Katarina er et fantastisk forbilde for snekkeryrket. Hun brukte tid på å satse på det hun egentlig ville - men da det endelig ble snekker av henne, falt alle brikkene på plass. Hun elsker jobben sin, og det lyser energi og arbeidsglede av denne sprudlende
– Jeg har alltid hatt en forkjærlighet for snekkeryrket. Hytten vår i Bergen ble bygget av min farfar og jeg fikk være med på vedlikehold fra tidlig alder, og lærte mye av faren min. Foto: Norges Hyggeligste Håndverker 
Sist oppdatert: 11-09-2022  Saken er tidligere publisert på hyggeligste.no 

Har hatt en snekker i meg hele livet!

Katarina er et fantastisk forbilde for snekkeryrket. Hun brukte tid på å satse på det hun egentlig ville, men da det endelig ble snekker av henne, falt alle brikkene på plass.

Hun elsker jobben sin, og det lyser energi og arbeidsglede av denne sprudlende damen. Hennes engasjement for å få andre jenter inn i yrket bruker hun mye fritid på, og også slik er hun en ressurs for faget.

Hver morgen ved 6-tiden befinner Katarina seg på fergen fra Moss, hvor hun bor, til Horten, der hun jobber.

Den turen nyter hun. Det er hennes fristund, der hun hører på musikk, leser, svarer på mail eller bare ser utover den vakre fjorden og lar tankene vandre.

Mens hun gleder seg til en ny arbeidsdag hos N-Andersen Bygg AS, og tenker hun er heldig som har funnet yrket som passer henne som hånd i hanske.

Idag skal hun skifte kledning og etterisolere et hus, når videoteamet fra Hyggeligste kommer på besøk.

Tidlig krøkes som god snekker skal bli!
Helt fra hun var liten har Bergensjenta på 35 hatt interesse for snekring:

– Jeg har alltid hatt en forkjærlighet for snekkeryrket. Hytten vår i Bergen ble bygget av min farfar, og jeg fikk være med på vedlikehold fra tidlig alder, og lærte mye av faren min.

-Jeg har vært med å sette opp naustet der, blant annet. Jeg elsker treverk! Lukten, følelsen og alt det flotte det kan bli til. Særlig svak er jeg for gamle hus av skikkelig tømmer, lafting etc. Funkis er ikke noe for meg.

– Faren min er nå 84, men fortsatt jobber vi med diverse prosjekter sammen på hytten. Det er en veldig fin måte å være sammen på, og nå har jeg jo kompetanse å bidra med også! Det tror jeg han liker godt.

Katarina tenkte lenge på tømrerutdanning, men turte ikke helt. Hun trodde kanskje det ville bli for tøft. Ikke fordi hun var jente, men fordi det kan være tungt, kaldt, vått og utfordrende.

– Så jeg tok vanlig videregående skole, var i militære og hadde diverse jobber, blant annet i butikk og i barnehage. Men hele tiden med snekkeryrket i bakhodet.

-Så tok jeg omsider beslutningen i 2016 og kastet meg uti det! Jeg begynte som voksenlærling og tok tømrerutdanning. Det ble “learning by doing”, veldig effektivt. Det skulle vise seg å være det perfekt valg.

-Du vet, DEN følelse du får når du kjenner at dette er helt riktig? Helt DEG? Jeg har ikke angret en eneste dag. Dette er mer en livsstil enn en jobb for meg.

Glade kunder er min største motivasjon
For Katarina er utvilsomt langt mer opptatt av trivsel og å ha en kreativ og meningsfull jobb, enn av å tjene mange penger.

– Gleden over å gjøre kvalitetsjobber for kundene og få gode tilbakemeldinger er mye viktigere enn lønn i form av kroner og øre.

-Det er ikke bare noe jeg sier, men er oppriktig mener. Jeg tjener i tillegg bra og har alt jeg trenger, så jeg er veldig takknemlig for å ha en slik hverdag der jeg trives på jobb og kan betale regningene mine også.

– Gode tilbakemeldinger fra kundene er min største motivasjon. Når de blir så glade over å se hva vi har fått til, er det en stor belønning hver gang. Og jeg blir så glad når jeg skjønner at jeg også gjør en god jobb for det flotte firmaet jeg jobber i!

– God, åpen og ærlig kommunikasjon med kunden er det grunnleggende og mest viktige i jobben min. Hele veien fra start til mål. Og selvsagt å smile, være positiv og hyggelig, og gi det lille ekstra som viser at jeg ønsker å gjøre en topp jobb for dem.

-Da blir det alltid god stemning og nye jobber å få. Og de synes bare det er flott at det kommer en jente-snekker, “så fint med en female touch”, sier de! Har aldri fått ugreie kommentarer fra kunder.

Norges hyggeligste håndverker 2022

Populær perfeksjonist
Alle nominasjoner forteller tydelig at Katarina er en høyt verdsatt person, både som snekker og menneske. Noen adjektiver er solstråle (“bli´fis!), humørspreder, arbeidsjern, pålitelig, perfeksjonist, leverer kvalitet, gir mye av seg selv – og at hun er et strålende forbilde for unge, og kanskje spesielt jenter.

Hun bruker mye tid på å svare og følge opp sine følgere på sosiale medier, noe hun gjør med glede. Og én person gjorde spesielt inntrykk på henne:

– Jeg ble kontaktet av en jente på nettet, hun var lærer, men hadde veldig lyst til å bli snekker, egentlig. Og ville veldig gjerne vite mer om hvordan det yrket var.

-Så jeg møtte henne for en kaffe, og vi pratet flere timer. En stund senere fikk jeg sms fra henne om at hun hadde tatt spranget og fått lærlingplass!

-Jeg ble så glad! Det er så fint og så viktig for meg når jeg kan inspirere andre til å velge dette flotte yrket. Så det bruker jeg mer enn gjerne fritiden min på.

I fritiden ellers pusser Katarina og samboeren opp leiligheten deres. Og bruker tid sammen med familie og venner. Aktive er de; de sykler, går turer, trener eller lager god mat. '

Å være i god form er viktig i en fysisk krevende hverdag. Nå planlegges Oslo tur, og Katarina gleder seg stort!

– Kåringen er en superflott måte å fremme og hedre håndverkerne på, og la oss få kjenne på stolthet og glede over å få anerkjennelse og oppmerksomhet.

-Å bli snakket opp og løftet frem er jo ikke hverdagskost i denne bransjen.

– Det er en stor ære å være en av finalistene blant så mange sterke kandidater. Det gjør meg rørt, glad, ydmyk og takknemlig. Jeg har aldri fått så mange fine ord før, som i alle de fine nominasjonene! Jeg svever på en rosa sky, jeg!

Klikk her for å stemme på Katarina!