Previous
Next
- Det er veldig gøy å fremme yrket, det gjør jeg allerede lokalt, men det er klart at det pirrer litt i magen når man skal på TV. Hele opplevelsen er veldig gøy, spennende, utfordrende og litt skummel, sier Halvard Bøe. Foto: BB Elektro 
Sist oppdatert: 27-12-2023 Bransjeprat

Vil fortelle folk det de ikke vet

Halvard Bøe er odelsgutt og elektriker i BB Elektro AS på Finnøy utenfor Stavanger. På nyåret er han en av elektrikerne vi blir kjent med i den kommende TV serien Elektrikerne i regi av EL-PROFFEN.  

Har du alltid drømt om å bli elektriker?

- Det har vel lagt i kortene, men jeg startet på elektro fordi jeg ville bli kaptein på båt. Planen var å ta første året på elektro før jeg skulle gå videre på en maritim utdannelse.

-Foreldrene mine driver gård og jeg er odelsgutt så det å ta over gården har også vært et alternativ, men elektroutdanningen var så gøy at jeg valgte å gjennomføre. Nå er planen på sikt å ta over min fars aksjer i BB Elektro. 

Hvordan så ditt utdanningsløp ut?

- Jeg valgte elektro og datateknologi direkte fra ungdomsskolen, gikk 2 år på skolen og 2,5 år i lære før jeg tok fagbrev som elektriker. Deretter gjorde jeg militærtjeneste og gikk 2 årig fagskoleutdanning innenfor elkraft på teknisk fagskole.

- Elektrikeryrket byr på sykt mange muligheter.

- Fagbrev som grunnlag for utdanning er gull verdt og gir nesten ubegrensede muligheter. Y-veien, fagskoleutdannelse med mulighet for å bygge på til bachelor, installatørpapirer, fagbrev med parallell studiekompetanse eller påbygging til generell studiekompetanse.

- Lønn under utdannelse er også gull verdt. Vi har hatt flere lærlinger i BB Elektro som har kunnet kjøpe leilighet i læretiden, det får man sjelden mulighet til når man velger studiespesialiserende. 

BB Elektro har blant annet besøk av ungdommer fra ungdomsskolen i utplasseringsukene de har, i tillegg har de utplasseringselever fra videregående hver mandag og fredag. Bildet er fra når VG2 Elenergi var på besøk og lærte om¨solceller. Foto: BB Elektro 

- Jeg bruker mye tid hvert år på å besøke ungdomsskoler, snakke med ungdommen og fortelle om elektro og yrkesfag generelt.

- Det er viktig at de får vite hva vi faktisk gjør, hvor variert hver arbeidsdag er og hvilke muligheter som finnes. 

- Når jeg er på besøk synes jeg det er morsomt å vise frem et regnestykke som sammenligner fagbrev som elektriker kontra studiespesialiserende utdanning som lærer.

- Det er mange som blir overrasket når de blir klar over hva man tjener i bransjen i dag. 

Som lærling mottar man lønn under utdannelse og mange finner at det er mulig å klare seg uten studielån. I tillegg tjener man som svenn i faget langt mer enn hva mange tror. 

- Gjennomsnittlig studiegjeld i Norge er i dag på 410.000 kroner over fire års utdannelse. Med lønn under utdannelse kan man redusere studiegjeld betydelig og starte sin karriere mer eller mindre gjeldfri.

- Lønnen som en elektriker med fagbrev mottar vil overraske mange. En nyutdannet lærer vil i snitt ha en grunnlønn på 592.800 kroner, mens en gjennomsnittlig elektriker lønn i Norge i dag er på 554.280 kroner.

- Ja, lærere tjener litt mer hvert år, men de aller fleste skal også betjene et studielån på flere hundre tusen kroner. Det er kan raskt bli en byrde og vil også kunne få stor betydning for hvor mye en kan få i boliglån. 

- Startlønn for en ferdig utdannet elektriker i vårt område ligger sjeldent under 280 kr timen, noe som utgjør en startlønn på 552 720 kr. Det er heller ikke uvanlig med minst 2% lønnsstigning hvert år.

- Det overrasker naturlig nok mange unge når man tar fram et slikt regnestykke.

BB Elektro har i dag fem ansatte. Birger Bøe som er elektroinstallatør og daglig leder. Sønnen Halvard Bøe,  Eirik Rørtveit som er montør, Gerd Johanne Bøe er økonomiansvarlig, samt Jan Gunnar Vestbø som er lærling. Foto: BB Elektro 

Fortell oss mer om BB Elektro

- Vi er hele fem ansatte, min far Birger Bøe som er elektroinstallatør og daglig leder. Eirik Rørtveit som er montør, startet hos oss som lærling i 2001 og er veldig mye verdt for oss. I dag er han også medeier i bedriften.

- Min mamma Gerd Johanne Bøe er økonomiansvarlig, vi kaller henne konsernsjefen, ler han. Så har vi Jan Gunnar Vestbø som er lærling i tillegg til meg selv.

- Når man driver bedrift ute på en øy som vi gjør får vi jobbe med veldig mye forskjellig. Alt fra private hus til landbruk, hytter, næringsbygg, påbygg, rehabilitering og nybygg. Vi jobber også mye med oppdrettsnæringen. 

- Vi har avtale med Grieg Seafood og server i dag alle deres oppdrettsanlegg i Rogaland. En avtale som betyr mye for oss og lokalsamfunnet vårt. 

- Siden vi bor i et øyrike hvor det ikke alltid er fastlandsforbindelse, har vi både firmabåt og firmabiler. Det er veldig gøy.

Nå skal du være med på TV, har du en skuespiller i magen?

- Det skal jeg ikke påstå, men når vi fikk forespørselen fra EL-PROFFEN synes vi at det hørtes ut som en spennende mulighet.

- Det er veldig gøy å fremme yrket, det gjør jeg allerede lokalt, men det er klart at det pirrer litt i magen når man skal på TV. Hele opplevelsen er veldig gøy, spennende, utfordrende og litt skummel.

- Med TV programmet får vi en veldig fin arena å vise frem yrket og bedriften vår. Jeg vil gjerne være en ambassadør for både fag, bedrift og bransje. Elektrikeren er veldig viktig for Norge og vi trenger langt flere. 

- Gjennom min instagramkonto «elektriker_halvard» viser jeg også frem litt fra hverdagen min. 

BB Elektro holder til i et øyrike hvor det ikke alltid er fastlandsforbindelse. Derfor har de både firmabåt og firmabiler. Foto: BB Elektro

Hva håper du tv-serien skal bidra til?

- For oss i BB Elektro håper vi å tiltrekke oss flere elektrikere og lærlinger. Vi vil inn på flere marked og er avhengig av kompetanse. Når vi får vist frem bedriften vår på en gøy og spennende måte håper vi selvsagt å få både jobbsøknader, og flere kunder.

- I tillegg vil vi være med å ta ansvar og gjøre vårt for at flere velger å søke til elektro, og blir elektriker.

Hva synes du om at en aktør som EL-PROFFEN gjør en satsning som dette? Det er en stor investering.

- Medlemsbedriftene har lenge sagt at flere elektrikere er avgjørende for bransjen. EL-PROFFEN tar ansvar for oss medlemmer, men også for faget og næringen. 

- EL-PROFFEN er den største og den meste seriøse elektrokjeden i Norge og med denne satsingen tar vi ansvar for hele næringen. Det er vi stolt av! 

Elektriker - hva er det folk ikke vet om dere?

- Mange tror at vi bare skrur stikkontakter og jobber med det estetiske. Altfor få er oppmerksom på hvor mye elektrikeren gjør som ikke er synlig. Både i bygninger, innen industri, landbruk, olje- gass installasjoner, skipsindustri, alarm og sikkerhetsanlegg. 

- Stabil og sikker forsyning av elektrisk kraft er en samfunnskritisk oppgave. 

-Til ungdom, foreldre og rådgivere vil jeg si at man trenger ikke å være et skolegeni eller professor, man trenger ikke å være kjempeflink i matte.

- Det er skremmende at ungdommer i dag blir frarådet elektrofaget grunnet at de ikke har toppkarakter i matte.

- Når vi håndverkere ser sammenhengen og forstår hva vi skal bruke matten tid, er det sjelden en utfordring. Tvert i mot, mange opplever at matte blir morsomt og langt lettere å skjønne når de får bruke det gjennom praktisk læring. 

- Personlig vil jeg anbefale alle skoler å invitere håndverkere på besøk, slik at ungdommen kan få ærlig og riktig informasjon om ulike yrker.

- Jeg måtte selv ta initiativ til å finne ut relevant informasjon om yrke, utdannelse, muligheter til kryssløp, videreutdanning osv.

Når man driver bedrift ute på en øy som vi gjør får vi jobbe med veldig mye forskjellig. Alt fra private hus til landbruk, hytter, næringsbygg, påbygg, rehabilitering, nybygg og solceller. Foto: BB Elektro 

Hva er det morsomste med elektrikeryrket? 

- Det kjekkeste er variasjon, ingen dag er den andre lik og vi får treffe masse forskjellige mennesker. 

- Dersom man jobber på nybygg får man gjøre rett fra start, er man derimot involvert i en rehabilitering må man finne løsninger når man skal oppgradere gammelt til nytt. 

- Yrket og næringen er stadig i utvikling, bare tenk på hva som har skjedd på noen få år. Smarte hus, smart strømstyring, solceller, batteribanker osv. Elektrikere er en viktig del av det grønne skiftet.

Hvorfor skal man søke jobb hos BB Elektro?

-Vi har plass til flere elektrikere, både lærlinger og erfarne elektrikere/montører. Vi kan love stor variasjon i oppdrag og et godt arbeidsmiljø i fantastiske omgivelser.

- Hos oss blir man sett og hørt, i tillegg til at man får mulighet til å påvirke nye markeder og på sikt bli deleier i firmaet. 

- Jeg gikk selv i lære under Eirik og føler at jeg lærer noe nytt hver gang vi jobber sammen. Han har vært elektriker i over 20 år, den erfaringen som ligger mellom ørene hans tar tid å lære seg. Om noen er nysgjerrig er det bare å ta kontakt!

Hva er det viktigste budskapet vi kan gi til ungdom som skal velge studieretning 1. mars 2024? 

- Viktigste: du må velge noe du synes er spennende! Velger man VG1 elektro får man teste ulike retninger første året som f.eks: elektro, elenergi, automasjon og data/elektronikk.

- Etter første året velger du spesialisering på VG2. 

- Jeg vil anbefale alle å teste yrkesfag, det er sykt mange ulike veier man kan gå og muligheter for kryssløp lengre fram. 

- Er du usikker så ta kontakt med håndverksbedrifter i ditt nærmiljø og spør om å få komme på besøk. Vi har blant annet besøk av ungdommer fra ungdomsskolen i utplasseringsukene de har, i tillegg har vi utplasseringselever fra videregående hver mandag og fredag.

- På dette punktet må flere bedrifter kjenne sitt ansvar og selv ta initiativ. 

Hva med unge voksne, som føler at de kanskje valgte feil yrkesvei? Er det noen gang for sent?

-Det er aldri for sent! Voksenlærlinger er alltid attraktivt fordi man da er enda mer motivert. I tillegg er man gjerne etablert i lokalmiljøet allerede og lettere å beholde for arbeidsgiveren etter endt utdannelse, avslutter Bøe. 

BB Elektro AS er en autorisert elektrovirksomhet med 5 ansatte og holder til på Finnøy i Stavanger Kommune. Vi har siden 1997 levert gode økonomiske resultater og er eigt av de ansatte i firmaet.

Vi tilbyr totalløsninger på alt elektroarbeid innen bolig, hytte, næring, landbruk og havbruk. Vårt hovednedslagsfelt er Stavanger og Randaberg kommune men vi tar på oss arbeid i hele Rogaland. Innenfor landbruk er vi spesialiserte på fjørfe som fører til en del reisevirksomhet Les mer