-Mandag 15 august offentliggjør vi finalistene, da håper vi på et like stort engasjement innen alle kategorier. Alle 21 har mulighet til å gå til topps, sier prosjektleder Husstad-Nedberg.
Sist oppdatert: 13-08-2022

Kraftig økning i antall nominerte 

Mens vi venter i spenning på hvem juryen i Norges Hyggeligste Håndverker velger ut som de 21 finalistene har vi tatt en prat med prosjektleder Benjamin Husstad-Nedberg.

Hva sier fasiten om nominasjonsrunden, hvordan har året vært?

- I år kom det inn over 3 000 nominasjoner og 130 000 stemmer før finalerunden drar i gang. Vi er veldig fornøyde med stort engasjement og en sterk økning i antallet nominasjoner fra i fjor (totalt 2 200)

Er det flest nominasjoner eller flest stemmer som avgjør hvem som går videre?

-Stemmer og nominasjoner bidrar til at håndverkeren kommer på "kartet" til juryen.

-Det absolutt viktigste er at kandidaten er en god representant for faget og en god rollemodell som kan inspirere ungdom til å velge yrkesfag.

-Juryen danner seg et helhetsinntrykk av kandidatene og velger ut i fra dette. Blant kriteriene som vurderes er følgende:

  1. Holdning til kunder. Har kandidaten et utpreget fokus på kunden? Skaper de tillit og trygghet? Er kandidaten flink til å følge opp avtaler, holde frister og rette opp eventuelle feil?*
  2. Rollemodell. Er håndverkeren et forbilde for andre? Har kandidaten lærlinger? Jobber vedkommende for å inspirere ungdom?
  3. Nominasjoner. Bredde i nominasjonene viser kandidatens evne til å engasjere eget nettverk. Er kvaliteten på nominasjonene bra og gir de en god beskrivelse av kandidatene. Nominasjoner fra kunder og kollegaer vurderes ekstra nøye.
  4. Stemmer. Antall stemmer er avgjørende for å løfte frem gode håndverkere og gjøre juryen oppmerksom på kandidaten. Stemmer har mindre dog betydning når juryen vurderer de ulike kandidatene opp mot hverandre. Juryen gjør en helhetsvurdering når de plukker ut finalister og vinnere, og stemmer er mindre viktig enn totalen av de andre kriteriene.
  5. Faglig dyktighet. En hyggelig håndverker er selvfølgelig faglig profesjonell. Alle kandidater som vurderes som finalister, kvalitetssikres grundig av prosjektmedarbeidere. Alle åpne registre gjennomgås, i tillegg til kundevurderinger, innspill fra partnere og kandidatenes aktivitet i sosiale medier vurderes.
  6. God kollega? Er kandidaten godt likt blant sine kollegaer? Hva sier konkurrentene om vedkommende
  7. Engasjement i eget nærmiljø. Yter kandidaten noe ekstra, ut over egen jobb?
Norges hyggeligste håndverker 2022

Må man ha tusenvis av følgere i sosiale medier for å nå opp i kåringen?

- Nei det stemmer ikke. Det kan enkelt sjekkes hvis man sammenligner topplistene (som viser de med flest stemmer og nominasjoner) med de finalistene som velges ut.

-Det samme gjelder vinnere fra tidligere år. Noen ganger kommer de med flest stemmer høyest, andre ganger ikke.

Mange håndverkere har verken tid eller lyst å tilbringe timer hver uke i sosiale medier. Har de egentlig en mulighet til å nå opp i konkurransen?

-Ja det har de. Vi har en dokumentert track record på å velge kandidater uten store SoMe-konti.

Hva skjer videre?

-Først velges det ut 21 finalister, 3 fra hver av våre 7 kategorier. De går videre til neste runde hvor alle som vil kan stemme på den de ønsker skal vinne.

-Det kåres så en kategorivinner fra hver kategori, før en av disse vinner hovedtittelen. Her vil selvsagt folkets engasjement være med å avgjøre.

-I tillegg får alle 21 finalistene besøk av vårt videoteam, som lager et portrettintervju med kandidaten. Filmen vurderes også av juryen, som på denne måten blir bedre kjent med kandidaten.

-For det er til slutt juryen som avgjør hvem som løfter den gjeveste prisen på finalen i Oslo 24. september.

-Vi har hatt to rørleggere og tre tømrere som vinnere foregående år. Kategoriene maler og murer samt andre bransjer er med på like vilkår, men disse bransjene må skjerpe seg og engasjere seg mye tyngre i kåringen.

-Hvordan skal befolkningen ellers få øye på alle de glimrende murerne og malerne vi har, hvis de ikke engasjerer seg?

-Mandag 15 august offentliggjør vi finalistene, da håper vi på et like stort engasjement innen alle kategorier. Alle 21 har mulighet til å gå til topps, avslutter Husstad-Nedberg.