-Som voksen med hus, biler og unger har man forpliktelser, det måtte selvsagt være økonomisk gjennomførbart å starte på en ny utdannelse. Heldigvis fant arbeidsgiver og jeg en god løsning økonomisk slik at det var gjennomførbart. Avbildet Stian Vigrestad og sjefen Oddleif Skandsen. Foto: Svein Willy Løyning
Sist oppdatert: 17-12-2022

Aldri for sent å snu - Fra lærer til lærling i voksen alder 

-Jeg var en av dem som ble skolelei mens jeg gikk på videregående. Jeg trengte nye impulser og valgte å jobbe 1 år rett etter endt skolegang før jeg hoppet på IKT årsstudium i Kristiansand for å få studiepoeng.

Mye tilfeldigheter, men sånn er det for mange med meg, sier Stian Vigrestad til Norsk Byggebransje.

-Tilbake i Eigersund var det på tide å ta en “ordentlig” utdannelse. Jeg alltid har likt barn og mennesker, samtidig som jeg var opptatt av at studier måtte lede til jobb.

-Det var stor fokus på å få menn til å jobbe i barnehage, derfor valgte jeg å ta en bachelor som førskolelærer. Skal ikke legge skjul på at det var godt å være sikret fast jobb et halvt år før jeg fullførte skolen.

-Spennende og utfordrende å starte som pedagogisk leder direkte etter skolen, jeg trivdes godt og ble i jobben i 7 år.

Indian Bygg AS - Gjerdrumsvei 10 Studentboliger

-Selv om jeg er glad i barn og har barn selv, ble det litt mye. Jeg er en aktiv person og kjente mer og mer på at yrkesvalget ble for stille i forhold til et fysisk yrke. Bacheloren er min for alltid og vil fortsatt være aktuell.

-Muligheten til å bruke kroppen mer trigget meg. Min far er tømrer så det er jeg oppvokst med, men jeg måtte bli voksen før jeg kjente interessen av yrket. Den ble stadig sterkere etter at jeg stiftet familie, vi kjøpte hus og begynte å fikse litt på det på egen hånd.

-Jeg fulgte magefølelsen, spurte kjæresten om hun var enig og fikk heldigvis ja derfra, ler han.

-Jeg tok kontakte med et lokalt firma som jeg hadde hørt mye bra om, Skandsen Bygg i Eigersund og bad om et møte. Jeg er veldig utadvendt, liker mennesker og våger å by på meg selv. Fortalte sjefen at jeg var lei, ville prøve noe nytt og hvorfor jeg var motivert til å utdanne meg til tømrer.

-Det var perfekt match med en gang, ler han. Jeg tror det er viktig å gjøre et godt førsteinntrykk. Når arbeidsgiveren får et godt inntrykk og skjønner at du er engasjert og motivert har det mye å si.

-Arbeidsgiveren tok dialogen med Opplæringskontoret i Eigersund og jeg valgte et utdanningsløp som voksenlærling. For meg betyr det mye praktisk jobb nå, før jeg etterhvert skal ha litt teori på kveldstid.

-Som voksen med hus, biler og unger har man forpliktelser, det måtte selvsagt være økonomisk gjennomførbart å starte på en ny utdannelse. Heldigvis fant arbeidsgiver og jeg en god løsning økonomisk slik at det var gjennomførbart.

-Jeg er en person som lærer når jeg jobber, å tilegne seg kunnskap praktisk er noe helt annet enn å lære gjennom å lese bøker.

-Arbeidsdagen som lærling er utfordrende og spennende. Bedriften har rundt 20 ansatte og i starten jobbet jeg med ulike tømrere hver dag. Min arbeidsgiver passer på at jeg får være med i prosjekter der det er mye å lære.

-I dag går jeg fast på et stort rehabiliteringsprosjekt, hvor jeg er heldig nok til å få jobbe med en tømrer som har 15 års erfaring.

-Jeg tror nok han vil si at jeg er nysgjerrig og lærenem. Akkurat nysgjerrighet tror jeg er viktig, det er så utrolig mye kompetanse å lære av fra fagfolk som har jobbet i mange år.

Boligmappa - Lisens

Noe av det første jeg lærte da jeg begynte var en tanke jeg skulle ha i bakhodet når jeg jobbet: -Vil du ha det slik hjemme hos deg selv? Er du usikker har du ikke gjort jobben godt nok.

-Det er en god rettesnor i hverdagen, vi både vil og skal levere et resultat vi kan være stolte av når vi forlater oppdragsgiver.

-Tømreryrket er fantastisk, du gjør aldri det samme. Uansett om jeg jobber med tak i ukesvis er det så utrolig mye forskjellig en takjobb består av.

-Selv er jeg glad i å være ute uansett vær, men vi kan stort sett styre det selv. Er det skikkelig drittvær kan vi velge å jobbe innomhus hvis det lar seg gjøre, men det spiller mindre rolle, når sola skinner og vi nyter dagene ute i t-skjorte og finvær glemmer man raskt de dagene hvor man må jobbe ute i øsende regnvær eller kulde.

-Ingen yrker er vel helt perfekte, alle har vi mindre gode dager. Det er god mental lærling å komme seg gjennom de tøffe dagene, det vokser man på.

-Skolelei? Liker du å lære og jobbe praktisk? Nysgjerrig på tømreryrket? Da foreslår jeg følgende:
1: Ta kontakt med ditt lokale opplæringskontoret eller ta kontakt med et firma du vil jobbe for. Fortell om deg selv, hva du ønsker og hvorfor du er interessert i yrket. Spør om de har jobb til deg.

2: Det er veldig viktig at du er motivert for oppgaven og genuint interessert. Det merker en potensiell arbeidsgiver.

3: Når du kommer ut i lære må du være positiv. Det høres kanskje krast ut, men du må kjenne din plass. Selv om jeg er eldre enn mange, må jeg tåle at jeg er nederst på rangstigen som lærling. Vis interesse, våg å stille spørsmål og sug til deg både lærdom og informasjon.

Norges hyggeligste håndverker 2021

-Jeg storkoser meg med yrket, mine kolleger og arbeidsgiver. Siktet er innstilt på fagbrev i 2024, men det viktigste for meg er at jeg trives, har det gøy og lærer noe nytt hver dag.

-Jeg har valgt å være aktiv i sosiale medier, på Instagram som tomrer_stissi Jeg vil bygge et godt nettverk, vil gjerne vise hva jeg gjør og ønsker å være en ambassadør for yrket. Med film og bilder får jeg formidlet hvor variert vår arbeidsdag er.

-Ekstra morsomt er det at arbeidsgiveren min elsker det, han oppfordrer til å ta bilder og bruker dem selv i bedriftens kanaler.