Previous
Next
-Butikken var i utgangspunktet ca. 2620 kvm. Etter en omfattende utvidelse som bl.a består av et tilbygg i to etasjer på ca. 1050 kvadratmeter pr. etasje, flere mindre tilbygg flere steder rundt bygget, samt totalrenovering av eksisterende salgslokaler og lager, fremstår nye Svalbardbutikken med et totalareale på over 4700 kvm. Foto: Norsk Byggebransje / Trine Berntsen - Ill: Link Arkitektur
Sist oppdatert: 20-05-2021

Svalbardbutikken - 78º nord

Svalbardbutikken er verdens nordligste varehus, 78º nord, med et bredt utvalg av dagligvarer, ferskvarer, tørrmat og kioskvarer. Butikken har også egne avdelinger for kosmetikk, suvenir og elektronikk, i tillegg til Svalbards eneste vinmonopol. 

Eier og driver av butikken med 40 ansatt er Coop Svalbard SA, som  i 2020 ga Consto Svalbard fikk oppdraget med å renovere og utvide butikken som er et naturlig møtepunkt i Longyearbyen.

-Det har vært et spennende og utfordrende oppdrag forteller prosjektleder Jørn Pettersen til Norsk Byggebransje. 

-Butikken var i utgangspunktet ca. 2620 kvm. Etter en omfattende utvidelse som bl.a består av et tilbygg i to etasjer på ca. 1050 kvadratmeter pr. etasje, flere mindre tilbygg flere steder rundt bygget, samt totalrenovering av eksisterende salgslokaler og lager, fremstår nye Svalbardbutikken med et totalareale på over 4700 kvm.

-Det har selvsagt være et utfordrende byggeprosjekt siden butikken skulle være åpen og i drift underveis, men utfordringer er til for å løses. I godt samarbeid med byggherre delte vi opp utførelsesfasen i 5 etapper, der fase 1 var det nye tilbygget.

-Oppstarten ble dessverre veldig forsinket, grunnet utfordringer med grunnarbeidet. Byggherre tegnet egen entreprise på grunn og betong som skulle stå klart, før vi tok over med totalentreprise på alt over grunnen. 

Jaro AS - Alt i Betong

-Når fase 1 var ferdig, kunne byggherre ta i bruk de nye lokalene samtidig som de flyttet ut av deler av det eksisterende arealet, slik at vi kunne starte med renoveringsarbeidet. 2 etapper er nå ferdigstilt, de siste 3 etappene er iverksatt og vi ligger godt an i forhold til skjema. 

-Svalbardbutikken er verdens nordligste varehus, 78º nord. Logistikk er utrolig viktig midt ute i havgapet og vi har fått brynt oss. Det må bestilles tidsnok og det må bestilles rett mengder materiell og verktøy hver gang. De gangene vi har bommet har vi ikke kunnet skylde på corona heller, ler han. 

-Heldigvis er Consto Svalbard involvert i flere prosjekter her oppe og vi kan låne av hverandre om det kniper. Med pluss minus 30 fast ansatte på Svalbard skjer det mye både i Longyearbyen og Ny Ålesund. 

-Consto Nord er store og mye folk har reist fra fastlandet og bidratt når det trengs. I tillegg har vi måtte leie inn folk fra bemanningsbyråer. Hovedsakelig innen betong- og tømrerarbeid

Neumann Bygg
Nordan - Leverandør til Svalbardbutikken

-Svalbardbutikken er gjennomført i samarbeid med både lokale og tilreisende underentreprenører. Maling og belegg er lokalt, taktekkere fra Tromsø, fasadeentreprenør fra Sandnes og nordisk aktør på elektro, ventilasjon og rørteknisk, for å nevne noen. 

-Consto har etablert en egen brakkerigg der mange av oss bor. Flere av underentreprenørene har kunne bo her, i tillegg til at det er det leid noen hybler og leiligheter. 

-Det har vært en fin fremtid underveis. Vi forsøkte å utsette en del av det utvendige arbeidet for å få litt varme i været. Når gradestokken viser -20 grader og man vet at det effektivt kan være både -30 og -35 er det ikke forsvarlig å jobbe mer en times tid utomhus. Da må vi hente folka våre inn og tine dem opp, ler han

-Totalt sett har det gått greit. Som på de fleste byggeplasser har vi hatt noen diskusjoner underveis, det er bare positivt så lenge det er sunne diskusjoner. Alle har gjort sitt for å holde tidsplaner og vi får overlevert til avtalt tidspunkt. 

-Med forsinkelser har vi overlevering 21 juli, men pr i dag håper vi å kunne levere til 22 juni om ingenting uforutsett skulle dukke opp, avslutter Pettersen. 

Hiltula Stål leverandør - Svalbardbutikken
Rubicon AS - Vi leverer arkitektoniske perler som tåler krevende værforhold

Stolte arkitekter 
-Det har i arkitektur prosessen vært en overordnet tanke om å skape et bygg som til tross for sin størrelse virker stedstilpasset og inviterende. Tilbygget er dermed brutt opp vertikalt med familiære volumer som skaper en rytme og naturlig sammenheng med det bakenforliggende fjellandskapet, forteller Wenche Tislevoll, prosjektleder og arkitekt ved team Stord.

-Naturen og landskapet på Svalbard har vært et viktig element i utformingen av bygget. Fasaden vil inneha en stående trekledning, malmfuru, som med tiden vil få en grå naturlig patinering. De inntrukne skrå veggflatene kles med slett stående trepanel med spiler i irregulært mønster.

-Valgte utførelse vil også gi en fasade som fremtrer skiftende avhengig av dagens værtype, eksempelvis vil vindretning med dens styrke sammen med nedbør bidrar til at dybdespillet i kledningen vil få snø og regn til å legge seg på fasaden i forhold til vindens retning.

-Det er vektlagt å gi bygningen en åpen og inviterende fasade mot gaten, derfor har den mot gaten rikelige vindusflater som er organisert i den vertikale oppdelingen. 

Glassflatene vil gi rikelig med dagslys inn i lokalene samtidig som de i mørketiden vil spre lys ut på utearealet langs bygningen, samtidig som glassflatene vil synliggjøre bygningens funksjon.-Svalbardbutikken er et viktig knutepunkt for alle som bor på Svalbard og er svært sentral for de som besøker Svalbard.

Å skulle prosjektere verdens nordligste varehus i Longyearbyen er noe vi ser på med stolthet her i LINK. 

Stolte aktører: 

Neumann er en av Norges største byggevaredistributører - med rundt 300 medarbeidere fordelt på 14 varehus over hele landet, samt et servicekontor i Oslo. Neumann henvender seg primært til profesjonelle kunder med sitt brede varesortiment, gode logistikkløsninger og høye faglige ekspertise innenfor trelast og byggevarer til nybygg og rehabilitering.

-Vi takker for oppdraget og ønsker Coop, lykke til. Nils Harald Thorbjørnsen Region direktør Neumann Tromsø

NorDan er opptatt av å levere kvalitetsprodukter skreddersydd til dine behov. Vi har som mål å gjøre det enklere for deg å velge. Planleggingen av vinduer og dører er noe av det viktigste en gjør i et bygg. Med markedets største produktspekter har NorDan akkurat det du trenger, og vi kan hjelpe deg med lys, trivsel og sikkerhet. Til Svalbardbutikken har vi levert trevinduer med aluminiums belag og 3-lags solglass.

TATA Steel - Svalbardbutikken
Assemblin

Jaro as er en av landets ledende produsenter av Betongelementer, ferdigbetong og avløpssystemer i betong. Helt siden Jan Opgård og Roald Johansen stiftet JARO AS i 1989, har selskapet videreført stolte tradisjoner innen betongproduksjon.

- Vi takker Consto Svalbard AS for leveransen av hulldekker til prosjektet Svalbardbutikken. Truls Robertsen. Prosjektleder Jaro AS

Hiltula AS er i dag en mangfoldig og tilpasningsdyktig bedrift, som skreddersyr løsninger innen stålarbeider etter kundenes ønsker og behov.

-Vi ønsker å takke Consto Svalbard AS for oppdraget og godt samarbeid. Vi har produsert, levert og montert stålkonstruksjoner, samt montert TRP. Vi har hatt noen prosjekter for Consto Svalbard de siste årene og vi er veldig fornøyde med samarbeidet. Nina Hiltula, Daglig leder / CEO

Rubicon AS, har levert glass og alu fasader og dører samt vinduer fra vårt morselskap – NorDan i tre.
- Dette har vært et spennende prosjekt for oss. Mest fordi vi opererer i et område langt fra vår fabrikk og hvor tilleggslogistikk er mer komplisert enn ellers.

-I tillegg startet vi montasje tidlig i mørketiden og har i hovedsak gjennomført vår del av oppdraget i kaldt vintervær og mørkt. Dette er ikke hverdagskost for oss i Rogaland.

-Samarbeidet med Consto har vært godt og vi ser frem til å levere neste prosjekt til Consto Svalbard. Vi har sendt en container med glass og alu denne uken som skal monteres på den nye Miljøstasjonen i Longyearbyen. Daglig leder Lars Mellerud. 

Assemblin er en komplett installasjons- og servicepartner med virksomhet i Norge, Sverige og Finland. Vi utformer, installerer og vedlikeholder tekniske systemer for luft, vann og energi. Vår visjon er å skape smarte og bærekraftige installasjoner som får bygninger til å fungere og mennesker til å trives. Gjennom nære og lokale samarbeid, og med en sterk organisasjon i ryggen, gjør vi dette mulig. 

Tata Steel er en av verdens mest geografisk diversifiserte stålprodusenter, med drift i 26 land og kommersielle kontorer i over 35 land. I Europa er vi den nest største stålprodusenten. Men det er ikke bare størrelsen som gjør at vi skiller oss ut. Det som gjør oss annerledes er vår tilnærming til forretninger. Vi mener vår styrke ligger i hvordan vi bygger samarbeidsforhold som skaper ny suksess for våre kunder. 

Andre aktører: 
Swedoor AS, Fliskonsept AS/Br. Olsen AS, Maler Anderssen AS, Weland AS, Assa Abloy AS, Olar Portconsult AS, Låssmeden AS, Multiconsult AS.