Previous
Next
Alta omsorgssenter er et veldig stort anlegg, men på grunn av sin arkitektoniske utforming oppleves det ikke dominerende. Anlegget er godt tilpasset tomten og nærmiljøet. Bygg C skiller seg positivt ut med sin organiske form. Foto: Ørjan Marakatt Bertelsen
Sist oppdatert: 02-06-2021

Alta omsorgssenter er årets helsebygg 2021

For tredje året på rad har Nohrcon, arrangert kåringen av årets helsebygg. Tidligere har både Kolbotn omsorgsboliger i Oppegård kommune og Carpe Diem i Bærum​​​​​​​ kommune vunnet. I år går prisen til Nord-Norge og Alta omsorgssenter. 

Alta kommune vant foran to andre nominerte prosjekter. Juryen fremhevet blant annet de gode miljøtiltak, funksjonalitet, og plassering i terrenget, inntil den offentlige avstemningen bestemte hvem som vant.

Rådmann Bjørn Atle Hansen er på vegne av kommunen stolt av prosjektet og prisen for Årets helsebygg – og ser allerede positive effekter av nybygget. Han mener at omsorgstilbudet er bedre rustet for å møte fremtiden nå.

Prisen for Årets helsebygg utdeles av kurs- og konferansearrangøren Nohrcon i forbindelse med den årlige "Temauke om fremtidens omsorgsboliger og sykehjem" med studietur og konferanse, for å hedre de gode eksemplene, slik at andre kan inspireres av dem.

De 3 nominerte prosjektene til Årets helsebygg 2021 var

 • Alta omsorgssenter, Alta kommune
 • Biri omsorgssenter, Gjøvik kommune
 • Lindelia sykehjem og omsorgsboliger, Bærum kommune

Juryen hadde følgende lovord å sin om vinneren
-Alta omsorgssenter er et veldig stort anlegg, men på grunn av sin arkitektoniske utforming oppleves det ikke dominerende. Anlegget er godt tilpasset tomten og nærmiljøet. Bygg C skiller seg positivt ut med sin organiske form.

-Alta omsorgssenter framstår med god kvalitet, utstrakt bruk av tre og neddempet, noe som passer for målgruppen. Utformingen med bygninger med gårdsrom gir god funksjonalitet både inne og ute.

-Stort bygg, med gode miljøtiltak gjennom bla bruk av massivtre og miljøtiltak som gir lavt CO2 avtrykk. Mange funksjoner i samme bygg som kan gi en fordel i drift. Godt plassert i terrenget. Gode høyder inni bygget, gir åpenhet og godt innemiljø.

Alta omsorgssenter er årets helsebygg 20121
Foto: Roy Gunnar Berg. Kilde: Stein Halvorsen Arkitekter AS

Rådmann Bjørn Atla Hansen hadde følgende å si når det var klart at Alta gikk av med prisen 
-Vi er utrolig stolte over å være vinnerne av årets helsebygg 2021, og vi er stolte over Alta omsorgssenter. Vi har investert i underkant av en milliard kroner.

-Det var i utgangspunktet et risikoprosjekt, men vi ser allerede positive effekter av nybygget. Det er Alta kommunes største investering noensinne, og det er den største omleggingen av tjenestetilbud som er gjort, vi mener at vårt omsorgstilbud er bedre rustet for å møte fremtiden nå.

Faka om Alta omsorgssenter: 

 • Omsorgssenter med 60 omsorgsboliger og 108 sykehjemsplasser
 • Nybygg i massivtre
 • Ferdig: 2020, innflyttning og åpning februar 2021
 • Areal: 25 190 m2
 • Anleggssum: Ca 980 MNOK
 • Byggherre: Alta kommune
 • Arkitekt: Stein Halvorsen Arkitekter AS
 • Totalentreprenør: PEAB Bjørn Bygg
 • Landskapsarkitekt: Bjørbekk & Lindheim AS
 • Ingeniører: Visti, Ny Struktur AS og OsloTre AS
 • Andre involverte: Lysdesign ÅF Advansia

-Som prosjektansvarlig for Alta kommune vil jeg si at nå må vi koste på oss å være litt stolte. Kombinasjonen av gode arkitektoniske løsninger og spennende og klimavennlige byggemetoder, har gjort AOS til en vinner i konkurransen. Det er rett og slett tøft!

-Både prosjektledere i kommunen, entreprenørene, arkitektene og alle arbeidsfolkene trenger skryt for det som er gjort. Som brukere av det nye bygget er vi også kjempefornøyd, så når vi nå til høsten skal foreta en etterlengtet offisiell åpning, er det enda mer å feire, sier John Helland, Kummunalleder Helse og sosial, Alta Kommune. 

Stolt og ydmyk arkitekt 
-Kontoret er utrolig stolte av prosjektet og det er stor glede å motta kåringen. Vi søker alltid å skape bygg som oppleves som et godt sted å være for brukerne, og har med Lysning (AOS) lykkes med å skape en god ramme for et godt liv på et omsorgssenter.

-Vi takker alle våre samarbeidspartnere hos PEAB Bjørn Bygg, landskapsarkitektene i Bjørbekk & Lindheim, ingeniørene i Visti, Ny Struktur og OsloTre, og ikke minst byggherre, med prosjektleder Johan Fredrik Nilsen ved roret, som ga oss muligheten og rommet til å utvikle et anlegg og arbeidsplass som måtte tilpasses beboerne, nærmiljøet og byen Alta.

-I de 5 årene det tok fra de første strekene til de første brukerne kunne flytte inn, har mange medarbeidere på vårt kontor bidratt med flott innsats.

-Vi er takknemlig for deres bidrag til et flott resultat, og vi håper at både ansatte og beboere er fornøyd med Alta omsorgssenter. Stein Halvorsen, arkitektfaglig leder og eier, Stein Halvorsen Arkitekter.