Garda og Puomitek utfyller hverandre veldig godt, sier administrerende direktør i Puomitek; Petri Smedberg som nå blir en stor aksjonær i Garda Sikring. Fra venstre: CFO Garda Sikring Group Christopher Ræder, administrerende direktør Puomitek Petri Smedberg, salgssjef Puomitek Mikael Riipinen, konsernsjef Garda Sikring Group Jon Ola Stokke. Foto: Garda Sikring
Sist oppdatert: 31-10-2022

Garda-oppkjøp i Finland

– Dette er starten på en internasjonal satsing, sier konsernsjef Jon Ola Stokke etter at det ble kjent at Garda Sikring Group har kjøpt opp Finlands største selskap innen områdesikring. Puomitek.

Garda-konsernet har nå en årlig omsetning på cirka 850 millioner kroner de siste tolv månedene. Selskapet styrker dermed sin posisjon som markedsledende i Norden.

Garda Sikring Group AS, som har hovedkontor i Nittedal utenfor Oslo, er Norges ledende aktør innenfor vei-, anlegg-, område- og objektsikring med 10 avdelinger rundt omkring i landet.

– Gjennom oppkjøpet av Puomitek, som har 16 veldig kompetente ansatte, vil vi nå ha totalt 320 ansatte i Garda Sikring.

-Omsetningen vår er i dag på 760 millioner kroner, og med det finske selskapets omsetning på 90 millioner så får Garda nå en årlig omsetning som kryper stadig nærmere en milliard kroner, påpeker konsernsjef i Garda Sikring Group AS; Jon Ola Stokke.

Satser internasjonalt
Det er første gang at Garda Sikring investerer i utlandet, og Stokke legger ikke skjul på at dette er starten på en større internasjonal satsing.

– Vi ønsker å fortsette å ekspandere i Norge men vi vil også satse på helt nye markeder.

-Nå starter vi i første omgang her i Norden, men etter hvert vil vi etablere oss også i andre land i Europa, forklarer konsernsjefen som påpeker at det ikke var tilfeldig at finske Puomitek ble det første utenlandske selskapet Garda kjøpte opp.

– Det er utrolig solid og spennende selskap som har en nyskapende og fremoverlent ledelse.

-I tillegg har de levert svært gode resultat med en jevne vekst på rundt 15 prosent hvert eneste år siden oppstarten for litt over 20 år siden, forklarer en fornøyd Garda-sjef.

Et finsk industrieventyr
Det var administrerende direktør, eier og gründer Petri Smedberg som startet opp det finske industrieventyret da han i 1999 kjøpte opp det som da var en metallfabrikk for 100.000 finske mark, tilsvarende 175.000 norske kroner.

– Ja, jeg startet opp helt alene og så bestemte jeg meg for å begynne å bygge gjerder.

-Siden da har vi vokst jevnt og trutt hvert eneste år, forklarer Petri. Puomitek, som holder til i byen Riihimäki, mellom Helsingfors og Tammersfors, er nå Finlands største områdesikring-selskap med hovedfokus på gjerder, porter, bommer og fysisk sikkerhet.

-Kundene er entreprenørselskaper, kraftverk, varehus, industribedrifter samt offentlige virksomheter som kommuner, institusjoner, skoler og barnehager.

Garda Sikring ønsker både å ekspandere nasjonalt og satse internasjonalt. Nå starter vi først i Finland, men vi ønsker også å satse i andre aktuelle land i Europa i tiden som kommer, sier konsernsjef Jon Ola Stokke. Foto: Garda Sikring. 

Utfyller hverandre
-Tiden var inne for å se utover Finlands grenser og ta et stort skritt videre i utviklingen.

-Det var flere som ønsket å kjøpe oss, men Garda var helt klart det selskapet som ville det mest og vi var heller aldri i tvil om at nordmennene også var god «match» for oss.

-Puomitek er markedsledende her i Finland og Garda er det samme i Norge. Selskapene drives også mye etter de samme verdier og har en forholdsvis lik bedriftskultur, sier Puomitek-direktøren.

– Vi utfyller også hverandre godt ellers. Garda er helt i front i forhold til digital utvikling, de har også et bredere sortiment enn oss i tillegg til å være eksperter innen høysikkerhetsområder.

-Mens vi har vært gode på utvikling av nye og effektive installasjonsmetoder som hele Garda-konsernet vil ha nytte av fremover. I tillegg har vi jo også levert bedre økonomiske resultater enn Garda har gjort historisk, smiler han lurt.

Stort behov for sikerhet
– Garda er allerede den største aktøren i dette markedet i Norden og sammen får vi en veldig solid norsk-finsk tilstedeværelse som vi kan fortsette å bygge videre på, men dette er bare første skritt.

-Etterhvert vil vi også spise oss inn på det europeiske markedet, sier en offensiv Petri Smedberg som selv blir en en stor aksjonær i Garda Sikring etter salget av Puomitek.

Puomitek-direktøren er nemlig overbevist om at det vil være stor etterspørsel etter Garda og Puomiteks produkter i markedet i årene som kommer.

-Det er dessverre en veldig ustabil verden for tiden og da spesielt i Europa, og ikke minst her i Norden og Finland.

-Sikring av grenser, bygninger, vital infrastruktur og anlegg vil bli veldig viktig i tiden som kommer, konkluderer Smedberg.