Previous
Next
Oppdraget var å bygge et bærekraftig høybygg i massivt treverk. Lighthouse Joensuu har vunnet flere prestisjetunge priser for bruken av treverk og det blir løftet fram som et viktig pionerprosjekt. Foto: Arcadia, Stora Enso og Saarikorpi
Sist oppdatert: 17-02-2022

Finsk landemerke bekledd av Steni

Lighthouse Joensuu er et trebygg, men byggherren ønsket en vedlikeholdsfri og vanntett fasade. Steni Colour var et godt valg​, forteller Samuli Sallinen, arkitekt og administrerende direktør hos Arcadia Oy Arkkitehtitoimisto.

Bygget inneholder studentboliger og alt studentene trenger, og er et landemerke i den finske universitetsbyen. Lighthouse Joensuu er prisbelønt for sin innovative trekonstruksjon, men treverket synes ikke på utsiden. Fasadeplatene fra det norske selskapet Steni skaper en vakker og spennende utside til bygget.

– Fasaden får karakter gjennom Steni Colour-platene. Vi har lekt med både blanke og matte overflater i hvite og grå toner. Steni er et spennende materiale som er miljøvennlig, holdbart og kommer i mange farger og nyanser.

-At platene også er vedlikeholdsfrie i 60 år, gjorde Steni til et godt valg, fortsetter Samuli Sallinen, som også er hovedarkitekten bak Lighthouse Joensuu.

Steni utvider garanti på fasadeplater til 60 år

Bærekraftig trebygg
Oppdraget var å bygge et bærekraftig høybygg i massivt treverk. Lighthouse Joensuu har vunnet flere prestisjetunge priser for bruken av treverk og det blir løftet fram som et viktig pionerprosjekt.

Prosjektet krevde at man utviklet nye og innovative løsninger for trekonstruksjoner.

Kun første etasje i bygningen er laget av betong. Ellers er hele rammekonstruksjonen, til og med heissjakten, bygget av massivt tre.

Å bruke tre som konstruksjonsmateriale gir store klimafordeler, og Lighthouse Joensuu viser at dette også er mulig med høybygg.

­– Vi er stolte over at Steni ble valgt til et så gjennomtenkt prosjekt som dette.

-At platene er vedlikeholdsfrie og har evnen til å beskytte trekonstruksjoner, er det flere og flere som får øynene opp for, sier Jan Terje Nielsen i Steni, i en melding. 

Steni-plater og lyskunst
– Steni-platene var enkle å montere og det var en stor fordel at vi kunne ta dem direkte inn i vår 3D-modell, sier Samuli Sallinen.

Bygget er hele 50 meter høyt, og inneholder 117 studentleiligheter med utsikt over byen Joensuu og sjøene som omringer byen øst i Finland. 

De ulike sjatteringene i grå- og hvittoner gir bygget personlighet og inntrykket forsterkes av det spektakulære lys-kunstverket på Lighthouse Joensuu – designet av lys-kunstneren Kari Kola.

-Som grener på et tre, brer lyskunsten seg utover bygget, og gir det et helt spesielt uttrykk når det er mørkt ute.

Studentleiligheter med utsikt
Bygget er hele 50 meter høyt, og inneholder 117 studentleiligheter med utsikt over byen Joensuu og sjøene som omringer byen øst i Finland.

Første etasje har badstue anlegg, vaskerom, tekniske fasiliteter og oppbevaringsplasser. Leilighetene varierer i størrelse fra 26 til 47,5 m². Selv om dette er en blokk i tre, finnes det knapt noen synlige treflater i det ferdige bygget.

På grunn av brannsikkerhetskravene er overflatene innvendig i hovedsak dekket med gipsplater. Og utvendig er det altså Steni som kler hele bygget.