– Vårt mål er å minimere antallet systemer våre medarbeidere må forholde seg til.  Med SmartDok dokumenterer alt i samme appen og jeg fungerer som bindeleddet videre, sier Maren Wiger. Foto: SmartDok 
Sist oppdatert: 23-06-2023 Annonsørinnhold 

Stort ansvar krever gode rutiner

Maren Wiger stortrives i jobben som anleggsleder hos Gjermundshaug Anlegg. For tiden er hun med på å totalrenovere det legendariske hopp- og skianlegget, Granåsen i Trondheim. 

Maren fullførte sin utdannelse som byggingeniør ved NTNU i 2019. Hun har tidligere jobbet i SWECO som vegingeniør og begynte hun sin karriere i Gjermundshaug Anlegg i september 2021.

– Det har gått ganske fort, men det har vært både utfordrende og gøy. Jeg har virkelig fått testet meg, forteller Maren.

Nylig feiret Maren sin 30-årsdag og hun finner stor glede i sitt arbeid hos Gjermundshaug Anlegg. Her har selskapet påtatt seg omfattende ansvar som inkluderer alt av grunnarbeid.

Dette involverer blant annet utgravning av grøfter for elektro og vann/avløp, samt ansvar for landskapsutforming og forberedelse for betongarbeid utført av NCC.

Variasjon og utfordringer

Maren trives godt ned jobben som byr på stor variasjon. Hun forteller at ingen dager er like og hun veksler mellom å tilbringe tiden foran datamaskinen på kontoret, og å være ute på anlegget.

– I tillegg er det svært utfordrende og en lærer noe nytt hver dag! Spesielt på et slikt anlegg som her i Granåsen der så mange fagfelt er involvert.

– Jeg som er et veldig sosialt vesen av meg elsker å møte nye folk, og det får jeg oppleve her hele tiden.

Som kvinne i en bransje hvor kvinner er i mindretall, oppfordrer Maren flere kvinner til å ta steget inn i anleggsbransjen.

– Jeg har blitt kjempegodt tatt imot, både hos arbeidsgiver og ute på prosjektene. Når det er sagt så ønsker vi oss flere damer i bransjen, vi er jo i mindretall. Jeg synes det er helt topp å være kvinne i anleggsbransjen!

Et legendarisk anlegg blir nytt

Granåsen skisenter er Trondheims hovedarena for vinteridrett. Anlegget ble brukt under ski-VM 1997 og utallige verdenscuprenn. Neste gang anlegget for storfint besøk blir under Ski-WM i 2025. 

Er det med en viss grad av ærefrykt at dere setter i gang med denne jobben? Dette er jo et anlegg alle kjenner godt til.

– Det er jo ganske spennende, da! Det blir naturlig nok litt ekstra søkelys på et slikt prosjekt, det er litt annerledes siden mange følger ekstra godt med. Men det er ikke hverdagskost at nye hoppbakker bygges, så det er spennende, sjeldent og artig å være med på.

– Det har vært krevende, for terrenget er ganske bratt i unnarennet og vi har vært nødt til å leie inn spesialmaskiner for å kunne få jobben gjort. Maskinene har vært nødt til å bli hengt opp i vaiere for å kunne jobbe i det bratte unnarennet, forteller Maren.

Overlevering av anlegget er planlagt september 2023, men deler av anlegget er allerede overlevert.

– De har allerede tatt i bruk hoppbakken, for eksempel. Første hopper satte utfor 1. februar.

Gode rutiner og dokumentasjon er avgjørende 

Som anleggsleder koordinerer Maren fremdriften med hovedentreprenør NCC, samtidig som hun følger opp HMS, kvalitet og dokumentasjon.

En viktig del av hennes verktøykasse er SmartDok appen, som brukes til timeregistrering, RUH, sjekklister og kvalitetsavvik.

– Vårt mål er å minimere antallet systemer våre medarbeidere må forholde seg til. De dokumenterer alt i SmartDok, og jeg fungerer som bindeleddet videre, sier Maren.

Hun legger vekt på brukervennlighet og enkelhet for å sikre at systemet er lett å bruke og godt mottatt av teamet.

– Hvis det blir for tidkrevende, blir det ikke brukt. I tillegg har vi mange standard sjekklister tilgjengelig i SmartDok, som kan tilpasses fra prosjekt til prosjekt.

– Et oversiktlig og enkelt verktøy som hjelper meg å gjøre jobben som anleggsleder enda bedre!

Maren har vist seg som en dyktig og engasjert anleggsleder i anleggsbransjen. Med sin dedikerte innsats inspirerer hun andre som vurderer en lignende karrierevei. Hun gleder seg nå til å fortsette med de spennende utfordringene i fornyelsen av det velkjente Granåsen skisenter.