Lærlingene er fremtiden for norsk byggebransje, vi må ta godt vare på dem!
-Som formann støtter og veileder jeg kollegaer gjennom prosjektet og følger opp kundene gjennom god kommunikasjon og åpen informasjon fra start til slutt, og så er lærlingene våre mitt ansvar, vi har fire av gangen og det er veldig fint å se hvordan de blir engasjert og flinke i faget. Foto: Norges Hyggeligste Håndverker
Sist oppdatert: 19-09-2022 - Saken er tidligere publisert på hyggeligste.no 

Lærlingene er fremtiden for norsk byggebransje

Alexanter Sametai er en vennlig og dyktig håndverker og formann i Viking Entreprenør i Oslo.

Han er svært godt likt av kolleger, og gjør en kjempejobb med å følge opp lærlingene han har ansvar for til enhver tid. Han holder også gratis kurs i murteknikker gjennom “Murbyen” for Oslo kommune.

Han er et arbeidsjern som har skapt et trygt og godt liv for seg og familien i Norge. Opprinnelig fra Albania, men har bodd i Norge siden 2013. Norsk lærte han seg superraskt, og jobb her fikk han enda raskere! Veien inn i håndverkeryrket staket seg raskt ut for Alexanter:

– Jeg ønsket å lære noe praktisk og kunne være kreativ og ikke sitte på kontor hele tiden. Vi flyttet fra Albania til Hellas, der jeg begynte i byggebransjen da jeg var 18 år.

-Etter fem år der jeg jobbet som murer, startet jeg egen bedrift. Men etter noen år kom finanskrisen som rammet Hellas hardt, og da gikk ikke businessen bra nok lenger.

– Men en kompis sa til meg: Reis til Norge, der er det mange jobber å få! Etter en uke i Norge fikk jeg jobb i et byggefirma, og etter 6 måneder der byttet jeg til Viking Entreprenør, der jeg fortsatt jobber. Så fikk vi fikk barn her og siden har vi vært her og jeg stortrives med jobben og livet i Norge.

Tar vare på det gamle
For tiden jobber Alexanter og mange kollegaer med totalrenovering av et 3000 kvm bygg midt i Oslo.

– Det er veldig motiverende å rehabilitere gamle bygninger så de blir nesten som nye og kan stå i mange år til.

-Som formann støtter og veileder jeg kollegaer gjennom prosjektet, og følger opp kundene gjennom god kommunikasjon og åpen informasjon fra start til slutt.

-Og så er lærlingene våre mitt ansvar, vi har fire av gangen og det er veldig fint å se hvordan de blir engasjert og flinke i faget.

– Jeg synes det er veldig hyggelig at jeg også er ønsket som instruktør på Murbyens Oslo kurs i pussdekor på Kuben yrkesarena. Kurset er gratis.

-Der lærer jeg bort mur teknikker, for eksempel å lage vakre gesimser slik de var for 100 år siden og sjelden gjøres idag. Vi må ikke la disse flotte teknikkene forsvinne!

God stemning over kaffekoppen
Nominasjonene forteller om en håndverker og et menneske som er aktiv, positiv, tålmodig, hyggelig, åpen, ærlig, flink til å se andre og forstå kollegaers situasjon og behov.

Som har mye energi og et særdeles godt humør. Og en fantastisk latter! Den kommer gjerne frem når det er mest behov for den; nemlig tidlig om morgenen når 25 kollegaer samles til morgenkaffen og en prat før arbeidsdagen begynner. Det er jo ikke alle som er så morgenfriske som Alexanter!

– Det er en fin gjeng med folk fra mange land, så det er mange forskjellige språk som surrer rundt! Men vi gjør oss forstått og er gode venner med respekt for hverandre og har et godt miljø. Jeg prøver å sørge for at stemningen er god og at alle har det bra. Det eneste jeg er skikkelig streng på, er sikkerheten.

-Jeg sier fra umiddelbart om det slurves det minste med verneutstyret, og sørger for at HMS reglene følges til punkt og prikke.

Norges hyggeligste håndverker 2022

Når arbeidsuken er slutt gleder Alexanter seg til å være sammen med familien. Lørdag og søndag er hellige, da skal det ikke jobbes, om det ikke er noe helt spesielt, da ...

– Da følger jeg opp guttene våre på 5 og 8 år med aktiviteter som fotball, svømming og sykling. Og så gjør jeg ofte rent i huset i helgen, støvsuger, handler mat … men å lage mat gjør jeg ikke.

-Aldri! Det gjør kona, hun er flink til det. Jeg liker all slags musikk utenom opera og så ser vi gjerne film på tv. Men det er etter at barna har lagt seg, for de okkuperer jo tv´n ellers!

Apropos barn, Alexanter forteller gjerne om en helt spesiell arbeidsdag han aldri kommer til å glemme:

– Det var den dagen sønnen min ble født. Vi hadde vært på sykehuset i tre dager til undersøkelser fordi han ikke lå riktig i magen, men så ble vi sendt hjem og ble bedt om å se det an litt.

-Så jeg dro på jobb som vanlig, og var på et hustak og murte pipe da telefonen ringte. Gutten vår var født! I full fart med keisersnitt.

-Jeg kastet murer skjeen og dro til sykehuset, der alt heldigvis var bra med mor og barn. Phu!

Nå skal finalisten Alexanter ta med kona på finalefest i Oslo, og barnevakt er ordnet. Han er veldig spent på hvem som vinner mur&betong klassen, men synes i grunnen at alle de 21 finalistene allerede har vunnet. Og det har han jo helt rett i!

Klikk her for å stemme på Alexanter!