TIDLIGERE VINNERE: I 2023 ble Vedal og Clemenskvartalet kåret til vinnerne av Plastcupen. Øystein Olav Ylvisåker fra OSU, Charlotte Koritzinsky Luisa fra Norsk Gjenvinning, Kristian Haug i Vedal prosjekt og Are Magnus Adolfsen i Plastretur. Foto: Katrine Lunke/Apeland
Sist oppdatert: 26-01-2024 Pressemelding 

Utfordrer byggebransjen

Gjennom «Plastcupen» inviterer Norsk Gjenvinning og Plastretur norske entreprenører til å samle inn og kildesortere mest mulig plastemballasje på byggeplasser.

Fra februar til september kan norske entreprenører igjen konkurrere om å bli best på plasthåndtering gjennom Plastcupen 2024.

Konkurransen er i regi av Plastretur (Grønt Punkt Norge) og vinneren får matservering på byggeplassen, miljørådgivning til en verdi av 50.000 og ikke minst heder og ære.

Peak Services -byggeplass tjenester

Hvem er best på plast? 

Målet med konkurransen er å utfordre byggeplasser til å bli best mulig på håndtering av plastemballasje. For det er et potensiale for å materialgjenvinne mer plast fra denne bransjen, enn det som er realiteten i dag. 

- Vi er glade for at bygg- og anleggsbransjen har satt søkelyset på avfallshåndtering, kildesortering og materialgjenvinning de siste årene.

- Mange aktører har allerede gode systemer for kildesortering, samtidig er dette et område med store volumer og materialer som egner seg godt til materialgjenvinning, sier Are Magnus Adolfsen, prosjektleder næringsliv i Plastretur.

Cupen arrangeres i samarbeid med Norsk Gjenvinning. De påpeker at det også kan være lønnsomt for byggeprosjekter å ha gode rutiner på plasthåndtering.

- Plast har ikke nødvendigvis det høyeste volumet når det kommer til avfall på en byggeplass, men utslippet er derimot høyt. Ved å sortere plast til materialgjenvinning sparer man utslipp.

- I tillegg reduseres kostnadene fordi det er rimeligere å materialgjenvinne plastemballasje enn å sende det til forbrenning, sier Charlotte Koritzinsky Luisa som er leder bygg og anlegg i Norsk Gjenvinning.

SmartDok forenkler HMS og Sikkerhet

Fjorårets prisvinner 

I fjor var det Vedal Prosjekt og Clemenskvartalet som vant PlastCupen, mens Backe Vestfold Telemark og Bamble vgs sikret andreplassen. Prisen ble utdelt i 2023 for tiltak i 2022. 

- Å vinne Plastcupen har ført til at vi i enda større grad ønsker å bevare verdien av avfallsfraksjonene våre. I tillegg stiller vi nå også krav til underleverandører om sortering på byggeplass og har faktisk kontraktsfeste dette, sier Frida Douglass Hylin, leder prosjektstøtte i Vedal og fjorårets vinner.

Krav til materialgjenvinning 

Konkurransen har som mål å motivere til økt innsats, som forhåpentligvis kan resultere i at mer plastemballasje fra norske byggeplasser går til materialgjenvinning i stedet for forbrenning.

Dette vil også myndighetene stille strengere krav tid i framtiden.  

- Det er derfor viktig å rigge seg for framtidens regelverk allerede nå, sier Adolfsen.   

Alle som deltar, blir målt etter følgende parametere: 

  • Plastemballasje sendt til materialgjenvinning: Teller 60% 
  • Innovasjon knyttet til plast: Teller 25%  
  • Sorteringsgrad: Teller 15%  

Slik kan man delta: 

Prosjektet er et samarbeid mellom Plastretur og Norsk Gjenvinning. Om det er aktører utenfor Norsk Gjenvinning sitt system som ønsker å delta, kan de ta kontakt med Are Magnus Adolfsen.  

Du nominerer et pågående eller nytt prosjekt med oppstart i februar.

  • Utvalgt prosjekt meldes inn til faise.andresen@ngn.no så fort som mulig.
  • Prosjektet kan ikke ha deltatt tidligere.
  • Det kan vises til innovasjon rundt håndtering av plastavfall. Her må entreprenør selv beskrive hva de gjør. Eksempler her kan være: tilrettelagt kildesortering ved bruk av komprimerende utstyr, krav om bruk av plast egnet for materialgjenvinning/gjenbruk osv.

Vinneren kåres i september 2024.