Vi lar oss overvelde av detaljene, som tepper av resirkulerte fiskegarn, overskudds fliser er brukt i resepsjons benken, husfliden i Porsgrunn har heklet nye trekk av restegarn, til gamle kontormøbler fra R8, mens gulvene av industriell parkett i ask, er laget av treavfall. Foto: Norsk Byggebransje / R8
Sist oppdatert: 30-10-2020

Powerhouse Telemark offisielt åpnet

Norsk Byggebransje har fulgt eiendomsutvikler R8 group AS og «Den Grønne Diamant» i lengre tid og må innrømme at forventningene var skyhøye, foran besøket i Porsgrunn og den offisielle åpningen av Norges nyeste Powerhouse.

Til tross for at tåken har pakket seg tett rundt praktbygget på åpningsdagen, legger det ingen demper på dagen. Man slås umiddelbart av følelsen at her er det godt å være. Lys, lyd, estetikk - ja hele atmosfæren i bygget er enestående

Porsgrunn er en by med ambisjoner. Det skjønte også grunnlegger av R8 Property, Emil Eriksrød, når han flyttet hjem fra Oslo med en visjon om å bevise at man kan bygge unike, grønne bygg også utenfor de store byene.  

Steni utvider garanti på fasadeplater til 60 år

Veien fram til i åpning av Powerhouse Telemark, har vært preget av ambisjoner, ønsket om å utfordre så vel politikere, som byggenæringen, mens man omfavner teknologi og bærekraft.

Eriksrød er tydelig på at Powerhouse Telemark ville forblitt med drømmen om det ikke var for godt samarbeid og han rettet en stor takk til Porsgrunn kommune.

«Dette hadde vi ikke klart uten støtte fra kommunen»

Under åpningen er Powerhouse alliansen representert ved administrerende direktører i Snøhetta, Skanska og Asplan Viak. Ståle Rød, fra Skanska takket R8 og minner om at Norge trenger fremoverlente eiendomsutviklere, som viser at bygg som dette kan gjennomføres også utenfor de store byene.

Kjetil Trædal Thorsen, fra Snøhetta kom med en klar oppfordring til byggenæringen: Se til R8!

Det er fullt mulig å tenke miljø og klima når man bygger nytt i Norge og kostnader er ingen unnskyldning. Elisabeth Heggelund Tørstad, fra Asplan Viak forteller at R8 group imponerer med sitt ambisjonsnivå og trekker spesielt fram solcellene som er montert på tak, vegger og carport. De er de mest effektive som er benyttet i Norge noen gang. 

Ikke gå glipp av: Ingen løfter verden alene. Elisabeth Heggelund Tørstad, Adm. dir Asplan Viak

Heiberg og Tveter

Omvisning i bygget, som ledes av senior interiørarkitekt i Snøhetta, Elin Vatn, er en opplevelse. Denne utrolig flotte damen har vært involvert i alle fire Powerhouse som alliansen har bygd og engasjementet er til å ta og føle på.

Ikke gå glipp av: Samarbeidet med R8 Property om Powerhouse Telemark har også vært inspirerende. De imponerer med sitt ambisjonsnivå. Elisabeth Heggelund Tørstad, Adm.dir Asplan Viak

Vi lar oss overvelde av detaljene, som tepper av resirkulerte fiskegarn, overskudds fliser er brukt i resepsjons benken, husfliden i Porsgrunn har heklet nye trekk av restegarn, til gamle kontormøbler fra R8, mens gulvene av industriell parkett i ask, er laget av treavfall.

Ingenting er overlatt til tilfeldighetene og selv vinduene slår innover av en enkel grunn. Man unngår ressurskrevende utvendig vask. Historien forteller dog ikke om leietakerne må stå for egen vindusvask. 

Inspirerer en hel verden
R8 trekker i sin pressemelding fram det faktum at Poerhouse Telemark, allerede før byggestart for tre år siden vekket bygget internasjonal interesse i Europa, Sør-Amerika og USA. Amerikanske CNN fulgte opp med sin egen omtale tidligere i år og trekker fram Powerhouse Telemark, som ett av de ti byggverkene de hadde høyest forventninger til - på verdensbasis - i 2020.

Con Form - Best på råbygg

Det er lett å forstå hvorfor verden ser til dette bygget, der det ligger langs elvebredden i Porsgrunn
“Den grønne diamanten” har et spektakulært arkitektonisk uttrykk, tegnet av internasjonalt anerkjente Snøhetta. Ved hjelp av ni energibrønner og solceller på fasade, tak, carport og sykkelskur, produserer bygget mer energi enn det forbruker, gjennom et livsløp på 60 år.

Les også: Med Powerhouse Telemark ble det en kompleks sammensetning, men det er fullverdig logisk forankret. Så ser det jo også veldig kult ut da! Kjetil Trædal Thorsen, Snøhetta

Dette dekker all medgått energi til produksjon, overlevering, drift, avhending og alle byggets materialer, og betyr at Powerhouse Telemark har opp til 66 % lavere energiforbruk enn andre nye kontorbygg.

Vil ta ansvar
-Byggeindustrien står for ca 40 % av verdens klimagassutslipp, og FN er tydelige på at klimakampen vinnes i byene. Som eiendomsutvikler er vi nødt til å ta ansvar. R8 Propertys visjon er å skape en mer bærekraftig fremtid ved å benytte teknologi og lidenskap til å bygge grønne, moderne lokalsamfunn hvor mennesker kan jobbe og bo.

-Det er derfor vi bygget Powerhouse Telemark. Et bygg med nytenkende teknologi, som oppnår BREEAM-NOR Excellent-sertifisering. CEO og grunnlegger av R8 Property, Emil Eriksrød.

Sømløs hverdag i bærekraftige omgivelser
Emil Eriksrød og R8 Property brenner for at brukerne og leietakerne skal ha en enklest mulig hverdag.

-Vi ser at kontorlokaler blir for dårlig utnyttet. Dette har vi gjort noe med i Powerhouse Telemark, bl.a. ved å skape et felles møteromsenter for alle leietakerne. Fleksibilitet, forutsigbarhet og tilgjengeliggjøring er tre viktige stikkord, både i dette bygget og i våre fremtidige prosjekter.

-Med bakgrunn i dette har vi etablert Orbit Technology, som er en unik plattform for å tilby lokaler og fasiliteter på tvers av bygg og lokasjoner. Powerhouse Telemark blir det første bygget som tar i bruk denne plattformen og jeg gleder meg til å fortelle mer om dette i tiden som kommer.

Leietakerne skal nyte godt av å holde til i et høyteknologisk bygg,” sier en forventningsfull Eriksrød, og tilføyer at bruk av ny teknologi vil være en forutsetning for å lykkes med eiendom i årene som kommer.

Skreddersydde takløsninger - Lett-Tak AS

Kompetanseheving på høyt nivå
Powerhouse Telemark har utvilsomt vært et utfordrende prosjekt for de fire samarbeidsaktørene R8 Property, Snøhetta, Skanska og Asplan Viak.

-Ja, vi er skjønt enige om at dette er et krevende bygg, derfor er det godt å se at samarbeidet har fungert utrolig godt,” sier COO i R8 Property, Tommy Thovsland.

-Et slikt bygg stiller helt nye krav til kompetanse, vi har benyttet løsninger som aldri har vært tatt i bruk før. Jeg vil rette en stor takk til leietakere, politikere, samarbeidspartnere og befolkningen som har vært så positivt innstilt hele veien, og tort å tenke nytt.

-Skal vi klare å oppfylle Parisavtalen er vi nødt til å styrke kompetansen i alle ledd, slik at vi kan bygge flere liknende bygg i fremtiden.

Blir det flere Powerhouse i fremtiden fra R8?
-Vi tar vårt ansvar på alvor, og har et ønske om å inspirere byggebransjen både innenlands og utenlands. Da kreves handling”, avslutter Thovsland med samstemte nikk fra Eriksrød.