
Mange av oss tenker nok at «det er mitt hus» og «det er ingen som sjekker» når vi skal bygge uteplass, men det er ikke fullt så enkelte. Foto: Unsplash
Sist oppdatert: 25-04-2025 Norsk Byggebransje
Bygge uteplass? Dette er fellene du må unngå
Drømmer du om å nyte morgenkaffen på en ny veranda eller samle vennegjengen til grillfest på terrassen? Før du finner fram sag og skrumaskin, må du lese dette.
Gjør du feil kan du ende opp med både bøter og krav til rivning om du bygger feil, og uvitenhet er ingen unnskyldning.
Platting, balkong eller terrasse?
Nordmenn elsker å pusse opp hjemme og når solen titter frem, og plenen er fri for snø, da går mange i gang med å snekre plattinger, balkonger og terrasser.
Drømmene er mange, men hva er egentlig forskjellen på en terrasse, en veranda, en balkong og en platting, og hva kan du bygge veranda uten å søke?
Terrasse: Enkelt og søknadsfritt, men ikke alltid
En terrasse er det mange nordmenn drømmer om når temperaturen stiger. Ordet stammer fra latin og betyr jord og det forteller deg mye: En terrasse ligger ofte rett på bakken og er vanligvis ikke overbygd. Den kan ha trapp ned til hagen og gjerne utgang fra huset direkte.
Kan du bygge terrasse uten å søke kommunen først?
Ja, ofte, men det finnes også viktige unntak. Du slipper å sende inn byggesøknad hvis:
- Terrassen er maks 1 meter høy fra bakken
- Den bygges uten tak
- Ferdig bygd er det minst 1 meter til nabogrensen
- Rekkverket ikke er høyere enn 1,2 meter fra terrassedekke
- Terrassen strekker seg maks 4 meter ut fra husveggen
Det stopper dog ikke der. Du må også sjekke at du ikke overskrider tomtens utnyttelsesgrad (BYA) og om det står noe i reguleringsplanen som forbyr terrasse.
Du kan ofte bygge terrasse uten søknad, men sjekk alltid med kommunen for sikkerhetsskyld og husk at bygger du høyere enn en meter over bakken, er terrassen alltid søknadspliktig.
Veranda: Tak over hodet, men strenge regler
Så hva er forskjellen på en veranda og en terrasse? En veranda har tak og ofte også vegger eller partier som er kledd i glass. Ettersom verandaen er overbygget regnes den derfor som et tilbygg. Verandaen kan være i både første og andre etasje, men må ha støtte i grunn, vanligvis med søyler.
Kan jeg bygge veranda uten å søke?
Svaret er kanskje. Reglene sier at du slipper søknad dersom:
- Verandaen er maks 15 m²
- Den er maks 5 meter over bakken
- Den står minst 4 meter fra nabogrensen
- Du har nok plass på tomten i henhold til BYA (tomtens tillatte utnyttelsesgrad)
Viktig: Bygger du veranda uten søknad, må den ha støtte ned til bakken. Henger den i luften uten støtte i grunn, defineres den som en balkong og da gjelder helt andre regler.
Balkong: For den som er glad i papirarbeid
En balkong skiller seg fra en veranda, ved at den stikker ut fra fasaden på huset og at den ikke har støtte ned til bakken. Den henger med andre ord fast i byggets bæresystem og er et krevende stykke arbeid både byggteknisk, og byråkratisk.
Ingen vei utenom: Du må søke om du vil bygge balkong på huset ditt. Du må bruke fagfolk både til søknadsprosessen og selve byggingen.
Balkonger krever solid prosjektering og korrekt utførelse, og kommunen vil se at den som skal utføre arbeidet vet hva du gjør.
Fransk balkong: For deg som drømmer, men ikke bygger
En fransk balkong er mest for syns skyld og gir ingen ekstra uteplass, da den ikke har noe gulvflate. En fransk balkong består ofte av dører eller et stort vindu med et lite rekkverk utenfor på veggen.
Selv om du ikke får noen ny uteplass, kan dette være søknadspliktig ettersom balkongen det endrer fasaden på huset ditt.
En fransk balkong kan ses på som innvendig uteplass, da dører gir en stor åpning fra gulvet og opp til taket.
Platting: Lavt, enkelt og ingen søknad
Plattinger er nordmenns absolutte favoritt når det skal bygges ny uteplass. En platting er en lav treflate som legges rett på bakken, gjerne som et lite “gulv” i hagen. Den er ikke overbygd og ofte uten trapp, og rekkverk.
Gode nyheter: I de aller fleste tilfeller kan du bygge platting uten å søke. Bare pass på at den ikke er høyere enn 0,5 meter over bakken.
Bor du i et område nær vann eller i sårbare naturområder, kan det være restriksjoner og ulike kommuner kan også ha egne regler som begrenser bygging av plattinger i egen hage.
Takterrasse: Byens mest ettertraktede uteplass
Drømmer du om panoramautsikt fra taket? En takterrasse er for mange den ultimate luksus, men også den mest krevende formen for uteplass du kan bygge.
Du må nesten alltid søke om bygging av takterrassen og i mange tilfeller vil den lokale reguleringsplanen sette en stopper for drømmen.
Tilgang (trapp), rekkverk, innsyn til naboen og byggehøyde er bare noen av hensynene du må ta.
Bygging av takterrasse er søknadspliktig og du bør absolutt rådføre deg med fagfolk før du setter i gang. .
Hva skjer hvis du bygger uteplass uten å søke?
Mange av oss tenker nok at «det er mitt hus» og «det er ingen som sjekker». Vel, kommunene har fått nye verktøy i sitt arsenal og de bruker dem godt.
Dronefoto og flybilder avslører stadig flere ulovlige byggeprosjekter. I tillegg kan du risikere at naboer klager deg inn til kommunen. Bygger du noe du burde ha søkt om, risikerer du:
- Pålegg om å rive
- Overtredelsesgebyr
- Tvangsmulkt
- Masse ekstra papirarbeid og bortkastet tid
I enkelte tilfeller kan du bygge ferdig og så søke kommunen, men det er ingen garanti for at uteplassen din blir godkjent.
Ikke glem naboen!
Selv om du bygger en terrasse som ikke krever søknad eller setter opp en veranda som er unntatt byggetillatelse, anbefaler vi at du alltid tar en prat med naboene dine.
En god dialog gir færre klager og bedre stemning i nabolaget.
Ikke glem at ditt drømmeprosjekt kan hindre naboens utsikt, eller bare på generelt grunnlag plage dem. Janteloven står fortsatt sterkt i Norge, ikke glem det.
Som privatperson kan du sende inn nabovarsel og byggesøknad digitalt. Se oversikt over tjenester for privatpersoner fra Direktoratet for byggkvalitet.
Slik bygger du ny uteplass på korrekt måte
- Sjekk reguleringsplanen for eiendommen din
- Finn ut om du kan bygge uten søknad
- Snakk med naboen og forklar hva det er du skal bygge
- Meld inn bygget til kommunen dersom det er søknadsfritt, slik at kart og matrikkel oppdateres
- Er du i tvil om hva lovverket betyr, snakk med kommunen din før du setter i gang.
Ny uteplass huskeliste:
- Terrasse: Krever ikke søknad med, maks 1 m høyde, 4 m utstikk, 1 m til nabo
- Veranda: Krever søknad, med det finnes unntak om den er maks 15 m², 5 m høy, 4 m til nabo, har støtte i grunn
- Balkong: Alltid søknadsplikt og krever fagfolk, og ansvarlig søker
- Platting: Stort sett aldri krav til søknad, så fremst den er maks 0,5 m høyde, men sjekk reguleringsplan
- Takterrasse: Alltid byggesøknad, krever prosjektering og ofte underlagt reguleringsbegrensninger
Det er fullt mulig å bygge din uteplassen du drømmer om i sommer og det uten at du går deg vill i byggesøknader, men du må vite hva du bygger, og hva som krever tillatelse.
Ikke la sommeridyllen bli til søknadsmareritt med naboklager og pålegg om riving.