Norges hyggeligste håndverker
Jeg går inn for denne konkurransen med hud og hår nettopp fordi grunnlaget for kåringen er mer enn “bare” yrkesferdigheter. Tenk så deilig å bli nominert for å være den du er! Foto: Privat
Sist endret: 6-08-2020

Stolt håndverker helfrelst på konkurranse!

Men hallo’æn lyder det på telefon med en klingende latter. I andre enden finner vi Tømrer Terje Gangstø og han lar seg på ingen måte bry av at vi kontakter han midt i ferien. Gangstø som vant prisen for Årets Hyggeligste Håndverker i 2018 oser av energi og entusiasme, og det er mer enn litt sjarmerende at han har sett like mye fram til å slå av en bransjeprat som vi har gjort.

Gangstø stakk av med den gjeve prisen, i sterk konkurranse med flotte, hyggelig håndverkere over hele Norge. I begrunnelsen sa Anette Ramstad, jurymedlem i Norges Hyggeligste Håndverker og politisk rådgiver i Byggenæringens landsforening bl.a: 

-Terje Gangstø har skilt seg ut i konkurransen fra første dag. Han er nominert av 135 personer og har fått over 15 000 stemmer fra fornøyde kunder og lokalmiljø. Juryen var samstemte i at det var en gladgutt fra Vestlandet som skilte seg ut med engasjement og evne til å spre glede. 

At han er en skikkelig ringrev innen tømrerfaget er det ingen tvil om, men som han selv påpeker: -Denne kåringen går jo på det å være hyggelig og serviceminded. 

Han innrømmer at når han fikk e-post om at nominasjonen trodde han det var lureri. Første nominasjonene ble gjort av Bjørn Inge Nøkling, en tidligere nabo i borettslaget der Gangstø gjennom årene har skiftet nesten alle tak, byttet vindu, bordkledning og bidratt med diverse utbygginger. Nominasjonen kom før Gangstø selv hadde hørt om konkurransen.

Stolt ambassadør for Norges Hyggeligste Håndverker
-Jeg måtte gå noen runder med meg selv før jeg takket ja til å nominasjonen, men jeg har aldri angret en dag. Jeg går inn for denne konkurransen med hud og hår nettopp fordi grunnlaget for kåringen er mer enn “bare” yrkesferdigheter. Tenk så deilig å bli nominert for å være den du er! 

Les også: Har støttet stolte håndverkere i 130 år

Norsk Byggebransje oppfordrer alle sine lesere til å stemme fram Norges Hyggeligste Håndverker 2020

Vi må få med oss ungdommen!
Bergen får en sentral plass i vår samtale, siden vi begge har gjort hele eller deler av vår læretid i byen. Utdannelse i all ære, kompetanseoverføring mellom generasjonene både under utdannelse og etterpå er like viktig. Den erfarne garde har mye å lære nyutdannede, som i sin tur kan bidra med masse ny kunnskap.

 - I en verden som snurrer stadig raskere og i et samfunn som blir stadig mer teknisk må vi se, lytte og lære av hverandre, uansett alder. Også her kan byggebransjen gå foran som et godt eksempel. 

-Tenk så fint å kunne starte på utdannelsen direkte etter ungdomsskolen, være klar og tjene penger når du runder 20 år og slippe å slite med store studielån resten av livet. 

-Rekruttering til håndverksyrkene er oppegående og personlig tror jeg at kåringen av Norges Hyggeligste Håndverker har bidratt til det.

Målt fra topp til tå
Terje Gangstø gikk ut av ungdomsskolen uten å ha snøring om hva han ville gjøre. Han testet maskin/mekaniker linjen først, men fant raskt ut av metall var ingenting for han. Tre fristet mer fordi det er mye lettere å forme og lettere fornybart. 

Dermed ble det tømrerlinjen i Bergen, før han gikk fra arbeidsgiver til arbeidsgiver, presenterte seg og bad om lærlingeplass. 

Fikk du med deg: Etterlyser flere lærlingeplasser

Hos Alf M Mjelde ble han målt ettertrykkelig fra topp til tå, før han fikk beskjed: -Du ser stor og sterk ut, deg kan vi kanskje få bruk for…. 
 
I dag driver han sitt eget firma, Tømrer Terje Gangstø, i Arna i Hordaland. Bedriften har passert 20 år og Gangstø kan fortelle at han har ikke angret seg en dag på yrkesvalget han tok tidlig på 80-tallet. 

-Nye arbeidsoppgaver, muligheter og utfordringer sørger for at hver arbeidsdag er like givende. Nettopp det må man også få fram til ungdommen som søker en karriere fylt av spennende og varierte arbeidsoppgaver. 

-Tittelen som Norges Hyggeligste Håndverker har betydd masse. Omfattende PR, fantastiske priser fra flotte sponsorer av konkurransen og en opplevelse som har gjort varige inntrykk. Ikke minst er det utrolig kjekt at også små bedrifter får oppmerksomhet i en hverdag som ofte preges av store, tunge aktører.
 
-Konkurransen viser at vi kan alle oppnå mye om vi er villige til å stå på og jobbe hardt, samtidig som vi har det kjekt med kundene våre. 

Nomineringen til årets hyggeligste håndverker 2020 er over og snart presenteres de 21 finalistene. Da drar “rottereiset” i gang for alvor og jeg vil oppfordre alle til å gi sin stemme. Det er nå det gjelder!

Dyktige fagfolk fortjener ros, ære og berømmelse. Derfor støtter Norsk Byggebransje kåringen av Norges Hyggeligste Håndverker. I samarbeid med arrangørene vil vi sørge for at de positive historiene når ut til hele Norge.