- Det en glede å få bidra i dette bransjesamarbeidet hvor alle involverte har samme genuine ønske om å sette et positivt søkelys på bransjen og stolte, hyggelige, dyktige håndverkere landet over, sier ansvarlig utgiver Ellen Øiesvold Palsén. Foto: Lisa-Marie Stavnhaugen
Sist oppdatert: 21-05-2024 

Hva kreves for å vinne Norges Hyggeligste Håndverker?

22. april gikk startskuddet for årets kåring av Norges Hyggeligste Håndverker. På kort tid har det kommet inn ca 1400 nominasjoner og over 42 000 stemmer i bransjens største og viktigste kåring.

Styrke, løfte og hylle

Med felles mål jobber arrangør og stolte sponsorer for å øke omdømmet til bransjen, løfte gode rollemodeller og øke rekrutteringen til yrkesfag.

Norsk Byggebransje gjør det vi gjør best - formidler de positive historiene fra håndverksbransjen.

- Det en glede å få bidra i dette bransjesamarbeidet hvor alle involverte har samme genuine ønske om å sette et positivt søkelys på bransjen og stolte, hyggelige, dyktige håndverkere landet over, sier ansvarlig utgiver Ellen Øiesvold Palsén.

Fikk du med deg: Maler med kjærligheten for faget

- I sesong åtte konstaterer vi at kåringen vokser både i anseelse og omfang, samtidig som kravene for å gå til topps skjerpes.

- I 2023 ble kåringen utvidet fra syv til åtte kategorier og i år får juryen enda strengere krav til utvelgelse av de 24 finalistene.

- Æres den som æres bør, kjenner du en hyggelig håndverker som fortjener oppmerksomhet, oppfordrer vi deg til å nominere han/hun på hyggeligste.no.

Alle kan nominere kandidater på hyggeligste.no, kunder, kolleger, familie og venner. Man kan kun nominere samme kandidat én gang, men man får gjerne nominere flere ulike håndverkere. Deretter kan man stemme en gang pr. dag.

- Alle nominerte blir kontaktet med spørsmål om de ønsker å stille opp, det liker vi. De som evt. ikke ønsker takker pent nei og kan kose seg med en hyggelig påskjønnelse uansett.

7. august velger juryen ut tre kandidater i hver kategori: Maler, Elektriker, Rørlegger, Snekker, Tømrer, Mur & Betong, Lærling og Andre bransjer.

Les også: Norges gladeste og hyggeligste murer

- Tre finalister fra hver kategori velges ut av juryen etter nominasjonsperioden. En i hver kategori kåres så til Norges Hyggeligste tømrer, snekker, maler, elektriker osv.

- Toppen av kransekaken er at en av de åtte til slutt står igjen som Norges Hyggeligste Håndverker.

- I finaleperioden fra august til september kan man kun stemme på finalekandidatene som lever i spenning til den store finalen i Oslo 21. september, avslutter Øiesvold Palsén.​​​​​​​

Bli mester - Slik tar du mesterbrevet

Dette skal til for å vinne Norges Hyggeligste Håndverker

  • Den nominerte leverer gode tjenester, men har også det ekstra glimtet i øyet, de sosiale evnene, den
  • gode latteren eller andre egenskaper som skaper en hyggelige kundeopplevelser.
  • Den nominerte må være en dyktig og seriøs fagperson og håndverker (eller lærling) av yrke.
  • Håndverkeren må jobbe i eller eie en bedrift som kan fremlegge skatte- og mva.-attest
  • Finalister og vinnere vurderes strengere enn de andre nominerte.

For å vil bli valgt ut av juryen vurderes flere faktorer:

Holdning til kunder

Har kandidaten et utpreget fokus på kunden? Skapes det tillit og trygghet? Er kandidaten flink til å følge opp avtaler, holde frister og rette opp eventuelle feil?

Rollemodell

Er håndverkeren et forbilde for andre? Er håndverkeren en god representant for bransjen? Har kandidaten ansvar lærlinger? Jobber vedkommende for å inspirere ungdom uten om arbeidstid?

Nominasjoner

Bredde i nominasjonene viser kandidatens evne til å engasjere eget nettverk. Kvaliteten på nominasjonene og gode beskrivelser av kandidaten er avgjørende. Nominasjoner fra kunder og kollegaer vurderes ekstra nøye.

Stemmer

Stemmer fra hele Norge løfter fram gode håndverkere og gjøre juryen oppmerksom på kandidatene. Stemmer har dog mindre betydning når juryen vurderer de ulike kandidatene mot hverandre.

Juryen gjør en helhetsvurdering når man plukker ut finalister og vinnere, og stemmer er mindre viktig enn totalen av de andre kriteriene.

Faglig dyktighet

En hyggelig håndverker er selvfølgelig faglig profesjonell. Alle kandidater som vurderes som finalister, kvalitetssikres grundig av prosjektmedarbeidere.

Alle åpne registre gjennomgås (Mesterbrev, DSB, osv.), i tillegg til kundevurderinger, innspill fra partnere, og kandidatenes aktivitet i sosiale medier vurderes.

Svennebrev/fagbrev vektlegges i alle åtte kategorier

I kategoriene tømrer, rørlegger og elektriker må finalisten jobbe i en bedrift som kan dokumentere faglig kompetanse (minimum svennebrev eller fagbrev).

I kategorien elektriker må finalistens arbeidsgiver i tillegg være registrert i elvirksomhetsregisteret hos DSB.

Redelighet

Sannferdig og korrekt markedsføring av egen bedrift for å unngå villeding av potensielle kunder.

God kollega

Er kandidaten godt likt blant sine kollegaer? Hva sier konkurrentene om vedkommende? Engasjement i eget nærmiljø. Yter kandidaten noe ekstra, ut over egen jobb?

Finalistfilmer

Alle finalistene får besøk av Norges Hyggeligste Håndverkere videoteam, som lager et portrettintervju av kandidaten. Filmen vurderes av juryen, som på denne måten blir godt kjent med kandidaten.

Vilkår

  • Den nominerte må arbeide innen de klassiske håndverksfagene, tilknyttet bygg- og anleggsbransjen. Yrker i nær tilknytning vil også vurderes. Andre håndverksyrker tar vi ikke inn i denne kåringen.
  • Profilen med nominasjonen og eventuelt innsendt materiale kan bli delt i annonser og på sosiale medier.
  • Juryen kan fjerne nominerte som ikke anses å være relevante eller strider med hva juryen
  • oppfatter som en hyggelig og seriøs håndverker
  • Norges Hyggeligste Håndverker forbeholder seg retten til å fjerne kandidater fra kåringen hvis uregelmessigheter/juks/andre negative forhold oppdages.
  • Da det er betydelige økonomiske verdier som deles ut i form av premier, ansees juks som økonomisk svindel og vil bli politianmeldt.
  • Vi oppfordrer kandidatene til å dele sitt kandidatur for å skape engasjement rundt kåringen. Samtidig ber vi kandidatene om å avstå fra å bruke premier/penger/insentiver for å fremme eget kandidatur, da dette oppfattes som at man "kjøper" stemmer/nominasjoner.

Gikk du glipp av: Norges ukronede konge av mikrosement

Juryen

Juryen er satt sammen av representanter fra sentrale organisasjoner og aktører i håndverkerbransjen. Juryen skal speile at kåringen er et felles bransjeløft for håndverksbransjen og være objektive ovenfor de spesifikke fagene som deltar.

Antall stemmer kandidatene får i kåringen er selvfølgelig viktig, men det er juryen som til syvende og sist beslutter finalister, og vinnere.

Juryen består av:

  • Kristin Skogen Lund Konsernsjef i Schibsted
  • Håvard Bungum Administrerende direktør Mittanbud
  • Andreas Lindal Chief Executive Officer Talkmore
  • Ingvild Øversveen Markedssjef Volkswagen Nyttekjøretøy, Harald A Møller
  • Nina Solli, Administrerende direktør, NHO Byggenæringen
  • Marianne Gjertsen Ebbesen, Konserndirektør boligutvikling trehus OBOS
  • Bjørnar Valstad, Daglig leder, WorldSkills Norway
  • Sveinung Tofteland, Norges Hyggeligste Håndverker 2017, Byggmester / Daglig Leder / Sceneteknisk Leder Kilden

Les mer om om kriterier og juryen ​​​​​​her.