– I dag driver jeg instagramkontoen Rebekkamedhammeren hvor jeg ønsker å være en motivasjon for andre damer og alle andre, som ønsker å prøve seg i yrket. Vi har absolutt plass for flere damer i denne bransjen, oppfordrer Rebekka med et smil. Foto: Privat 
Sist oppdatert: 21-07-2022

Aldri en vanlig dag på jobben

– Jeg har lenge hatt lyst til å bli tømrer, men tvilte på at kroppen var sterk nok og usikker på om jeg klarte å henge med mannfolkene.

-På Instagram kom jeg over noen flotte damer som viste frem hverdagen sin og det ga meg bare enda mer lyst til å prøve, forteller Rebekka Kolvik (28) fra Ålesund og legger til:

– Da det ble forandringer i min forrige arbeidshverdag og da tenkte jeg: Hvorfor ikke forsøke?

-Jeg har alltid vært glad i fysisk arbeid, hvor man kan være kreativ og ha en hverdag som er variert, og dette er noe som gjenspeiles i yrket.

Rebekka er voksenlærling og har ikke gått skole innen faget. På videregående gikk hun musikklinjen.

– Det læreløpet jeg tar er egentlig et 4-årig løp med praksis hos en bedrift og en skriftlig eksamen for å kunne gå opp til fagprøven. Jeg har fått avskrevet en del siden jeg har bestått videregående skole samt at jeg har en del arbeidserfaring, sier Rebekka.

Hun startet som lærling i januar 2021, er nå på andre året og har et mål om å avlegge fagprøven i april 2024. I mars i år begynte 28-åringen hos Harang og Håndlykken, og stortrives i firmaet.

– For å finne lærlingeplass, satt jeg meg ned med et ark, googlet snekkerfirma i Ålesund og startet på ringerunden.

Norges hyggeligste håndverker 2022

-Å finne seg en lærlingplass like oppunder juletider var ikke enkelt og de fleste hadde ikke behov, men ønsket meg lykke til videre. Det ble mange telefoner før jeg fikk napp, forteller Rebekka.

– I firmaet hvor jeg er nå er vi rundt 20 ansatte. Her får jeg være med på mye forskjellig og føler at jeg i løpet av lærlingtiden kommer borti det aller meste.

-Bedriften er også tilknyttet et opplæringskontor som hjelper til med å følge opp og som alltid er tilgjengelige om jeg skulle ha noen spørsmål, legger hun til.

Rebekka legger ikke skjul på at det har vært en bratt og spennende læringskurve siden hun startet for et år siden.

– Mestringsfølelsen har vært stor og ikke minst har det vært utrolig gøy å knekke koder, og få forståelse for hvordan ting henger sammen.

Det aller beste med yrket er i følge Rebekka at man får lov til å være med på å skape noe, være kreativ og få bruke både hode og kropp.

– Drømmen er å fullføre fagbrev med glans.

-Videre tenker jeg det kan være både lurt og gøy å bygge på kompetansen med noe skolegang, for å ha en ekstra fot å kunne stå på videre i bransjen etterhvert som jeg blir eldre.

– Den største drømmen akkurat nå er å få lære enda mer om de gamle byggeskikkene og kanskje en dag få kalle seg tradisjonshåndverker.

-Det å ta vare på arven vår i gamle hus er noe jeg får mer og mer øynene opp for. Det er så mye flott håndverk der ute og ikke minst mye kunnskap som ikke må gå tapt, forteller Rebekka.

-Ingen dag er egentlig en «vanlig» dag. Stort sett er det alltid noe nytt på planen og det er nettopp det jeg synes er så gøy med dette yrket! Foto: Privat

-En vanlig arbeidsdag varer fra klokken 07.30-15.30 og kan inneholde alt fra snekring, til rydding, isolering, innkjøp av materialer, planlegging og mye mer.

– Men ingen dag er egentlig en «vanlig» dag. Stort sett er det alltid noe nytt på agendaen og det er nettopp det jeg synes er så gøy med dette yrket!

-Jeg stortrives i jobben, musklene har vokst og ikke minst kunnskapen jeg har tilegnet meg.

– I dag driver jeg instagramkontoen @Rebekkamedhammeren hvor jeg ønsker å være en motivasjon for andre damer og alle andre, som ønsker å prøve seg i yrket.

-Vi har absolutt plass for flere damer i denne bransjen, oppfordrer Rebekka med et smil.

Rebekkas beste tips:

  • Bruk læretiden godt, vær nysgjerrig og ta til deg så mye kunnskap som mulig
  • Våg å prøve og ikke vær redd for å spørre
  • Vær motivert og vær til stede på jobb
  • Finn deg gode rutiner når det kommer til behandling av verktøy, arbeidsoppgaver og dokumentasjon av opplæring
  • Ha troen på deg selv, da blir alt så mye enklere!