Fra lærling, til svenn, mester og lærebedrift
For Byggmester Ivarsen er det en selvfølge å bidra til å lære opp neste generasjon. -Jeg hadde en flott lærling i Elias Erstad hos Byggmester Aarvik, han kommer til å bli en fin tømrer. Nå er målet å finne en ungdom som vil lære yrket og har personligheten og pågangsmotet som trengs. Foto: Privat
Sist oppdatert: 01-08-2021

Fra lærling, til svenn, mester og lærebedrift

Byggmester Øystein Ivarsen er en kjent profil på Instagram for stadig flere. Hans kjærlighet og engasjement for tømrerfaget lyser gjennom i bilder, tekster og i samtaler.

I et tidligere intervju sa Ivarsen blant annet:

-Jeg tror det er viktig at ungdommene får vite mer om håndverksyrkene i skolen, hva det egentlig går ut på. Det er avgjørende at ungdommen får prøve seg, la dem se hva yrket går ut på. Bedrifter som tar seg tid til det, vil tjene på det i lengden.

I mai 2021 startet den engasjerte byggmesteren eget firma og da måtte vi selvsagt slå av en bransjeprat.

Gratulerer Byggmester Ivarsen, du har hatt et forrykende år så langt
-Tusen takk. For meg har året vært fantastisk, jeg har giftet meg, startet firma og kjøpt hus som vi nå renoverer. Så her er fremtidstroen sterk, ler han. 

31 mai skrev du på instagram: Første dag som selvstendig næringsdrivende er unnagjort. En for ikke så lenge siden fjern drøm har blitt virkelighet. Fortell oss litt om veien hit.

-Jeg begynte som lærling hos Prosjekt Vest Bygg i sin tid. En mindre firma, med 4-5 ansatte. Jeg hadde gått 3 år på idrettslinjen og gikk rett i lære.

Boligmappa - Lisens

-Du kan vel si at jeg valgte den lange veien, siden jeg ikke hadde byggfag i bagasjen, men jeg fikk fratrekk på et halvt år for teoretiske fag som var unnagjort.

-Etter halvannet år valgte jeg å gå over til Leigland Bygg AS der min far også jobbet. Det var en helt annen verden og arbeidsgleden steg enormt.

-Det er et stort firma med ca 50 ansatte og over 100 innleide i perioder. Veldig morsomt å få lære i praksis hos to så ulike organisasjoner. Ikke minst fordi arbeidsoppgavene blir veldig ulike.

-Leigland Bygg AS nærmest hiver ansvar på deg, ler han. Som lærling ble jeg kastet ut på dypt vann direkte, men jeg hadde alltid tilgang til erfarne kolleger og dyktige læremestre. Etter et år kunne jeg fullføre og gå opp til svenneprøven.

-Hos Leigland driver de også med produksjon av elementer, som jeg også fikk jobbe med. I 6 måneder fikk jeg produsere elementer som jeg siden fikk montere og bygge hytte av som min svenneprøve, veldig kjekt.

-Jeg ble værende hos Leigland Bygg i 2 år etter å ha tatt fagbrevet, før jeg begynte hos Byggmester Kjell Aarvik AS etter påske i 2015. Et stort firma som er en del av Norgeshus og en veldig fin plass å jobbe på.

-Arbeidsgiveren er flink til å gi sine ansatte ansvar til å styre egen arbeidsdag. Tillit og frihet, det er viktig.

-Det var helt naturlig å ta mesterbrevet mens jeg jobbet hos Byggmester Kjell Aarvik AS. Selv om jeg stortrivdes der har det vokst frem et ønske om å drive eget. En drøm jeg har utsatt av hensyn til konemor og små barn.

-Samtidig hadde jeg allerede stort ansvar i jobben - så nå når barna har vokst litt til og med god støtte fra min kone måtte jeg bare prøve.

I dag er Byggmester Ivarsen knapt 6 uker gammelt og du har registrert bedriften som lærebedrift. Fortell…

-Jeg må jo presisere at prosessen er iverksatt, jeg er ikke helt i mål. Registrering er gjennomført, nå venter 30 minutters nettkurs før et dagskurs skal gjennomføres innen 1 år, men jeg regner med å ta inn en lærling fra høsten.

Norges hyggeligste håndverker 2021

-Det er en selvfølge å bidra til å lære opp neste generasjon.

-Jeg hadde en flott lærling i Elias Erstad hos Byggmester Aarvik, han kommer til å bli en fin tømrer. Nå er målet å finne en ungdom som vil lære yrket og har personligheten og pågangsmotet som trengs.

-Ikke for det, om det blir en ungdom eller voksenlærling får fremtiden vise. Dette handler jo også om samarbeid med opplæringskontor.

-Selv om jeg dobler arbeidsstokken i firma blir vi kun 2 og da må personkjemien stemme. Personlig ser jeg frem til å ha noen å sparre med og få lov å lære bort det jeg kan.

Stiller du krav om kunnskaper til sosiale medier for å søke lærling jobb hos deg?
-He he, morsomt spørsmål. Jeg startet min instagramkonto mest for at det skulle være morsomt, men det vokste seg større enn jeg trodde veldig raskt.

-Jeg vil vise hvor kult faget vårt er, hva vi gjør og hva vi kan gjøre. Håpet er å inspirere andre, spesielt ungdom.

-Miljøet på plattformen er inkluderende og støttende. Det er mange dyktige tømrere og håndverkere som bruker kanalen på en inspirerende måte. Det er lærerikt, også for oss som har vært med noen år.

-Det er sosialt, du får mye oppbakking og det er lett å få svar på spørsmål

-Så svaret er ja, Byggmester Ivarsen og lærling skal være aktive og synlige på instagram også videre.

Inspirasjon i all ære, har du fått jobb på grunn av innsatsen på instagram?
-Ja det har jeg faktisk. Blant annet en utfordrende terrasse i Bergen, der jeg la ut en film på instagram ledet til en ny tilsvarende jobb i samme nabolag. Det er gøy.

-Sosiale medier har fått et oppsving under pandemien, det er iallefall min opplevelse. Etter hvert som restriksjonene oppheves vil jeg tro at ulike profiler også vil møtes når det lar seg gjøre

Fra lærling, til svenn, mester og lærebedrift
Byggmester Ivarsen har fått hjelp med å skape identitetsprofil fra Loops reklamebyrå. -Det er ingen tvil om at også det er et håndverk hvor det lønner seg å betale for kvalitet. Ill: Loops

Hvor er Byggmester Ivarsen om 5 år?
-Du det har jeg tenkt mye på. Det er ganske stor forskjell på å være ansatt og drive eget, jeg må innrømme at det er mye som tar mer tid enn jeg så for meg. Det jeg vet sikkert er at jeg virkelig ikke vil bli en administrator.

-Jeg vil være ute på jobb og da tenker jeg at 4-5 mann totalt kan være en fin størrelse, men hvem vet hva fremtiden bringer…

-I første omgang er jeg strålende fornøyd med å være i gang og takknemlig for å ha mye jobb. Nå går jeg og gleder meg til å få firmabilen på plass med egen logo.

-Jeg har fått fantastisk hjelp med å skape identitetsprofil fra Loops reklamebyrå. Det er ingen tvil om at også det er et håndverk hvor det lønner seg å betale for kvalitet.

Om nå noen av våre lesere kjenner at de vil søke lærlingejobb hos deg, hvem vil du høre fra?
-Jeg er ganske utadvendt selv, en motpol kan være positivt, men de må være glade i liv og røre. Slett ikke dumt om de liker sosiale medier, men pågangsmot, personlighet og arbeidsvilje er viktigere.

-Mest av alt et ønske om å bli en dyktig tømrer, avslutter Ivarsen.