Elvia foretar omtrent 50.000 kontroller hvert år. 43.000 i private boliger og hytter og resterende i landbruk- næring- eller industribygg. Av disse avdekkes det feil med det elektriske anlegget i 57% av tilfellene. Foto: Elvia
Sist oppdatert: 15-10-2024 Pressemelding

Finner feil på nesten 60% av alle elektriske anlegg

Over halvparten av alle boligbranner skyldes feil på elektriske apparater. Den 15. oktober markeres elsikkerhetsdagen, for å øke bevisstheten om hva du kan gjøre for å redusere risiko for brann.

Vi har stadig flere elektriske apparater i hjemmene våre. På samme måte som vi sjekker røykvarsleren, burde det elektriske anlegget sjekkes jevnlig.

- Elsikkerhetsdagen er et initiativ i samarbeid med flere nettselskaper, der vi ønsker å øke bevisstheten rundt elsikkerhet og de mulige brannfellene i hjemmet.

- På samme måte som røykvarsleren bør testes årlig, bør alle ta en sjekk av det elektriske anlegget like ofte, sier Kai Hulback, elsikkerhetsingeniør i Elvia.

Til tross for at Elvia og andre nettselskap er pålagt å føre eltilsyn, er det ikke unormalt at det kan gå opptil 20 år mellom hver gang boliger får en profesjonell elsjekk, og mye kan endre seg på den tiden.

-Vi foretar omtrent 50.000 kontroller hvert år. 43.000 i private boliger og hytter og resterende i landbruk- næring- eller industribygg.

- Av disse avdekkes det feil med det elektriske anlegget i 57% av tilfellene, sier Hulback.

Sammen med de andre nettselskapene oppfordrer Elvia alle husholdninger til å ta en digital egenkontroll, som består av noen få, men viktige sjekkpunkter.

Du kan gjennomføre testen i ditt eget hjem på mobilen og avverge brannfeller.

Ta testen her: Elsikkerhetsdagen