-Jeg tror det er viktig at ungdommene får vite mer om håndverksyrkene i skolen, hva det egentlig går ut på, supplerer Ivarsen. Det er avgjørende at ungdommen får prøve seg, la dem se hva yrket går ut på. Bedrifter som tar seg tid til det, vil tjene på det i lengden. Byggmester Øystein Ivarsen (til høyre) med lærling Elias Erstad. Foto Byggmester Kjell Aarvik AS/
Sist oppdatert: 21.08.2020
Fortid, nåtid og fremtid: Folk er viktig!
Styreleder i Byggmester Kjell Aarvik AS, Kjetil Aarvik er ikke i tvil. - I 27 år har vi utdannet våre egne, fra skole til svenn og videre til mester. Folk er viktige og sammen bygger vi videre på en solid grunnmur av faglig kompetanse, yrkesstolthet og en organisasjon som alltid er i utvikling.
Familebedriften i Os ble startet av pappa Kjell Bjarne Aarvik i 1987 og har hatt en rolig, og stabil vekst hele veien. I 1993 ble de godkjent lærebedrift med sønnen Kjetil Aarvik som første lærling. Sønn nr 2, Bjarte Aarvik fulgte etter og er i dag daglig leder i byggmesterfirmaet. Trioen har ledet bedriften sammen de siste 12 årene og ble franchisetaker i Norgeshus i 2013.
Fikk du med deg: Vi må få med oss ungdommen!
33 år i bransjen, 35 ansatte pr i dag og samme sterke engasjement for å gi ungdommen en mulighet til å velge tømrerfaget.
-Vi har utdannet over 30 tømrere i organisasjonen. De siste 3 årene har vi hatt et tett og godt samarbeid med yrkesskolen i Os, og elevene får tidlig praksisplass hos oss. De som utmerker seg får mulighet til lærlingeplass.
-Personlighet, oppriktig engasjement og vilje til å lære trekkes fram som viktige faktorer for å få lærlingplass i bedriften.
-Siste året har vi hatt 8 lærlinger, 4 av dem tok fagbrev før sommeren og samtlige fikk tilbud om, og takket ja til fast ansettelse hos oss. Nettopp det er en suksessfaktor for vår del. Når vi utdanner våre egne og sørger for at de trives har vi liten gjennomtrekk, og god stabilitet både internt, og eksternt.
Det er nettopp fremtidens kompetanse som ligger til grunn for vår bransjeprat med styreleder Kjetil Aarvik, Byggmester Øystein Ivarsen og hans læregutt Elias Erstad. Økt rekruttering til håndverksyrkene er avgjørende for hele bransjen og byggfag spesielt.
Erfaren mester og engasjert læregutt
Byggmester Øystein Ivarsen og hans læregutt Elias Erstad befinner seg i høyden, på jobb i Os når vi prater sammen.
-Jeg har jobbet i Byggmester Kjell Aarvik AS i fem år, forteller Ivarsen. Vi har alltid tatt inn lærlinger, fire stykker har akkurat bestått fagprøven og alle fire har fått tilbud om fast jobb. Det er utrolig kjekt å få jobbe med engasjert og lærevillig ungdom. Han skryter av læregutten sin og forteller at han er like engasjert og lærevillig hver dag.
Byggmesterbedriften har et godt samarbeid og god oppfølgning med yrkesskolen i Os, og som nevnt tidligere er de opptatt av å gi ungdommen en mulighet til å teste håndverksbransjen tidlig. Det bekrefter læring Elias Erstad, som er veldig glad for at at bedriften gav han muligheten til å teste tømrerfaget før han bestemte seg.
-Bestefar har vært en inspirasjon siden barndommen. Vi snekret alt fra gjerder til hundehus og hadde det veldig gøy sammen. For meg var planen alltid å søke byggfag på videregående, sier Erstad til Norsk Byggebransje.
-På skolen ble vi tidlig oppfordret til å gå ut å finne jobb. Jeg var heldig som fikk muligheten hos
Norgeshus Byggmester Kjell Aarvik.
Etter 6 måneder som assistent, hvor han fikk rydde, koste og støvsuge mens han plukket opp lærdom bad han om lærlingeplass og fikk kontrakt på dagen.
Les også: Etterlyser flere lærlingeplasser
-Det kjekkeste med faget er variasjon. Vi gjør utrolig mye gøy, alt fra å restaurere gammelt til å bygge nytt. Akkurat nå skifter vi tak på et gammelt hus hvor det har dukker opp uforutsette utfordringer under overflaten. Da er det lærerikt å jobbe med en dyktig mann som Øystein. Han har erfaring vi aldri kan lære på skolebenken, samtidig som han lytter til mine spørsmål og ideer mens vi jobber.
Aarvik legger ikke skjul på at de er fornøyde med Elias
-Elias er fantastisk, han har utviklet seg til en flott ung mann, med glimt i øyet og stort engasjement for faget. Vi er stolte av han. Kommunikasjon og kompetanseoverføring.
Begge to er skjønt enige om at dersom man skal lykkes å øke rekrutteringen til håndverksfagene må man begynne i skolen. Det må en del holdningsendringer til, også blant en del lærere som omtaler yrkesfag negativt.
-Selv hadde jeg lese- og skrivevansker, og opplevde å bli satt til mer praktiske oppgaver når mine klassekompiser hadde teori. Det var ikke kjekt. Om skolen var mer positiv tror jeg mange flere ville valgt yrkesfag. Media kan også gjøre en bedre jobb, men først og fremst skolene, sier Elias Erstad.
-Jeg tror det er viktig at ungdommene får vite mer om håndverksyrkene i skolen, hva det egentlig går ut på, supplerer Ivarsen. Det er avgjørende at ungdommen får prøve seg, la dem se hva yrket går ut på. Bedrifter som tar seg tid til det, vil tjene på det i lengden.
Hva vil du si til andre ungdommer som er usikre på om de skal velge snekkerfaget eller andre byggfag?
-Visst du har mye energi og synes hammer, og spiker er gøy så bør du prøve! Yrket er ikke for alle, men jeg vil absolutt anbefale flere å prøve om de får muligheten. Du får bruke hele kroppen, du må bruke hodet, være kreativ og tenke utenfor boksen. Alltid tenke fremover. Når du får forståelsen for hva du gjør er det bare gøy.
Selv synes jeg at det morsomste er å bygge nytt. Læregutt og mester er like positive til arbeidsgiver og arbeidsplass
-Her er det kjekt å være, vi blir godt tatt vare på og kjenner oss verdsatte både lokalt, og nasjonalt. Norgeshus er en av landets ledende boligbyggere og er kåret til landets 3.beste arbeidsplass.
På spørsmålet om planer for fremtiden kommer svarte kontant fra Elias Erstad:
-Jeg vil veldig gjerne få fast jobb hos Byggmester Kjell Aarvik når jeg har tatt fagbrev, det er et flott firma å jobbe i. Deretter skal jeg ta mesterbrev!
Vi håper arbeidsgiveren tar jobbsøknaden på alvor og holder godt i sin stolte medarbeider! Norgeshus har 120 lokale aktører fra Kirkenes til Kristiansand, pluss Færøyene. Veldig mange av dem tar inn lærlinger hvert år og fokus er den samme: Når vi skal ta inn lærlinger, så er dette ungdommer vi har «prøvd» en stund.
-Vi tar inn elever til utplassering og sommerjobber slik at vi får se hva de er gode for. Gjennom en slik prosess vet vi at vi får det vi vil ha, nemlig de beste folka.
Markedsdirektør i Norgeshus, Benn Båtvik forteller Norsk Byggebransje at kjeden har stor fokus på lærlinger.
-Takket være engasjementet internt i kjeden har Norgeshus gjort en felles satsing med bl.a lærlingesamlinger. I fjor høst samlet vi 69 lærlinger hos vår leverandør Isola. Alle synes det var stas å komme tilbake til sine arbeidsplasser med mer kunnskap om leverandør og produkter.
-Kompetanseoverføring mellom generasjonene er like viktig. Vi kårer også årets lærling i Norgeshus
Det ska vær tøft å være tømrer i Norgeshus!.
Faktaboks:
Som tømrer bygger og monterer du ulike typer trekonstruksjoner og innredninger, i tillegg til å rehabilitere eldre konstruksjoner.
Vanlige arbeidsoppgaver for en tømrer:
● bygging av trehus og andre konstruksjoner i tre
● innredning av hus i tre, mur, stål eller betong
● rehabilitering og vedlikehold av bygninger
● produksjon og montering av elementer og moduler
● planlegge egne arbeider, og samordne arbeidet med andre fag og aktører
● Les mer på utdanning.no