Kataloghus vs arkitekttegnet bolig
En arkitekttegnet bolig har flere designelementer som er tilpasset tiltakshaveren og deres ønsker. Det er ingen standardiserte løsninger, men flere løsninger som er tilpasset bruk og design av boligen. Foto: Pixabay

Kataloghus VS arkitekttegnet bolig

Det er litt komisk å gjøre forskjell på et kataloghus og en arkitekttegnet bolig. I de aller fleste tilfellene er kataloghuset også tegnet av en arkitekt. Forskjellen ligger i at et kataloghus er bygd opp av standard modeller som er utviklet med byggmesteren som kunde. En arkitekttegnet bolig er tegnet med tiltakshaveren som kunde.

Kundeforhold
Når du som tiltakshaver tar kontakt med selgere hos de ulike boligleverandørene så kommer du sjelden i direkte kontakt med arkitekten. Så det er derfor det er selgeren (evt. byggmesteren) som er kunde hos arkitekten. På grunn av dette kundeforholdet vil din nye bolig bære preg av å være et standardisert produkt med en rekke selvpålagte krav som f.eks en bestemt type kledning, omramning, detalj eller dør.

En arkitekttegnet bolig har flere designelementer som er tilpasset tiltakshaveren og deres ønsker. Det er ingen standardiserte løsninger, men flere løsninger som er tilpasset bruk og design av boligen.

Økonomi
Det er fort gjort å hoppe til konklusjonen om at arkitekttegnede boliger er dyrere å bygge og det koster mer å benytte seg av arkitekt. Dette kan sikkert være sant i noen tilfeller, men langt fra alle. Selv om boligen er tegnet av en arkitekt behøver den ikke å inneholde fordyrende elementer. En arkitekt vil aldri kunne gi riktig byggepris på en bolig på samme måte som et firma som har entreprenører, men det er fult mulig for arkitekter å være obs på hva som fordyrer prosjekter. Da kan arkitektene hjelpe tiltakshaverne med å ta smartere økonomiske valg.

13 gode grunner til å bygge nytt

Sitter du på en gullgruve?
Har du en stor tomt? Hvis du har det kan det tenkes du sitter på en en aldri så liten gullgruve, men hvordan går du frem? Arkitekt hjelpen tar her for seg fire ulike alternativ....

Elementer som koster mye er takterrasser, rom under garasje, mange hjørner på boligene, tak med mange arker og kobbhus, lange dragere av stål, ekstra elementer på fasadene som er kun dekor og pusset luftet kledning.

Når det tegnes en bolig av en arkitekt er det også mer direkte kontakt mellom tiltakshaver og arkitekten, noe som gir en bedre tilpasset bolig.

Frihet til å velge selv
En annen ting å være obs på er at hvis du får boligen din tegnet via en husleverandør er det ofte en klausul med i kontrakten. Klausulen binder tiltakshavere til husleverandøren ved å tilby tegninger «gratis» så fremt dere velger å bygge med denne leverandøren.

Dette kan være en kostbar klausul hvis dere bestemmer dere for å gå for en annen leverandør. For å kunne bruke tegningene videre må disse betales ut og du får kun pdf-er av tegningene. Dvs at den nye entreprenøren dere velger å bygge for vil da være nødt til å tegne opp boligen på nytt, noe som også er en kostnad.

Med andre ord; tegner du boligen din via et arkitektkontor har du en mye større frihet til å velge husleverandør og presse pris på det endelige oppgjøret. Arkitektkostnadene (+ arbeidstegningene) vil normalt ligge rundt 3-5 % av totalkostnadene for en normalt stor enebolig.

Om Arkitekt Sandmark
Artikkelen er skrevet Marianne Sandmark i Arkitekt Sandmark. Hun er utdannet arkitekt ved NTNU og har både master i arkitektur og bachelorgrad i kunsthistorie. Med bred erfaring fra jobb med  byggmestere, utbyggere, privatmarkedet, boligselgere og en og annen tiltakshaver er vi glade for at hun takket ja til et samarbeid med Norsk Byggebransje.

Arkitekt Sandmark AS tilbyr arkitekttjenester med tiltakshaveren i fokus og designer boliger med fokus både på det estetiske og det økonomiske, – en hverdagsarkitekt. www.arkitektsandmark.no