Previous
Next
Höegh Eiendom og AF Eiendom har satt prikken over i'en på Haslelinje, med et nytt Quality hotell med 208 rom og konferansesal til 475 personer. Foto: Norsk Byggebransje - Bergknapp AS. 
Sist oppdatert: 21-04-2021

Quality Hotel HasleLinje

De siste årene har Höegh Eiendom, AF Eiendom og Profier, utviklet en helt ny bydel i Oslo. Det gamle industriområdet Haslelinje har fått nytt liv med flere hundre leiligheter og 140.000 kvm næringsareal. Nå har Höegh Eiendom og AF Eiendom, satt prikken over i'en med et nytt Quality hotell med 208 rom og konferansesal til 475 personer.

-Vi har jobbet med dette prosjektet siden konkurransen ble utlyst i tett og godt samarbeid med AF gruppen, og Höegh Eiendom. Det forteller partner / M.Ark Henrik F. Poulsson, i Ghilardi+Hellsten Arkitekter til Norsk Byggebransje. 

-Det startet som et parallelloppdrag i 2017. Tomten var regulert for næring og en av ønskene fra Höegh Eiendom var at her skulle tegnes et volum som meglet mellom boligfelt og næringsområder.

-Et annet ønske var fleksibilitet, både under bygging, men også under byggets levetid sett fra et bærekraftsperspektiv. 

-Vi hadde stor fokus på at bygningsmassen skal kunne transformeres over tid. Tilpasningsdyktige og fleksible bygg, gjør det lettere å møte vekslende behov for, og funksjonelle krav til arealer i fremtiden. 

Et eksempel skulle kunne være om hotelldelen skal brukes til noe annet om 10 år. Personlig tror jeg våre løsninger var en medvirkende årsak til at vi vant konkurransen.

-Det er utrolig gøy å være med hele veien i en prosess som dette, noe vi i Ghilardi+Hellsten Arkitekter foretrekker. Det gjør det enklere å ha samme fokus hele veien og sikre at alle hensyn ivaretas fra start til mål. 

-Höegh Eiendom landet ganske raskt avtalen med Nordic Choice, slik at vi kunne prosjektere hotelldelen, med to overordnede tanker.

1: Vi ville bygge et nabolag hotell hvor tilreisende, næringsdrivende og befolkningen på Hasle skal kjenne seg velkommen, og ønske å bruke bygget. Både lobby, bar, restaurant og treningssenter er imøtekommende, og bygd for å brukes aktivt. 

2: Sambruk av fellesarealer. Å få til en god utnyttelse av fellesarealer, som restaurant, kantine og treningssenter med tilgang til garderober for de som driver næring, felles oppholdssted i lobbyen osv. 

Ghilardi+Hellsten Arkitekter AS
Sweco Norge| Rådgivende Ingeniør

-Jeg føler at vi har fått til en god grunnstruktur, med en planløsning som utnytter arealene godt, spesielt med tanke på å kunne utvikle bygg som skal leve lenge. Bygningsmassen på Quality Hotel HasleLinje kan på sikt transformeres og benyttes til annen virksomhet. . 

-Samtidig er materialvalg stort sett elementer. Fasade, dekker, søyler m.m. kan lett gjenbrukes om man i verste fall skal rive i framtiden. I tråd med Höegh Eiendoms krav til bærekraft, sirkulærøkonomi og ombruk.

-Områdets historie har vi forsøkt å ivareta gjennom en industriell tilnærming, ved å jobbe med ulike elementer, fasadematerial og bruk av stål. Slik vil vi reflektere på den historiske industrielle betydningen som Hasle-området alltid har hatt. 

-Det viser seg også i lobbyen, hvor vil vi referere til store industrihaller, også på romnivå. Man kommer inn i en luftig lobby med betydelig takhøyde og mye plass. Det skaper en dimensjon som gir folk en annerledes opplevelse.

-Vi skryte av Höegh Eiendom, som virkelig har latt oss få lov å jobbe med luft. Dette er det første store prosjektet vi jobber med dem på og det har gitt mersmak. Hvem vet hva framtiden bringer? avslutter Poulsson. 

Ingen enkel oppgave å bygge hotell under en pandemi
-Nei det var en av de få tingene vi ikke hadde tatt høyde for, ler prosjektdirektør i Höegh Eiendom AS, Atle Sundby. 

-Bortsett fra pandemien var alt godt gjennomarbeidet på forhånd. Prosjektet er på ca 21.000 kvm, hvorav ca 11.000 kvm er hotell og ca 10.000 er nærings- og kontorlokaler. Nordic Choice Hotels overtar sine lokaler 30. april som planlagt.

Murmester Rolf Holm AS

-Næringsdelen skulle etter planen også stå klar samme dato, men blir litt forsinket ettersom vi har lovet vår nye leietaker NENT (gamle Viasat) en del spesialtilpasninger av deres lokaler. De skal bl.a ha radio- og TV studio som fordrer spesielle tekniske og akustiske krav. 

-9.000 kvm kontor er allerede leid ut og vi er i gode prosesser for å få resterende på plass. Vi er alltid optimister og regner med å være i mål til ferdigstillelse 30. juni.

Fokus på miljø og bærekraft
Höegh Eiendom har stor fokus på miljø og bærekraft, har leietakerne andre forventninger/krav i dag enn tidligere?

-Absolutt, fremoverlente bedrifter stiller stadig høyere krav. Om enn med litt ulik fokus, så står miljø langt opp på listen til de aller fleste.

-Alle er opptatt av lave felleskostnader, som påvirkes av energi og forvaltningskostnader. Det har dermed aldri vært viktigere å bygge energieffektive bygg som driftes og vedlikeholdes på en fornuftig måte. 

-Som gårdeier mener vi at det lønner seg å bygge for fremtiden, derfor har vi en miljøstrategi i alt vi foretar oss. COWI for eksempel flyttet inn hos oss i 2016.

-Med miljørådgivning på sin dagsorden er de svært opptatt av byggets klimafotavtrykk og da er det godt å vite at vi tilfredsstiller også deres forventninger.

Har dere støtt på utfordringer underveis?
-Du vet, alle nye byggeprosjekter starter med at man graver for fundamentering. Da finner man alltid et eller annet som man ikke hadde forutsatt, men i denne bransjen er vi vant til å håndtere det som dukker opp på strak arm. 

Uteanlegg AS -  totaltilbyder innen utomhusanlegg,
Bergknapp AS - Grønne tak

-Heldigvis jobber vi med AF Bygg Oslo, som veldig tidlig tok grep i forhold til pandemien. Sammen utviklet vi strukturerte og ryddige rutiner, som førte til at vi ofte hadde implementert ting før det ble myndighetspålagt.

-3 mars i år kom det en egen forskrift for byggeplasser i Oslo kommune, de fleste tiltakene hadde vi allerede gjennomført så for oss krevde forskriftene nesten ingen endringer. 

-Fasadeleveransen til kontordelen ble 6 uker forsinket våren 2020, da fabrikken i Spania ble koronastengt. Da måtte bygget tettes midlertidig for å kunne opprettholde fremdriften og vi er således ekstra stolt av å ferdistille som planlagt. 

-Det var naturlig nok stor usikkerhet i begynnelsen av pandemien. Nettopp derfor var det så fint å se alle brette opp armene, holde driften i gang og at de sammen løste utfordringer underveis. Jeg opplever at folk var stolte av det vi fikk til og det har de all grunn til. 

Hotell, kontor og boliger på historisk grunn
-Det stemmer, vi bygger på den gamle ærverdige tomta til Vinmonopolets tapperi, der 2 bygg er bevart. Det som nå blir kalt vinslottet og fyrhuset. Begge byggene har stått der siden Vinmonopolet ble etablert på Hasle tidlig på 1900-tallet. 

-Sammen med AF Eiendom og Profier, har vi utviklet hele industriområdet, med ca 750 boliger i tillegg til ca 140.000 kvm med ferdigstilt næringsareal. Nå gjenstår en hjørnetomt, som er tiltenkt kontorlokaler på ca 30.000 kvm, avslutter Sundby. 

Foto: Bergknapp

Stolte aktører: 

Xella er basert på adskillige kilder, verdens førende leverandør af byggematerialer i porebeton og kalksandsten, med et bredt produkt utvalg med isoleringsplader, bærende vegger, skillevegger, overliggende, bjelker, dekk- og takelementer. Slik er du sikret at du kun behøver en leverandør af byggematerialer. 

Mimax har kjerneboret og saget i betong siden slutten av 1960-tallet og var et av de første firmaene i Norge som spesialiserte seg på dette. Vi utfører alt innen boring i stein, betong, asfalt, leca etc. De produserer og leverer noen av de beste borene på markedet, dette fordi vi har kontroll med de forskjellige komponentene og egenproduksjon med kvalitetssikring og kontroll. 

Murmester Rolf Holm AS har siden 1945 vært en faglig ledende entreprenør i Oslo-regionen. Vi er stolte over å være den eneste murmesterbedriften som har mottatt murverksprisen som bedrift, i tillegg til prisen for bygg som DNBs hovedkontor og Oslo Spektrum.

Ghilardi + Hellsten Arkitekter AS er et Oslo-basert arkitektkontor ble grunnlagt i 2005 av Franco Ghilardi og Ellen Hellsten. Kontoret ser arkitektur, landskap og urbanisme som en felles disiplin. De jobber med prosjekter i alle skalaer og grader av kompleksitet, der ambisjonen er å utvikle operative og intelligente design, som er spesifikke for hver oppgave og for den større sammenheng, enten det er økonomisk, sosialt og eller politisk.

Sweco planlegger og former fremtidens byer og samfunn. Dette gjør vi ved å tilby tjenester av høy kvalitet innen ingeniør-, miljø- og arkitekturfag. Vi gjennomfører hvert år titusener av prosjekter i drøyt 70 land over hele verden.

Uteanlegg AS har i dag 22 ansatte og har en årlig omsetning på 40-45 millioner kroner. Blant de ansatte finner man blant annet tre anleggsgartnermestere, alltid minst én lærling, og en rekke dyktige fagarbeidere. Deres arbeidsområder deler seg inn i tre hovedgrupper; prosjekt, privat og vedlikehold.  Besriften er også godkjent Miljøfyrtårn-bedrift. 

Bergknapp AS er den ledende leverandøren av sedum og grønne tak på det norske markedet. Bedriften holder til i Sandnes på Jæren, hvor vi siden 2009 har produsert sedummatter og etterhvert andre typer vegetasjonsmatter. 

Andre aktører: 
LOF Arkitekter, 
Grindaker, Brekke & Strand, Rambøll, Asplan Viak, Lysteknikk, Gupex, Autologic, Geomatikk Survey, Kaare Mortensen, Bolseth AS, Eiqon AS, Kynningsrud Prefab AS, Schindler, Parmarine AS, Dalo, Assa Abloy, Gulventreprenøren, Stenseth & RS, Edvardsson Entreprenør AB, Icopal tak AS avd. Fjellhamar, Parkettpartner AS, HTH Prosjektavdeling AS, Franke Onsrud Blikkenslageri AS, Oslo Brannsikring, Xervon, Cramo, Unilite, Bærum Byggmontering AS, H-fasader, ATG ASM-bolig, Boon Edam, Maid4You, Ivar Bråthen Mekaniske, Øyan & Schie, NeumannTunge Ting, Henriksen Snekkerier AS, Nordsecure AB, Alumeco, Canvas, Steni, Brødr. Aaberg mek.verksted AS, Hunter Douglas Norge AS, Norsk Epoxy, Trysil Byggprodukter AS, Høyden, R Bergersen Sikkerhet og Design AS, ProfilforumOmexom, Prauss AS, BVS Brannvernsystemer AS, Sveis-stål-montasje Børre Larsen AS, Handicare AS, Hotel Consept, Corinor, Sana Bygg AS