Anders Olaussen, Markedsføringssjef i TOOLS Norge
-Yrkesfag har en ufortjent lav status i Norge, det vil vi i TOOLS bidra til å gjøre noe med. SSP (tidligere Allmennfag) konkurrerer med håndverksfagene i skolen, og dessverre har verken foreldregenerasjonen eller lærerne nok kompetanse om alle de mulighetene og retningen man har dersom man velger yrkesfag. Foto: Solveig Grande, Grandefoto AS
Sist oppdatert: 21.08.2020

Yrkesstoltheten er til å ta og føle på

Finalistene til Norges Hyggeligste håndverker er klare og i den anledning slo vi av en hyggelig bransjeprat med Anders Olaussen, Markedsføringssjef i TOOLS Norge, som tidlig engasjerte seg i kåringen av Norges Hyggeligste håndverker.

-Han hadde nok litt flaks som fikk tak i meg og ikke andre, sier Olaussen til Norsk Byggebransje om
første samtalen med arrangørene av kåringen.

-Jeg trodde han ville selge oss noe og i ni av ti tilfeller ville jeg nok sagt nei. Selv om vi var litt usikre i begynnelsen, ville vi helt klart være med på et prosjekt som løftet landets håndverkere.

Gikk du glipp av: Etterlyser flere lærlingeplasser

Det er nettopp hans brennende engasjement for håndverksyrkene som gjennomsyrer hele vår samtale

-Yrkesfag har en ufortjent lav status i Norge. Det vil vi i TOOLS bidra til å gjøre noe med. SSP (tidligere Allmennfag) konkurrerer med håndverksfagene i skolen og dessverre har verken foreldregenerasjonen eller lærerne nok kompetanse om alle de mulighetene, og retningen man har dersom man velger yrkesfag.

Olaussen understreker at det selvsagt ikke gjelder alle, men at dette er en utfordring kan vi i Norsk Byggebransje bekrefte.

Norsk Byggebransje oppfordrer alle sine lesere til å stemme fram Norges Hyggeligste Håndverker 2020

TOOLS er også hovedsponsor av WorldSkills Norway som arbeider for å høyne statusen, interessen og kvaliteten på norsk yrkesutdanning.

«Norge trenger flere fagfolk. Fremtiden er en yrkesutdanning.»
-Om vi klarer å formidle til våre ungdommer hvor utrolig mange ulike retninger yrkesfag kan ta deg til i fremtiden skulle vi ha kommet langt. Det er givende å lytte til ungdommene og la dem få vise sine “skills” på en måte som passer dem.

Fikk du med deg: Beste norske utøver i yrkes-VM

Nettopp det er en av årsakene, tror Olaussen til at konkurranser som skole NM, yrkes NM og yrkeslandslaget engasjerer så mange.

Han forteller med intensitet om samtaler med ungdommer, som synes det er kult å vise fram sin kompetanse - sine skills - også i forbindelse med konkurranser.

-Noen har hatt en drøm om å bli håndverker hele livet, andre vil raskt ut i jobb uten høye studielån og en tredje gruppe velger yrkesfag fordi de ikke liker teori. Uansett årsak er yrkesstoltheten til å ta og føle på.

Les også: Har støttet stolte håndverkere i 130 år

Sympatisk kåring og et langsiktig prosjekt
-Det betyr mye for oss i TOOLS å kunne bidra til å løfte landets håndverkere og sette søkelyset på yrker som bør være naturlige valg for norske ungdommer. Vi er stolte av sammenkoblingen med Norges Hyggeligste Håndverker og WorldSkills Norway, både internt og ute i markedet.

-Det må være innmari kult å være håndverker, når kundene går inn å nominerer, skriver om deg og stemmer på deg gjennom flere måneder. Alle nominerte skal være superstolte, avslutter Olaussen før han ønsker alle finalistene lykke til 5 september.