- Jeg er 25 år og tar fagbrev når jeg er 29. Tenk om jeg skulle blitt værende i en jobb jeg ikke trivdes livet ut? Ut ifra de neste 45-50 årene er det de neste fire årene ingenting, sier Maria Halster Andreassen. Foto: Privat
Sist oppdatert: 03-01-2024 Bransjeprat

Håper å være til inspirasjon

I den kommende TV serien «Elektrikerne» på Heim TV møter vi voksenlærling Maria Halster Andreassen, som jobber hos Nedig AS i Arendal.

Andreassen er, ifølge sin arbeidsgiver, en solstråle som står klar til å yte den beste servicen til kundene deres mens hun jobber mot fagbrev innen elektro i bedriften.

Hvem er Maria og hvorfor elektro?

- Jeg er en veldig sprudlende og positiv person, gjør mitt beste for å bidra til et positivt miljø blant venner, på arbeidsplassen og ute hos kundene våre. I tillegg er jeg veldig glad i dyr og fotografering.

- Jeg har lenge ønsket å bli elektriker og søkte faktisk på elektro direkte fra videregående, men med rekordhøye søkertall kom jeg ikke inn den gangen.

- Dermed ble det salg- og service på videregående, før jeg valgte å gjøre førstegangstjenesten.

- Jeg ble værende i Forsvaret og tok fagbrev i kontor og administrasjon etter et års læretid, og et års jobb i Forsvaret.

- Når jeg så flyttet hjem i 2018 startet jeg påbygging, for å ta fagene jeg ikke tok på tredje året. Jeg måtte konstatere at det var svært vanskelig å få jobb innen kontor og administrasjon.

Les også: Vil nå ungdom med millionsatsing

- Jeg fortsatte å jobbe på matbutikk i 3,5 år før jeg startet som tannhelsesekretær. Den jobben fikk jeg takket være fagbrevet innen kontor og administrasjon. Så da ble det jobbet 40% på matbutikk og 60% hos tannlegen.

Drømmen om å bli elektriker gav ikke slipp

- Pappa er rørlegger og har inspirert meg til å tenke yrkesfag. Min bror og hans kone er begge elektrikere og har også påvirket meg veldig.

- Jeg har lyst til å hjelpe folk og vil ha et yrke hvor man gjør forskjell. Jeg vil også ha et yrke hvor det alltid finnes jobb.

- Derfor oppsøkte jeg Caverion og leverte min CV. Jeg fikk komme på intervju og de var svært positive, selv om de forklarte at det var utfordrende. Det ble til slutt et nei, men jeg lot meg ikke stoppe.

- At et fåtall voksne menn tviholder på holdninger fra en svunnen tid må aldri ta fra deg viljen eller motivasjonen til å bli elektriker. De mannfolkene er en utdøende rase! Foto: Privat

Skam den som gir seg

- Et nei er bare et nei, det påvirket ikke min motivasjon. Jeg visste hva jeg ville og visste at mange ønsker flere damer inn i elektro, så det var bare å gå videre. Jeg tror på det personlige møtet, så jeg oppsøkte flere bedrifter for å presentere meg.

- Ikke alle opplevelsene var like positive. Jeg møtte både fordommer mot kvinner i yrket og gammeldagse holdninger om at jenter ikke har noe i bransjen å gjøre.

- Det preller dog av på meg og jeg håper at jeg kan påvirke andre damer til det samme.

- At et fåtall voksne menn tviholder på holdninger fra en svunnen tid må aldri ta fra deg viljen eller motivasjonen til å bli elektriker.

- De mannfolkene er en utdøende rase! Stol på at det finnes arbeidsgivere og kolleger som vet at mangfold er bra også innen elektro.

- Jeg banket på en ny dør, denne gang Nedig AS som er medlem av EL-PROFFEN. De tok imot meg med åpne armer i mars og jeg begynte som voksenlærling i mars 2023.

- Jeg fikk godskrevet 6 måneder takket være tidligere utdannelse og erfaring. Dermed er min læretid 4 år, istedenfor normalt 4,5 år. Jeg får lønn hele veien, 190 kroner timen og det kan jeg leve på.

Nedig AS er en bedrift med 55 ansatte som leverer elektrotjenester til alt fra rehabilitering, nybygg og service eller tavlebygging for skip og offshore. Får du teste alle retninger?

- Nei, bedriften er godkjent lærebedrift innen både elektrikerfaget og telekomfaget. Telekom er mer datakabler. Som elektriker holder jeg meg pr i dag til rehabilitering, nybygg og service.

- Som lærling skriver vi inn alt vi gjør på en jobbseddel, med tekst og bilder. Det kan f.eks være 20 minutter på opprydding, 20 minutter på HMS, 40 minutter planlegging osv.

- Alt registreres på elskolen.no. Slik holder opplæringskontoret oversikt og ser at jeg får gjort alt jeg skal under læretiden.

- Opplæringskontoret er en tredjepart som hjelper både arbeidsgiveren og meg fra start til mål. Tiden går fort og takket være dem har vi kontroll på at jeg kommer innom alle momenter før jeg tar fagprøven.

- Fram til nå har jeg fått jobbe med gode kolleger på kommunale boliger, barnehage og gamlehjem. Jeg har også fått være med på forsikringsjobb.

Nå skal du med på TV, pirrer det i magen?

- Sjefen min nevnte at TV serien var på gang. “EL-PROFFEN har sendt ut forespørsel om vi vil være med og vi tenkte på deg med en gang.” Det er jo hyggelig.

- Det er veldig bra reklame for bedriften. Siden svært få av mine kolleger hadde lyst til å være med tenkte jeg at bedriften kanskje ville gått glipp av muligheten om jeg også takket nei, så jeg sa ja!

- Det er morsomt for meg å bli mer synlig, men det beste er å få muligheten til å påvirke flere gutter og jenter til å velge å bli elektriker. Hvem vet, kanskje klarer vi også å påvirke noen av dem som kan ha godt av å møte sine egne bevisste eller ubevisste fordommer i døra, smiler hun bredt.

Hva er det viktigste budskapet vi kan gi til ungdom som skal velge studieretning 1. mars 2024?

- Sett dere inn i mulighetene som finnes innen yrket dere velger. Jeg trodde oppriktig at kontor og administrasjon omfavnet langt mer enn det gjorde. “Alle” ville ha en mastergrad i papirflytting, det var helt håpløst.

  1. Før du velger studieretning, undersøk om det finnes jobb i området du ønsker å bo eller må du forberede deg på å flytte?
  2. Hvilke arbeidsoppgaver får du innen yrket? Er det noe du vil være tilfreds med gjennom hele ditt yrkesaktive liv?
  3. Finnes det muligheter for videreutdanning om du ønsker å gjøre noe annet lengre fram i  karrieren?
  4. Tenk etter hva du faktisk liker, vil du sitte på kontor eller vil du jobbe fysisk. Vil du ha samme arbeidsoppgaver hver dag eller lokker en variert arbeidsdag mer?
  5. Er yrket du velger trygt for fremtiden?
  6. Lønn under utdanning eller studielån - hvordan påvirker det deg og din fremtid?
EL-PROFFEN - Partner til Norsk Byggebransje

- Jeg skulle ønske at ungdom fikk flere gode råd i ungdomsskolen. At skolene sørget for å ha bedre kompetanse om ulike studieretninger både innen studiespesialiserende og yrkesfag.

- Ta matematikk som eksempel, om du ikke forstår hva du skal bruke matte til, er det vanskelig å bli motivert.

- Jeg har aldri hatt bruk for mye av matematikken jeg lærte på skolen, men alt som er koblet til jobben min skjønner jeg så mye bedre nå som jeg ser det rent praktisk.

Hva med unge voksne, som deg, som føler at de kanskje valgte feil studieretning?

- Det er aldri for sent, formelig stråler hun.

- Jeg er 25 år og tar fagbrev når jeg er 29. Tenk om jeg skulle blitt værende i en jobb jeg ikke trivdes livet ut? Ut ifra de neste 45-50 årene er det de neste fire årene ingenting!

- Yrket er absolutt ikke for tungt fysisk, dette skal jeg fortsette med så lenge som jeg kan. Mitt råd er:
Bare gjør det!

Hva håper du tv-serien skal bidra til?

- Jeg håper det skal være positivt for Nedig som bedrift og arbeidsgiver. Samtidig som jeg gjerne vil motivere andre til å bli elektrikere. Uansett om det er ungdom som skal velge studieretning eller unge voksne som kanskje angrer på sine yrkesvalg.

- Jeg håper det blir positivt for EL-PROFFEN over hele landet. Det er gøy at Norges største elektrokjede er ivrig på å få flere ungdommer til å bli håndverkere, det skaper en stolthet blant oss som er en del av eventyret.

- Personlig kan jeg kanskje bli en interessant ambassadør for ulike bedrifter og/eller merkevarer som vi allerede bruker.

Hvordan ser fremtiden ut for din del?

- Jeg håper selvsagt at jeg får bli værende i Nedig når jeg har tatt fagprøven. Jeg stortrives i bedriften, det er uten tvil det beste arbeidsmiljøet jeg noensinne har hatt!

- Jeg jobber mest med mannfolk. Alle er hyggelige, veldig inkluderende og genuint opptatt av å dele sin kunnskap med meg. Det er helt fantastisk både som dame og lærling, avslutter Andreassen.

NEDIG er et elektroinstallasjonsfirma med 55 ansatte. Vi er en totalleverandør av elektrotekniske anlegg og utfører alt fra prosjektering til installering av elektriske anlegg.

Vi påtar oss små og store oppdrag enten det er rehabilitering, nybygg, service eller tavlebygging for skip og offshore.'

NEDIG er lokalt eid, og ble etablert i 1997. De tre første årene var aktiviteten kun rådgiving og prosjektering av elektriske installasjoner på land, skip og offshore. I 2001 startet vi opp med elektroinstallasjon og ansatte elektrikere og lærlinger. Les mer