Lærling i voksen alder
Jeg liker å jobbe fysisk, så håndverksyrker var naturlig å tenke på. Jeg liker ikke å få støt, så elektriker valgte jeg bort. Jeg liker heller ikke å jobbe ute i skitvær, så tømrer var heller ikke aktuelt. Da måtte det bli rørlegger. Læremester Frode Svendsen (t.v) og Arild Fortun. Fotograf Trond Eriksen, Daglig leder, VVS Bergen.
Sist oppdatert: 05-07-2021

Det bare måtte bli rørlegger

Arild Fortun, vi har fått tips om at du startet som rørleggerlærling i en alder av 28 år. Tipset kom ikke fra hvem som helst heller, det var selveste Terje Gangstø, Norges Hyggeligste Håndverker 2018

-Terje er sammen med tanten min og har noe av æren for at jeg fikk lærlingplass, forteller Fortun.

-Jeg jobbet 7 år i dagligvarebutikk, i Spar kjeden før jeg tok førstegangstjenesten. Deretter var jeg 7 ½ år i Rema distribusjon samtidig som jeg utdannet meg til personlig trener og jobbet for meg selv.

-Livet snurret videre, men jeg hadde lyst å gjøre noe nytt og det var mye tilfeldigheter bak yrkesvalget. Jeg liker å jobbe fysisk, så håndverksyrker var naturlig å tenke på. Jeg liker ikke å få støt, så elektriker valgte jeg bort.

-Jeg liker heller ikke å jobbe ute i skitvær, så tømrer var heller ikke aktuelt. Da måtte det bli rørlegger, ler han.

Norges hyggeligste håndverker 2021

-Om man ikke har anelse om hva man vil jobbe i ungdommen, er det altfor tidlig å velge når man er 15 år. Da er det utrolig kjekt å vite at det finnes mange veier til mål.

-Jeg sendte søknad til VVS Bergen, ble innkalt til intervju og fikk tilbud om lærlingeplass. Bl.a basert på Terje som var min referanse.

-Jeg jobber nå som lærling og går på skole en dag i uken for å ta opp noen fag fra VG2. Deretter skal jeg gå på skole en dag i uken i rørleggerfaget. Totalt tar utdannelsen 4,5 år.

-Selv om jeg går på lærlingelønn er det igrunn ikke noen lønnsnedgang å snakke om. Arbeidsgiveren er kjekk og har gitt meg litt høyere timelønn enn om jeg hadde vært 16 år, samtidig som jeg får borteboerstipend og tillegg fordi jeg har barn.

-Stipend blir gjort om til lån om jeg ikke består fagprøven, men det er jeg ikke urolig for. Jeg har en utrolig dyktig læremester så dette går nok fint.

-Jeg hadde ikke kunnet gjort dette uten velviljen til VVS Bergen. Frode Svendsen som jeg får lære av er en fantastisk hyggelig mann med 35 års erfaring. Han har lært meg utrolig mye allerede.

Boligmappa - Lisens

-Ingen enkel oppgave for han, når jeg startet hadde jeg aldri tatt i så mye som en skiftenøkkel tidligere.

-Vi er totalt 13 stykker i bedriften, 2 på kontoret, 2 lærling og resten rørleggere. Vi jobber mye mot næring og industri, pusser opp butikker, museer, og sørger for fettutskillere til restauranter.

-Fordommer om at yrket er fysisk tungt, eller at man jobber som “do-mekaniker” omgitt av avføring hele dagene er bare tull. Rørlegger er et skikkelig fint yrke.

Spekulerer på å bli rørlegger? Arild Fortun har 3 tips:

  1. Ta kontakt med ditt lokale opplæringskontor. De veileder deg gjennom hele prosessen, fikser skoleplass, holder medarbeidersamtaler og følger deg opp gjennom læretiden
  2. Gjør et Googlesøk: Hvorfor bli rørlegger?
  3. Gjør samme søk på YouTube, det er utrolig mange klipp som viser hvilke arbeidsoppgaver en
  4. rørlegger utfører

Hva er planen for fremtiden?
-Jeg tar fagbrev i 2024, om jeg ikke gjør noe veldig feil tror jeg at jeg får fast jobb her jeg er. Deretter er planen å få mer erfaring, mer kunnskap og kontroll, avslutter Fortun. Følg han på Instagram

Arild Fortun er nominert til årets kåring av Norges Hyggeligste Lærling. Superlativene sier sitt om pågangsmot, stå-på-vilje, engasjement og faglig dyktighet. Vi ønsker han stort lykke til