver, Hille Melbye Arkitekter når de fikk ansvaret for flaggskipet Nye Jordal Amfi.
--Vi har vært veldig heldige, samtidig som vi har gitt alt over mange år for å lykkes i dette prosjektet, sier Rakke og Johansen.
-Jordal-eventyret begynte vel egentlig med en masteroppgave på arkitekthøgskolen i 2013, ment for OL i Oslo 2022. Som studenter ble vi vant til å jobbe med både digitale verktøy og 3D modellering, en erfaring som også lå til grunn for den tilliten vi fikk fra vår arbeidsgiver.
-Det er nokså unikt at 3 så unge arkitekter får jobbe med et prestisjeprosjekt som dette og vi setter stor pris på tilliten.
-Hille Melbye arkitekter har en rammeavtale med Oslo kommune, der vi sammen med Rambøll fikk prosessanlegget til arenaen i første omgang. På grunn av det komplekse samspillet mellom prosessanlegget og det arkitektoniske bygget ble det naturlig at teamet fortsatte samarbeidet videre i designfasen for bygget.
-Vi har levd og åndet Jordal Amfi de siste 6-7 årene og det har vært beinhard jobb hele veien.
Les også: Jordal Amfi - Oslos nye storstue
Jordal Amfi er en institusjon med en lang historie og mange store sportsøyeblikk. Hvordan har det vært å jobbe med en prosjekt med en slik historie?
-Vi har stor respekt for arkitekt Frode Rinnan, som i tillegg til gamle Jordal Amfi tegnet Blindern, Holmenkollbakken og Bislett stadion tidlig på 1950-tallet. I arbeidet med ny arena har det vært viktig å bevare ånden av det historiske amfiet.
-Vi er priviligerte som har fått jobbe med hundrevis av flinke folk gjennom prosjektet. Alle avgjørelser har vært nøye gjennomtenkt og vi har fått verdifull hjelp/assistanse, og gode råd ikke minst fra våre mange dyktige og erfarne kollegaer i Hille Melbye.
Fin, lærerik og utfordrende prosess.
-Byantikvaren ville egentlig bevare bygget, men gikk til slutt med på å bygge ny arena forutsatt at flere av grepene som gjorde det originale amfiet ble videreført. Parallelt med det ville vi lytte til brukernes behov, inkludert eliteidretten med VIF (Vålerenga ishockey) i spissen, breddeidretten, publikum og naboer. Tilsammen ga dette oss noen forutsetninger for arkitekturen til prosjektet.
-Byggherre Kultur- og idrettsbygg Oslo KF har fulgt opp prosjektet fortløpende og samarbeidet har vært tett og fint. Det har vært forankring av prosesser og avgjørelser hele veien, som har bidratt til framgang og et godt resultat.
Det har vært flere utfordringer underveis og mange diskusjoner, og meninger fra ulike media. Hvordan har dere taklet det?
-Utsettelsene på byggeplassen underveis har vært en påkjenning, med trykk fra media og brukere, men vi har valgt å bruke mertiden godt ved å fokusere på at det skal ligge kvalitet i det vi leverer.
-Det er veldig mange ledd involvert i et så stort og komplisert bygg som dette og god kommunikasjon har vært en nøkkelfaktor hele veien. Bygget er nærmest en maskin hvor alle rådgivere har måttet samarbeide godt for å kunne få til et bra resultat.
Jordal Amfi har vært et langt lerret å bleke og dere har jobbet med prosjektet i mange år. Hvordan har det vært å jobbe så tett med andre bedrifter over flere år?
-Vi ønsker å takke både Kultur- og Idrettsbygg og entreprenør NCC for samarbeidet gjennom flere år. Det er vanskelig å trekke frem enkeltpersoner i dette prosjektet da det har vært så mange dyktige bidragsytere, men vi vil spesielt trekke frem Magnus Nilsen Haugland (prosjektleder for Rambøll i forprosjektet), Kristina Bødal (prosjektleder KID) og Karsten Haugen (prosjektleder NCC).
Kaja Melbye, sivilarkitekt og faglig leder i Hille Melbye Arkitekter. Det er tøft av et etablert og velrenommert arkitektfirma som dere å gi så stort ansvar til relativt nyutdannede arkitekter. Er det en bevisst satsing fra deres side?
-Absolutt, vi er kjent for å være et firma som gir unge arkitekter mye ansvar tidlig hvis de ønsker å ta det . Det er en del av vår kultur og et viktig ledd i å skape eierskap til prosjektet og tilhørighet til firmaet.
-På den måten tiltrekker vi oss dyktige mennesker med ambisjoner og drivkraft, som er avgjørende når vi vil utdanne flinke prosjektledere.
-Vi kaster dem ut på dypt vann, men sikrer tilgang til veiledning og ressurser i bakhånd. Når alt kommer til alt gjør vi ting sammen, her svømmer man aldri alene. Med 65 års erfaring har vi tung kompetanse på gjennomføring og utrolig mye erfaring internt.
-Når det gjelder Jordal Amfi ble det veldig spesielt, da Robin Rakke sin diplomoppgave var en viktig brikke for å få oppdraget. Han satt med kunnskap og et engasjement som gjorde det naturlig å gi ansvar.
Trio med høye mål og ambisjoner
-Det finnes ikke mange anlegg av denne typen i Norge (eller i verden for øvrig) og vi håper at flere skal ønske å bygge lignende bygg med særpreg, gjerne med assistanse fra oss i Hille Melbye Arkitekter. En ting er sikkert, vi tre vil jobbe sammen i neste prosjekt, være det seg nasjonalt eller internasjonalt.
-Om det er lov å drømme litt, så har vi spesielt et prosjekt i Stockholm som vi gjerne kunne tenkt oss...
Vi i Norsk Byggebransje beundrer både ambisjonsnivå og driven til den unge trioen - det er nok ikke siste gang vi snakker med Thuestad, Rakke og Sandberg Johansen.