-Det var utrolig fint å få lønn gjennom hele utdannelsen. For meg som kom fra barnehage, med utdannelse som barne- og ungdomsarbeider gikk jeg ganske betraktelig opp i lønn, selv som hjelpearbeider. Fra venstre: Sigbjørn Dalsegghagen og Monika Berge. Foto: Privat
Sist oppdatert: 09-07-2021
Folk tror vi står til knes i avføring hele dagen
Ønske om å gjøre noen helt annet, førte til at Monika Berge i voksen alder sluttet som fra barne- og ungdomsarbeider for å bli rørlegger.
-Jeg har alltid likt barn og utdannet meg først til barne- og ungdomsarbeider. Det er lett å trives med barn og jeg jobbet i barnehage i mange år, men som så mange møtte jeg veggen måtte omskoleres.
-Det eneste jeg visste var at jeg ville gjøre noe helt annet. For meg ble rørlegger den rake motsetning. Det var min gode venn Torbjørn Roseth som er rørlegger, som kom å sa: “Bli med meg på jobb en dag”
-Som sagt så gjort, sjefen hans sa ja, jeg fulgte med og fikk være med å isolere oppe på en søppelsjakt. Stanken var helt forferdelig og jeg elsket hvert minutt! Berge ler godt…
-Isolering er liksom ikke en del av yrket som mange synes er digg, men jeg fikk jobbe med kroppen og synes selv at jeg fikk gjort et godt stykke arbeid..
-Der og da falt jeg for rørleggerfaget...
-Sjefen den gang het Odd Haugen og firmaet er Haug og Ruud. Han synes det var positivt å få inn ei dame og tok dialogen videre med NAV, da jeg hadde startet prosessen med omskolering. Sammen la vi opp løpet og jeg var i gang.
-I 2010 begynte jeg som hjelpearbeider og hadde fra dag en alltid gode kolleger å lene meg på, og lære av. Jeg er veldig sosial og omgjengelig som person, det er viktig å ikke være så beskjeden at man ikke våger å stille spørsmål når man ikke forstår eller ikke kjenner seg trygg.
-Første året jobbet jeg gjennom NAV, deretter ble jeg ansatt av firma direkte. Jeg fikk også godskrevet første året av læretiden.
-Det var utrolig fint å få lønn gjennom hele utdannelsen. For meg som kom fra barnehage, med utdannelse som barne- og ungdomsarbeider gikk jeg ganske betraktelig opp i lønn, selv som hjelpearbeider.
-I begynnelsen jobbet jeg mye med samme person bedriften ettersom han gjorde mest forskjellige jobber. Det bidro til at jeg fikk mye lærdom på kort tid.
-Deretter fikk jeg jobbe med flere ulike personer og prosjekter. Det har vært en fordel, for alle har sin måte å gjøre ting på og erfarne håndverkere skal man lytte til. Personlig synes jeg det har bidratt til at jeg ikke er fastspikret til en måte å løse oppgaven på.
-Kreativitet er en god egenskap. Vi vet hva som skal gjøres og hvilke krav, og standarder som skal oppfylles, men det kan fortsatt være store ulikheter mellom samme oppdrag på ulike jobber.
-Når det kommer til nybygg gjør vi alt fra scratch og det er enklere å kunne gjøre alt rett fra start. Når det kommer til rehabilitering er det mye mer arbeid og det dukker ofte opp overraskelser når man skal oppgrader til dagens standard.
Familiært og proft
-Når jeg tok svennebrev i 2016 fikk jeg fast jobb. Firma ble solgt til en organisasjon som vokste seg større og større. Mange av de ansatte var positive til endringene, men for meg personlig ble det for stort.
-Når Haug og Ruud VVS startet på nytt, ringte jeg Steinar Siljehaug som kjente meg fra før og bad om jobb, det ble som å komme hjem igjen. Det var utrolig godt. I dag er vi 29 stykker, små nok til at alle kjenner hverandre, men fortsatt store nok til at vi kan ta på oss mange ulike oppdrag.
-Jeg er eneste dama hos oss, men i vårt søsterfirma Medby AS som også jobber med rør finnes det en dame til. Jeg stortrives på jobb, har en flott sjef Sigbjørn Dalsegghagen og de beste kolleger - her får man ingen spesialbehandling for at man er dame og slik bør det også være.
-Personlig tror jeg alle arbeidsplasser har godt av en balanse mellom kvinnelige og mannlige ansatte som kan utfylle hverandre. Jeg håper flere kvinner velger seg til yrket og at flere sjefer skal være like åpne og imøtekommende som min sjef.
Det fineste med jobben er allsidigheten
-Med utgangspunkt Lillehammer og med kompetanse innen rør, ventilasjon og blikk får vi mange ulike utfordringer, både innen næringsliv og privatmarkedet.
-Selv har jeg f.eks jobbet på flere hotell og privat hytter i nærheten av Lillehammer, Sjusjøen, Kvitfjell osv. Man møter nye, fine folk av alle slag over alt, det er veldig spennende og sosialt.
-Folk tror at vi står til kness i avføring hele dagen, men det har jeg ikke vært bort. Det er heller ikke så fysisk tungt som mange tror. Det som er tungt er vi som regel flere på.
Anbefaler flere å bli rørlegger
1: Start med å undersøke hva en rørlegger egentlig gjør. Ta kontakt med et firma og spør om du kan
få være med en dag eller ei uke, se hva det går ut på
2: Gå inn med åpent sinn, vær villig til å lære av de som har gått veien før deg
3: Vær blid, positiv og være kundevennlig
-Enda er vi altfor få kvinner, men det blir stadig flere. Vi har alle valgt oss til et mannsdominert yrke, så det er absolutt ikke slik at vi ikke vil jobbe med gutta, men vi kvinner har et annet syn på mye og det er viktig med kvinnelige kolleger.
-Selv fikk jeg tips om Ingeborg nettverket fra min rørlegger kollega Julia. Det kan jeg trygt anbefale andre kvinner også.
-Jeg tror de aller fleste menn er positive til kvinner i bransjen. Selv håper jeg at alle som vil utdanne seg - uansett håndverksyrke - klarer å finne en like fin sjef som jeg har. Han er genuin og bryr seg på ordentlig, her får du spørre til du er trygg - uten å få følelsen av å være til bry.