Det er på tide å stille spørsmål ved hvorfor vi fortsetter å insistere på større, kostbare hjem når det er et voksende behov for mindre boliger til en langt mer overkommelig pris. Foto: Freepik
Sist oppdatert: 16-04-2024 Mikrohus

Minihus er ikke bare en trendy trend

Siden 1950 har antall boliger i Norge mer enn firedoblet seg og ifølge Boligprodusentenes Forening, trenger vi tett på 30.000 nye boliger i året.

Behovet for nye boliger øker i takt med at det blir stadig dyrere å bygge og for unge boligkjøpere blir det stadig mer krevende å komme seg inn på boligmarkedet. 

Norge er kjent for sin vakre natur og sine romslige hjem, men for mange unge er det å eie et hjem en drøm som virker fjernere for hver dag som går. En av hovedgrunnene til dette er de uoverkommelige boligprisene, spesielt i byområdene. 

Det er på tide å rette søkelyset mot en potensiell løsning som norske kommuner har vært altfor nølende med å omfavne: bygging av minihus.

Fiskarhedenvillan - Minihus og småhus

Minihus er ikke bare en trendy trend; de representerer en reell løsning på boligkrisen mange unge står overfor. 

Disse kompakte, energieffektive hjemmene koster langt mindre å bygge og er langt mer bærekraftige. Samtidig gir de unge en mulighet til å komme seg inn på boligmarkedet uten å bli overveldet av gjeld.

Nye regler for minihus har gjort det langt enklere å oppføre minihus på opptil 30 m2. Regelendringene fra juli 2023, er et stort steg i riktig retning, men nå trenger vi at norske kommuner kjenner sin besøkelsestid. 

Det er på tide at norske kommuner ser nærmere på hvorfor de stiller urimelige krav til tomtestørrelser.

La oss reflektere over det: Hvorfor krever norske kommuner ofte over 600 kvadratmeter som minstekrav til boligtomter? 

Det kan være legitime bekymringer knyttet til arealutnyttelse og bevaring av grøntområder.

Må vi også erkjenne at mange kommuner sitter på betydelige tomtearealer som ikke egner seg til utbygging av verken tradisjonelle boliger eller næring under dagens regelverk. 

Disse tomtene har ofte god nærhet til offentlig transport og vegnett, og har potensial til å være perfekte steder for bygging av minihus.

Tilpasning til skiftende boligpreferanser og et økende fokus på bærekraftig levevis har gitt opphav til en voksende interesse for mikrohus i Norge.
De nye reglene for mikrohus i Norge er ment å gjøre det langt enklere å etablere mikrohus også for bruk som helårsbolig. Foto: Unsplash

Frykt for det ukjente eller motvilje mot ny praksis?

Så hvorfor er norske kommuner så treg med å omfavne minihus-trenden? Er det frykt for det ukjente, eller er det motvilje mot å endre etablert praksis? 

Det er på tide å stille spørsmål ved hvorfor vi fortsetter å insistere på større, kostbare hjem når det er et voksende behov for mindre boliger til en langt mer overkommelig pris. 

Det er på tide å åpne opp for en mer inkluderende samtale om boligbygging i Norge. Vi må utfordre status quo og vurdere nye tilnærminger som kan gi unge håp om å realisere drømmen om å eie sitt eget hjem. 

Det er på tide at norske kommuner tar et skritt fremover og legger til rette for bygging av minihus i en langt mer omfattende skala.

La oss tørre tenke nytt og utforske mulighetene minihus utbygging åpner for.

La oss tenke utenfor boksen og legge til rette for et boligmarked som er tilgjengelig for alle, ikke bare de som har råd til de største og dyreste boligene. 

Det er på tide å handle, før boligkrisen blir enda mer uoverkommelig.

Store fordeler overses 

Fordelene med minihus går langt utover deres kompakte størrelse. For det første er byggetiden for av minihus langt raske og de har langt lavere byggekostnader sammenlignet med tradisjonelle boliger. 

Dette betyr at ikke bare unge kan få tilgang til rimelige hjem raskere, men det kan også bidra til å avhjelpe den stadig økende boligkrisen raskere.

Når det gjelder miljøet, er minihus også en klar vinner. Deres mindre størrelse betyr mindre materialer til konstruksjon, mindre energiforbruk og redusert avfall. 

Dette er begge faktorer som bidrar til å redusere det økologiske fotavtrykket ved boligbygging, noe som er avgjørende i en tid med økende bekymringer rundt klimaendringer.

En annen fordel med minihus som ofte blir oversett er deres potensial til å skape bedre nærmiljøer.

Ved å bygge flere minihus på samme tomt kan man oppmuntre til tettere fellesskap og sterkere naboskap, hvor beboere også kan dele på ressurser som solceller. 

Bedre nærmiljø er spesielt verdifullt i dagens samfunn, hvor mange føler seg ensomme og isolerte, spesielt de som bor alene.

Tiny houses, eller mikro- og minihus, som de er kjent i Norge, er en boligtrend som for alvor vokste fram i USA på 2000-tallet etter finanskrisen.
Minihus byr ikke bare på beskjedent bruksarealet, men også minimalistisk og funksjonelle innredningen. Det er dog ikke til hinder for å kunne skape seg et fullverdig hjem. Foto: Unsplash

Antallet enslige i Norge har økt betydelig de siste 30 årene. 

I Norge er det i overkant av 2,5 millioner husholdninger og i 2021 bestod 40,4 prosent av disse husholdningene av bare én person. Det betyr at tett på 20% av nordmenn bor alene og det i et land hvor en bolig i snitt er rundt 120 m2! 

For personer som bor alene, kan minihus være den perfekte boligløsningen. Samtidig frigjør man større boliger for familier og andre som trenger mer plass, uten at man må bygge nytt. 

Ved å legge bedre til rette for flere minihus, frigjøres større boliger som allerede eksisterer. 

Dette kan bidra til å redusere behovet for å bygge nye boliger i sentrumsområdene, noe som igjen kan hjelpe med å bevare historiske og kulturelle segmenter, samtidig som man tilrettelegger for et mer variert boligmarked.

Alt i alt fremstår det klart at minihus kan være en vinn-vinn-løsning for både unge boligkjøpere, miljøet og samfunnet som helhet. 

Det er på tide at norske kommuner tar et mer progressivt syn på boligbygging og begynner å legge til rette for minihus boliger på en mer omfattende måte. 

Ved å gjøre det, kan vi håpe på en fremtid hvor alle har tilgang til rimelige og bærekraftige hjem, uansett økonomisk situasjon.

Fiskarhedenvillan - Minihus og småhus

Hva er det som holder oss tilbake? 

Norge har lange tradisjoner med eneboliger og tall fra SSB viser at rundt 50% av oss fortsatt bor i enebolig

At Ola og Kari nordmann har en forkjærlighet for eneboliger er det ingenting galt med, men vi må innse at de aller fleste av oss overhode ikke har behov for en bolig på flere hundre kvadratmeter. 

Dermed er det ikke bare norske kommuner som må tørre å tenke nytt, det må også Ola og Kari! 

Mange kommuner virker til å ha en blindsone når det kommer til bruken av ubrukt tomteareal som verken egner seg for næring eller tradisjonell boligbygging.

Vi ser det gang på gang: store, ubrukte landområder ligger brakk, uten noen reell plan for utvikling.

Disse områdene blir ofte oversett av utbyggerne på grunn av utfordringer som topografi, tilgjengelighet eller andre begrensninger. 

Alle naturlige utfordringer, men hvorfor fortsetter vi å la disse områdene ligge ubrukt når de potensielt kan være perfekte steder for utviklingen av minihus?

Lokalpolitikere i norske kommuner må se på disse områdene i et nytt perspektiv.

I stedet for å se dem som upraktiske eller uegnede for utvikling, bør vi se dem som muligheter for å skape nye, bærekraftige boligområder med minihusbebyggelse. 

Ved å tilrettelegge for minihus med mindre krav til tomtestørrelse, kan vi utnytte disse ubrukte områdene på en måte som gagner både samfunnet og miljøet.

Foto: Freepik

Vi må spørre oss selv: Hva er det som holder oss tilbake? 

Er det motvilje mot forandring eller mangel på visjon?

Leverandører av minihus melder at markedet har eksplodert, så det fremstår tydelig at det norske folk er mer fremoverlent i denne saken, enn hva norske kommuner er. 

Uansett årsak, det er på tide å bryte gjennom denne stagnasjonen og begynne å se mulighetene som ligger rett foran oss.

Ved å tenke utenfor boksen og omfavne nye ideer innen boligbygging, kan norske kommuner være med på å skape et mer mangfoldig og tilgjengelig boligmarked.

La oss håpe at fremtiden bringer med seg en mer progressiv tilnærming til boligbygging, hvor alle har muligheten til å eie sitt eget hjem, uansett økonomisk bakgrunn.