Når du skal pusse opp badet er det viktig at du bruker fagfolk som skjønner seg på våtromsnormen. Det er for eksempel ingen nytte med en vanntett membranlegging hvis elektrikeren lager hull i når de legger varmekabelen, eller hvis rørleggeren fester toalettet gjennom membran i etterkant. Foto: Freepik.
Sist oppdatert: 19-05-2024 VVS-Nytt
Ofte stilte spørsmål om oppussing av bad
Å pusse opp badet kan raskt bli en kostbar affære og det er mange ting man bør tenke over før man setter i gang. I denne artikkelen svarer vi på de vanligste spørsmålene folk har når de skal pusse opp badet.
Hvor mye må jeg regne med å betale per m2?
Når det gjelder totalrehabilitering av bad, bør man forvente en kostnad på minimum 150 000 - 180 000 kroner.
En annen "regel" å vurdere er følgende: «Enkel standard», kan prisen være omtrent 40 000 kroner per kvadratmeter gulv, mens litt høyere standard kan koste fra 50 000 kroner per kvadratmeter gulv og oppover.
Disse tallene er bare omtrentlige anslag og du må sjekke nøye med lokale håndverkere for å finne korrekt pris for ditt prosjekt. I tillegg kan pris på fliser, interiør og belysning variere enormt.
Når du kjøper fliser, er det alltid lurt å kjøpe litt ekstra. Dette sikrer at du har samme farge hvis du trenger å bestille mer senere. Ettersom fliser er et naturprodukt og fargevariasjoner kan forekomme mellom produksjonspartier. Foto: Unsplash
Hva er viktig når man skal velge fliser til et bad?
Det er flere faktorer å vurdere når man velger fliser til et bad. En av disse er størrelsen på flisene. Store fliser kan være estetisk tiltalende, men det kan være utfordrende å få til riktig fall på gulvet.
I dag tilbys sluk som fungerer som "renner", eller såkalte designersluk noe som kan være gunstig om du ønsker å bruker store fliser. Det er også viktig å sjekke flisenes vannoppsugning, ettersom kravene til dette varierer for gulv og vegger.
Når du kjøper fliser, er det alltid lurt å kjøpe litt ekstra. Dette sikrer at du har samme farge hvis du trenger å bestille mer senere. Ettersom fliser er et naturprodukt og fargevariasjoner kan forekomme mellom produksjonspartier.
Trenger man å søke kommunen for å pusse opp badet?
Dette spørsmålet har vært gjenstand for mange endring de siste årene fra myndighetenes side. Tidligere var det krav om at alle arbeider relatert til oppussing av bad måtte søkes i kommunen.
Imidlertid fant myndighetene etterhvert ut at dette ble for byråkratisk, så de reverserte mye av dette.
Så fremt det er snakk opp oppsuing av overflater, er det ingen krav til å søke. Generell oppussing av overflater og bytte av innredning på bad og andre våtrom er å anse som vedlikehold og krever verken søknad eller tillatelse fra kommunen.
Dette forutsetter dog at arbeidene gjøres innenfor en bruksenhet eller branncelle. Du må også være oppmerksom på at om bygningen har vernestatus, vil det kunne begrense hva som er tillatt å gjøre uten å søke.
Ved oppussing av bad til «Enkel standard», kan prisen være omtrent 40 000 kroner per kvadratmeter gulv, mens litt høyere standard kan koste fra 50 000 kroner per kvadratmeter gulv og oppover. Foto: Unsplash
Hva er Våtromsnormen?
Våtromsnormen er en standard som er utviklet av håndverkere og myndigheter i fellesskap. Bakgrunnen for opprettelsen av denne standarden var behovet for et tverrfaglig referanseverk for bygging av bad, ettersom flere fagfelt er involvert i hverandres arbeid.
Våtromsnormen er like viktig for rørleggeren som for snekkeren og flisleggeren. For eksempel er det ingen nytte av en vanntett membranlegging hvis elektrikeren lager hull i duken til varmekabelen, eller hvis rørleggeren fester toalettet gjennom membran i etterkant.
Hva betyr 10 års garanti på badet?
Garantien inkluderer en komplett perm med dokumentasjon på all utført arbeid og hvilke bedrifter som har stått for det. Den inneholder også vedlikeholdstips og bildedokumentasjon av de viktige arbeidene utført på våtrommet.
Dette er en garanti enkelte bedrifter tilbyr, men det er ikke noe krav at en håndverker skal garantere 10 år på oppussing av bad.
Produktinformasjon skal også være tilgjengelig i garantipermen. Den inkluderer også den signerte kontrakten, tilbudet om nødvendig, og ikke minst et garantibevis som kan være verdifullt ved eventuell videresalg.
Vilkårene for garantien er også inkludert. Hvis av en eller annen grunn rørlegger bedriften som utførte arbeidet skulle opphøre, vil garantien bli videreført til leverandøren av produktet. Dette gir deg trygghet mot produktfeil i fem år.
Kan jeg bytte ut kraner og armaturer selv?
Det kommer an på. Å skifte ut et dusjbatteri kan være enkelt hvis det er standard og passer til installasjonen. men å bytte ut en servant- eller kjøkkenkran kan noen ganger være mer utfordrende. Det anbefales derfor å bruke en rørlegger til å utføre denne jobben.
Hvorfor er det så viktig at kraner skal være godkjent?
Historisk sett har messingkraner ofte inneholdt mye bly, noe som er blitt stadig mer kjent som helseskadelig. Selv om dette ikke lenger er et stort problem med kjente merkevarer, kan det være lurt å være forsiktig med svært billige alternativer, da kvaliteten kan være tvilsom.
Det er derfor lurt å be om dokumentasjon fra butikken hvis du finner en kran til vasken til en veldig lav pris.
Pusse opp badet? Hva er det beste: dusjkabinett eller å dusje direkte på flisene?
Dette er et evig pågående spørsmål med mange ulike meninger. Det er faktisk ikke noe problem å dusje rett på flisene, såfremt baderommet er riktig konstruert og membran er i god stand.
En riktig lagt membran kan vare i mange år! Fordelen med et dusjkabinett er dog at det beskytter bygningskonstruksjonen mot fuktighet, samtidig er det litt vanskeligere å holde rent (spesielt bak kabinettet). Så valget er ditt, men begge alternativene er greie.
Er det bedre å ha varmekabler eller vannbåren varme på badet?
Det kommer an på. I løpet av fyringssesongen er det definitivt mest økonomisk med vannbåren varme. Hvis badegulvet er det eneste gulvet som skal varmes utenom fyringssesongen, kan det være lurt å velge elektriske varmekabler. I mange nye hus i dag installeres begge deler i det samme gulvet.
Du kan lese med om vannbåren varme og ulike varmekilder her.
Hvilken bør jeg se etter når det gjelder baderomsmøbler?
Når det kommer til kvaliteten på baderomsmøbler, er det viktig å vurdere ting som skuffer, glideskinner og lignende. Det kan være betydelige forskjeller i kvaliteten på disse elementene.
Du bør også undersøke kantlister og avslutninger for å se om de ser helhetlige ut.
Vanligvis er møblene laget med lakkerte skrog med en MDF-kjerne eller finerte indre med en sponkjerne. Begge disse materialene er godt egnet på bad, men bare om de er produsert på en tilfredsstillende måte.
Det er verdt å merke seg at baderomsmøbler er et produkt hvor leverandører ofte kommer og går.
Derfor er det å anbefale å velge et anerkjent merke med stor sannsynlighet for at de fortsatt er tilgjengelige på markedet etter noen år, hvis det skulle oppstå utfordringer og behov for reklamasjon.