Går sammen for mer ombruk: Egil Hogna (Norconsult), Amund Tøftum (AF Gruppen), Grethe Bergly (Multiconsult), Stine Marie Thiele Haugen (EBA), Nicolai Riise (Mad arkitekter), Steinar Skjerdingstad (Arkitektbedriftene) Foto. Bård Gudim
Sist oppdatert: 01-08-2024 Pressemelding 

Byggenæringen lanserer fem tiltak for mer ombruk

Mer ombruk av materialer, stein- og jordmasser fra bygg- og infrastrukturprosjekter vil redusere naturinngrep og gi lavere klimagassutslipp.

Nå utfordrer byggenæringen politikere og myndigheter og lanserer fem konkrete tiltak for å få til mer ombruk.

Hvert år kastes store mengder av masser og materialer fra bygg- og infrastrukturprosjekter i Norge.

Byggenæringen står for en stor del av avfallet i Norge, 16 prosent av klimagassutslippene og genererer årlig rundt 40 millioner tonn grave- og sprengemasser. Og hvert år rives rundt 22 000 bygninger.

- Økt grad av ombruk i Norges største fastlandsnæring vil ha stor betydning og ha en positiv effekt for natur, miljø og klimagassutslipp.

- De fem tiltakene vi nå lanserer kan være ett skritt på veien for å sørge for at vi bruker materialene og ressurser gang på gang, framfor å kaste og heller kjøpe nytt, sier konsernsjef Grethe Bergly i Multiconsult, en av partnerne i Bygg Arena Arendal, et bransjefellesskap som samler 31 ledende aktører i byggenæringen under Arendalsuka.

De fem tiltakene næringen nå foreslår er:

  1. Endre forurensningsloven slik at avfall betraktes som en ressurs i prosjekter
  2. Stille krav til kartlegging av ombruksmaterialer i infrastrukturprosjekter i tidligfase
  3. Fjerne dokumentavgiften ved rehabilitering av eksisterende bygninger
  4. Etablere en omforent sirkularitetsindeks for eiendoms- og infrastrukturprosjekter som skal benyttes i alle offentlige kontrakter
  5. Sette fart på utarbeidelse av bruksspesifikke produktdokumentasjon og standardisering for ombruksmaterialer og -komponenter

Enorme besparelser i bygg

Ombruk av byggematerialer har stor umiddelbar effekt og kan bidra til å redusere behovet for nye materialer, klimagassutslipp og avfallsproduksjon raskt.

- Miljøbesparelsene ved ombruk i bygg er enorme.

- Det har vi bevist i flere av våre prosjekter. Vi må bevege oss bort fra bruk og kast-mentaliteten som har rådet i byggenæringen altfor lenge, og med skjerpede ombrukskrav fra myndighetene blir bransjen nødt til å omstille seg til en mer sirkulær fremtid, sier konsernleder Nicolai Riise i Mad arkitekter, som sammen med Steinar Skjerdingstad i Arkitektbedriftene representerer arkitektene.

Stort potensiale for ombruk av masser

I dag er det ofte vanskelig å bruke stein- og jordmasser på nytt, uten en omfattende søknadsprosess som medfører usikkerhet for tid og kostnader.

- Vi er lei av de ulogiske konsekvensene fra denne «maktkampen» i regelverket, der ombrukshensynet alt for ofte taper.

- Forslagene om tidlig kartlegging og endring av forurensningsloven vil gi bedre mulighet for ombruk av masser, noe som sparer miljø og natur, sier Egil Hogna, konsernsjef i Norconsult.

Ifølge en nordisk rapport fra 2021 blir det årlig tatt ut rundt 40 000 tonn naturlige grave- og sprengemasser i bygge- og anleggsprosjekter i Norge, og potensialet for redusert naturinngrep og klimapåvirkning er stor.

- Det er ikke bare masser som må kartlegges og testes for å sikre god utnyttelse, det gjelder også eksisterende veikapital.

- Å utnytte restlevetiden ved ombruk der kvaliteten er god nok, sparer både felleskapets midler, natur og miljø, sier Amund Tøftum, konsernsjef i AF Gruppen.

I et arrangement på Arendalsuka blir både politikere og næringen utfordret på å sørge for å få på plass riktige rammebetingelser for mer ombruk.

Byggenæringen er Norges største fastlandsnæring og sysselsetter 400 000 mennesker i rundt 100 000 bedrifter med en samlet verdiskaping på over 400 milliarder i året.