Bygget vil i løpet av sin levetid produsere langt mer energi enn det selv vil forbruke og setter en ny standard for komfort og funksjonalitet ved et kontorbygg. Sammenlignet med et ordinært nybygg, er energibruken til Powerhouse Telemark redusert med 66%. Ill. Snøhetta /R8
Sist oppdatert: 09-11-2020

Powerhouse Telemark - Den grønne diamant

Powerhouse Telemark er et flott eksempel på bærekraft satt i system og bygget vil gjennom et livsløp på 60 år, genererer mer energi enn det bruker, samtidig som det setter en helt ny standard for komfort og funksjoner. Se video nederst i saken. 

Powerhouse Telemark er et resultat av byggherre R8s policy om å etterleve verdier som tillit, mot og engasjement. Bygget, som har fått kallenavnet “Den Grønne Diamanten”, har fått oppmerksomhet fra hele verden og er blant annet omtalt av CNN som et av de viktigste byggene i 2020.

På samme liste finner man byggverk som Nanjing Zendai Himalayas Center i Nanjing, Kina, Grand Egyptian Museum i Kairo, Egypt og Opus i Dubai, De forente arabiske emirater.

-Vi satte oss høye ambisjoner helt fra start, og vi er fremoverlente både med tanke på utvikling, men også drift. Det er viktig å ta ansvar for hele kretsløpet i prosessen og vi vurderer til enhver tid ulike tiltak for å oppnå våre mål, sier Tommy Thovsland i R8.

Hoff Snekkerverksted - Fra Arkitekt til Virkelighet

Arbeidet med det vakre bygget, som ligger ved Kulltangbrua i Telemark, startet i 2018 og har offisiell åpning i slutten av oktober 2020. Bygget er det aller første BREEAM NOR bygget i Telemark og vil ved ferdigstillelse oppnå BREEAM NOR Excellent-status.

Bygget vil i løpet av sin levetid produsere langt mer energi enn det selv vil forbruke og setter en ny standard for komfort og funksjonalitet ved et kontorbygg. Sammenlignet med et ordinært nybygg, er energibruken til Powerhouse Telemark redusert med 66%. 

For R8 har det det ikke bare vært viktig å flytte grenser for hva et kontorbygg i 2020 kan være, men også å bevise at det er fullt mulig å gjennomføre komplekse byggeprosjekt som dette langt utenfor Oslo-gryta og andre store byer.

Les også: Eiendomsutvikler med bærekraftige ambisjoner 

Ifølge kommunikasjonssjef Torunn Stavran Johansen hos R8, er det ekstra gøy å bygge et så spektakulært bygg i en by med så lange industrielle tradisjoner som Porsgrunn. 

-Det er viktig for oss å vise at et så komplisert bygg kan føres opp også utenfor Oslo eller andre større byer.

-Det har hun helt rett i. Prosjekt som dette kan realiseres i de fleste byer, for det er slett ikke så umulig som mange tenker at det er. For oss har Powerhouse Telemark helt klart gitt mersmak, ikke minst fordi våre leietakere ønsker seg nettopp denne typen bygg, sier Tommy Thovsland. 

Powerhouse Telemark er et av verdens meste klimavennlige bygg, hvor vi har hatt fokus på klima og bærekraft hele veien. Alt fra riving og energi på byggeplassen, transport, materialvalg og drift. Kort sagt, hele byggets levetid. 

Steni utvider garanti på fasadeplater til 60 år

1 400 m2 solceller
For arkitekt Snøhetta var det viktig at fasaden på Powerhouse oppfyller strenge krav til design, levetid og vedlikehold. Løsningen ble fasadeplater fra Steni AS, som kommer med 60 års garanti. 

Bygget selv er tegnet for optimale solforhold, og fasaden og store deler av taket, som er levert av Lett-Tak AS, er sammen med carport-anlegget og sykkelboden, kledd med solceller fra Solcellespesialisten, Sivilingeniør Carl C. Strømberg AS. 

Via anlegget vil Powerhouse Telemark årlig produsere rundt 239,000 kWh, mens all energi bygget ikke benytter selv føres over til strømnettet. 

Solcellepanelene på taket, carporten og sykkelparkeringen er fra amerikanske Sunpower. Dette er de mest effektive solcellepanelene på markedet, med 22,7% virkningsgrad. De er også mer solide enn vanlige solcellepaneler og har den lengste produktgarantien på markedet. 
 
Panelene på taket er litt mindre i størrelse enn panelene på carport og sykkelparkering. Dermed gir panelene på taket en makseffekt på 370 W per panel, mens panelene på carport og sykkelparkering gir opptil 400 W. 
 
På fasaden er det montert spesialproduserte solcellepaneler som er laget av SolarLab i Danmark og produsert på mål for Powerhouse Telemark. Panelene har ulike størrelser med en maksimal effekt fra 350 W til 500 W. 

Skreddersydde takløsninger - Lett-Tak AS

Alle moderne fasaliteter 
Powerhouse Telemark strekker seg over 8,131 m2 fordelt på 11 etasjer og vil huse leietakere som Evolve, R8, EY, Protekt IT, Mynd, SCGN, Schneider Electric, Rambøll og Gassnova. De ansatte kan virkelig se frem til å komme på jobb hvor de kan nyte godt av fasiliteter som treningsrom, garderober, Elbillading, sykkelbod, kantine og en spektakulær takterrasse. 

Ambisjoner også utenfor Norges grenser
R8 viser muskler med “Den grønne diamant”, som omtales som fylkets nye signalbygg, men hva er R8-konsernets videre ambisjoner? 

-Dette har helt klart gitt mersmak. Ekstra spennende for oss er den internasjonale oppmerksomheten som arkitekten Snøhetta har bidratt til. Vi fortsetter å sette lista høyt og har klare intensjoner om fortsatt å fokusere på bærekraft. Vi har flere prosjekter på idéstadiet. 

Uten at vi får vite detaljer, kan Thovsland bekrefte at R8s ambisjoner også strekker seg utenfor landets grenser. Du kan lese hele intervjuet med Thovsland her.

Con Form - Best på råbygg

Stolte aktører
Fasaden til Powerhouse Telemark er levert av Steni AS. Selskapets fasadeplater kommer med 60 års garanti og har de siste årene blitt benyttet på en rekke BREEAM NOR-bygg. Jan Terje Nielsen hos Steni AS er tydelig stolt av at Snøhetta valgte fasadeplater fra Steni. 

-Når kunden setter strenge krav til levetid, design og vedlikehold, er fasadeplater fra Steni et naturlig valg.  

Hoff Snekkerverksted AS er en totalleverandør av fast innredning til bedrifter og offentlig sektor, som jobber under mottoet «fra arkitekt til virkelighet». Hoff Snekkerverksted leverer i dag spesialproduserte innredninger til bl.a. kontorlokaler, fellesarealer, kjøkken, barnehager, skoler, sykehus, restauranter og butikker, mens de til Powerhouse Telemark har levert spilefasader. 

Med 140 ansatte i Telemark og Vestfold, leverer Elektro 4 fremtidsrettede løsninger for både private hjem og bedrifter. 

-I Elektro 4 er vi svært opptatt av kunnskap og det å få følge byggene vi leverer over i driftsfasen slik at vi også etter overlevering vil være med på fintuningen, som er veldig spennende. Det er selvsagt ekstra spennende å få jobbe med et bygg som Powerhouse Telemark, som ikke bare oppnår BREEAM NOR - Excellent-sertifisering, men også er helt i verdenstoppen når det gjelder fremtidsrettede løsninger. 

Powerhouse Telemark har vært et interessant og krevende prosjekt med mange spennende valg og løsninger. Innenfor vårt fag har det vært ekstra spennende å jobbe oss frem til lyskonseptet og lyssettingen. Lyskonseptet, som er levert av Fagerhult, er svært effektivt, gir et lavt strømforbruk og med et styringssystem på toppen som optimaliserer forbruk.

Heiberg og Tveter

-Alt er sensorbasert på KNX som styrer luxnivået basert på en ønsket standard etter dagslyset. Alt av KNX programmering har Elektro 4 stått for selv, sier Prosjektleder Morten Tovslid.

Leverandør av prefabrikkerte vegger, trapper og søyler til Powerhouse Telemark var Con-Form AS. Selskapet produserer komplette råbygg i betong, optimalisert etter den enkelte kundes behov og med fokus på lønnsomhet og effektivitet.

Con-Forms hel-prefabrikkerte elementer, som trapper, dragere, søyler og balkonger, produseres ved flere av deres fabrikker, men hovedproduksjonen og elementene som ble levert Powerhouse Telemark finner sted ved deres fabrikk i Lunde i Telemark.

Med seg på laget har Skanska også hatt Unicon Betong. Unicon AS er i dag Norges ledende betongleverandør, som med 25 faste fabrikker dekker hele Norge fra Steinkjer i nord til Mandal i sør. Bedriften har også flere mobile ferdigbetongfabrikker som de kan plassere ut på store anleggs- og infrastrukturprosjekter.

Elektro4 |Din elektriker i Telemark og Vestfold
Sør Norsk Boring AS

Takkonstruksjonen til “Den Grønne Diamant” er levert av Lett-Tak Systemer AS, en landsdekkende bedrift som konstruerer og installerer modulbaserte taksystemer som er skreddersydd etter kundens ønsker. De har gjennom 40 år bygd opp en solid bedrift, med hovedkontor i Larvik og kunder i hele Norden.

Solcellespesialisten drives av selskapet Sivilingeniør Carl Christian Strømberg AS og er i dag Norges ledende solcelleleverandør, med flest nettilkoblede solcelleinstallasjoner i Norge. Til Powerhouse Telemark har Solcellespesialisten levert solceller til tak, fasade og carport. 

Med høyt kvalifiserte medarbeidere som alle har erfaring både fra tradisjonelle og spesielle oppdrag, bidrar Sør-norsk Boring AS til å sette standarden innenfor sine fagområder. Med det beste av teknologiske og faglige ressurser, er Sør-norsk Boring en av landets ledende aktører innenfor boring av enkelte brønner og komplett leveranse av store energibrønnparker.