Service, humor og yrkesstolthet. Det lønner seg å være hyggelig!
-Jeg er en gladgutt rett og slett, ler han, og er nok kjent for å være en likandes kar. Service er en viktig del av jobben vår, uansett om man driver eget firma eller representerer en arbeidsgiver så skal man alltid ha fokus på at man representerer et firma. Foto: Privat
Sist oppdatert: 18-02-2021

Det lønner seg å være hyggelig!

Norges hyggeligste håndverker 2020, Alexander Nygaard-Andersen, er ydmyk og stolt av at nettopp han gikk til topps i kåringen. Selv om det er vanskelig å ta inn over seg, har gevinsten betydd utrolig mye positivt både for han og familien. 

Oppvokst blant håndverkere, med en morfar som var snekker og en pappa som er salmaker, var det aldri noen tvil:, Alexander ville bli snekker. Etter endt utdannelse og med ferskt svennebrevet begynte han å jobbe i pappas firma. 

-Det var ikke helt meg å sitte på rumpa og sy hele dagen, jeg måtte ut å snekre, ler han. Derfor ble snekring en del av tjenestene til Horten søm og salmakerverksted AS

Service, humor og yrkesstolthet. Det lønner seg å være hyggelig!
-Jeg er en gladgutt rett og slett, ler han, og er nok kjent for å være en likandes kar. Service er en viktig del av jobben vår, uansett om man driver eget firma eller representerer en arbeidsgiver så skal man alltid ha fokus på at man representerer et firma. 

-Verdien av å være hyggelig skaper god munn til munn reklame, som igjen gjør at man blir anbefalt til nye jobber. Det handler om å by på seg selv, bidra med litt humor i hverdagen, lytte til og ha respekt for kunden, og selvsagt gjøre en god jobb. Kunden skal ha en fin opplevelse med meg som håndverker hele veien. 

-Enkle ting, som å ta av seg skoene når man kommer hjem til folk, og å rydde sånn at det ser fint ut også mens man jobber. Det øker også effektiviteten. 

-Vær stolt av yrket ditt. Selv er jeg en pirkete og nøye fagmann, men også effektiv. Når jeg får verktøy i hånda blir jeg som en duracell-kanin, men firer aldri på kvaliteten. 

Hvordan har det påvirket deg å gå til topps i kåringen?
-Det å bli kåret til Norges Hyggeligste Håndverker har bidratt til en enorm pågang fra både privat- og bedriftsmarkedet. Resultatet er et nytt snekkerfirma sammen med lillebror, Daniel Nygaard-Andersen. Firma heter N-Andersen Bygg AS, pappa er også med, og tar seg av administrasjon og håpet er at barna skal følge etter.  

-Det er veldig vanskelig å ta inn over seg alt kåringen har bidratt til. Jeg har jobbet ekstremt hardt og lenge, stilt opp på dugnader og hjulpet mennesker som har bedt om hjelp, så håpet er jo at jeg har fortjent det.
 
-Nå er bilen fra Volkswagen på plass, med skreddersydd innredning fra Würth og verktøy fra Hultafors og Tools. Jeg har fått mobilabonnement, sponset stand på boligmessa og veldig mye god reklame, det jo stort. 

-Vi har prosjekter å jobbe med og ønsker på sikt å få til et samarbeid med opplæringskontoret og ta inn lærlinger slik at vi får utdannet flere tømrere. Vi er på jakt etter flere dyktige og stolte tømrere, som har rett personlighet og innstilling til service som oss. 

Service, humor og yrkesstolthet. Det lønner seg å være hyggelig!
-Uten å fornærme noen er det viktigste å ikke utelukkende gå etter laveste pris, som altfor mange dessverre gjør. Seriøse, dyktige håndverkere har kompetanse, utdanning, forsikringer m.m. Det koster penger å drive seriøst, da er det ikke rimelig å forvente en timepris som ikke reflekterer det. Foto: Privat 

Snart går startskuddet for årets kåring, gleder du deg til å være ambassadør?
-Det er vel litt skrekkblandet fryd, kan jeg si. Jeg er ikke den som stortrives med å prate framfor folk, men vi trenger flere fagfolk for å bygge Norge videre. Håndverksfagene er like viktig som f.eks. sykepleiere, leger og ingeniører. Og vi må verne om håndverksyrkene. Denne kåringen bidrar til å løfte mennesker, yrker og yrkesstoltheten! Jeg vet hvem jeg skal nominere, smiler han

-At jeg kommer fra lille Horten og klarer å toppe hele greia er en honnør til arrangørene. Det viser at det er ikke nødvendigvis den som jobber i det største firmaet, eller har flest kolleger som vinner. Alle har en fair sjanse 

Vi får stadig henvendelser fra forbrukere som vil vite hvordan de kan sikre at de får tak i de beste håndverkerne, har du noen råd?

-Uten å fornærme noen er det viktigste å ikke utelukkende gå etter laveste pris, som altfor mange dessverre gjør. Seriøse, dyktige håndverkere har kompetanse, utdanning, forsikringer m.m. Det koster penger å drive seriøst, da er det ikke rimelig å forvente en timepris som ikke reflekterer det.   

  • Sjekk referanser, det er mye å finne på Google
  • Be om dokumentasjon på fagbrev og utdanning
  • Still spørsmål til du forstår hva du kjøper og hva som kreves

-Få gjerne tilbud fra flere, og sammenlign tjenestene. For vår del er det avgjørende å ha samarbeid med elektriker og rørlegger, vi har gjensidig respekt for hverandres kompetanse og vet at våre kunder får en gjennom hele prosessen og samme kontaktperson, avslutter Norges Hyggeligste Håndverker 2020, Alexander Nygaard-Andersen.