Elektriker Victoria Bjørge i prat med prosjektleder Hege Indrehus i Norsk Byggebransje. Foto: Norsk Byggebransje
Sist oppdatert: 31-05-2024 

Er for alle lærlinger, uansett fag

Elektriker Victoria Bjørge, har vi hatt fornøyelsen av å følge helt siden lærlingetiden. Tilfeldigheter gjorde at hun valgte yrkesfag når hun fulgte drømmen og ikke strømmen.

- Intervjuet med Norsk Byggebransje var det første intervjuet jeg var med på som ble publisert i media og etter det gikk det rett oppover!

Gjensynsgleden var stor da vi møttes på Eliaden 2024 og Victoria stolt fortalte om Lærling-håndboka som hun har bidratt til.

-Jeg ble kontaktet i april via LinkedIn av forlaget som hadde lagt merke til meg på Instagram. Boken var nesten ferdig og de ønsket mine beste tips for lærlinger. 

-Produksjonen ble fremskyndet slik at vi kunne presentere boken på Eliaden, forteller Bjørge. 

-Det er en bok for alle lærlinger under utdannelse, uansett fag. Håpet er at den skal bidra til at lærlinger får en ekstra trygghet i sin arbeidsdag. De skal vite hva som gjelder i arbeidslivet, samt deres plikter og rettigheter for å få en bra læretid. 

Coromatic sin stand under Eliaden 2024. Foto: Norsk Byggebransje

Er det slik at arbeidsgivere ikke er tydelig nok med sine lærlinger?

-Mange gjør en kjempebra jobb, men det er også alt for mange som får viktig informasjon via kolleger eller i tilfeldige samtaler med andre lærlinger. Det er viktig å ha kontroll selv, dette er tross alt snakk om sine egne rettigheter og plikter. 

-Som fersk lærling er man ofte litt nervøs, det er første møtet med arbeidslivet - da er det trygt å ha en bok som dette å støtte seg på.

-Om noen har spørsmål angående elektrikeryrket får de gjerne kontakte meg på Instagram. Jeg svarer på alle seriøse spørsmål om yrket, avslutter Bjørge.

Følg gjerne victoria_elektriske på Instagram.

Vi tok en prat med forlaget Forfra AS og ansvarlig utgiver Petter Schjelderup Lillehagen for å høre mer om prosjektet. 

-Victoria dukket opp som et friskt pust i sosiale medier og vi tok kontakt for å få hennes beste tips for en god læretid. Hun har et klart og klokt hode og er et fint talerør ut mot lærlinger. 

-Det er gledelig at hun takket ja og etter det har alt gått raskt for å få boken klar til Eliaden. 

-Hennes arbeidsgiver Coromatic heier på initiativet og tilbød oss plass på deres stand, slik at vi kunne komme å presentere boken og svare på spørsmål. 

- Fortell oss mer om bakgrunnen for boken

-Personlig har selv bakgrunn fra Forsvaret hvor man som 18-19 åring utsettes for mye krevende praktisk arbeid som også kan være farlig.

- Alt må forklares på en enkelt måte og informasjon må alltid være lett tilgjengelig. Det er også tanken med Lærlinge-håndboka. 

-Lærling-håndboka ble første gang utgitt i 2021 med en oppdatert versjon i 2023, men utgavene var kun rettet mot verkstedbransjen. 

-Etter mange tilbakemeldinger fra andre bransjer bestemte vi oss for å lage enda en versjon som treffer lærlinger i alle bransjer 

-Boken størrelse, omfang og farge er nøye planlagt, den skal kunne være med i bukselommen på jobb slik at man har lett tilgang på det viktigste, mens man finner mer informasjon på lærlingplattformen.no 

-Nå er vi på roadshow til alle videregående skoler på Østlandet, deretter skal vi videre til alle de største byene i Norge på vår Norges turné, avslutter Schjelderup Lillehagen. 

Lærling-håndboka belyser både store og små problemstillinger som kan dukke opp i løpet av læretiden. Boka er utviklet i tett samarbeid med både lærlinger, ansatte og bedrifter.

Bli mester - Slik tar du mesterbrevet

I boka vil lærlingen finne svar på mye av det de lurer på og de vil bli utfordret til å utvikle seg til en selvstendig arbeidstaker. 

De mellommenneskelige faktorene er sterkt vektlagt, som for eksempel at man skal behandle hverandre med respekt, legge til rette for god læring og bygge et motiverende arbeidsmiljø.

Boken tar også for seg regelverk for arbeidslivet, ansattes rettigheter, HMS rutiner osv., som er spesielt nyttig for lærlingen å vite om.

Lærling-håndboka inneholder blant annet:

  • Lærlingens rettigheter
  • HMS
  • Tips fra en tidligere lærling
  • Arbeidsgivers forventninger
  • Karriereveiledning- og muligheter
  • Verktøy for for kvalitetskontroll
  • Notatsider