Har du et våtrom, er sluk ifølge Våtromsnormen et krav. Et sluk er i bunn og grunn et hull i gulvet, strategisk plassert for å samle alt vann fra gulvet. Foto: Pixabay
Sist oppdatert: 31-08-2024 Bad og våtrom
Dette må du vite om sluk
Når man planlegger et nytt bad, er det lett å overse sluket, mens man drømmer om nye fliser, massasjedusj og nytt interiør, men sluket er faktisk en av de viktigste komponentene i rommet.
Et velfungerende og riktig plassert sluk er avgjørende for å sikre at vannet forsvinner effektivt og for å unngå fremtidige problemer. Derfor bør sluket vurderes allerede i de tidlige planleggingsfasene.
Illustrasjonsbilde fra Faluplast
Hvilke krav gjelder for sluk på badet?
I henhold til Teknisk forskrift (TEK17) stilles det flere krav til sluk i alle våtrom.
- Rommet må ha et sluk.
- Gulvet må ha tilstrekkelig fall mot sluket for å lede bort vann.
- Lekkasjevann skal kunne oppdages lett og ledes til sluk.
Som et våtrom må badet alltid ha minst ett sluk og gulvet skal ha tilstrekkelig fall mot sluket.
Så hva menes med tilstrekkelig fall?
Dette innebærer at alt vann som kommer på gulvet, enten fra dusjen, søl eller på grunn av lekkasjer, skal renne mot sluket av seg selv.
Siden vann naturlig renner nedover, må gulvet ha et fall som sikrer at vannet ledes i riktig retning, nemlig mot sluket.
Byggebransjens våtromsnorm (BVN) anbefaler et fall på 1:50 i dusjsonen og 1:100 i resten av rommet, noe som sikrer at vannet ledes effektivt mot sluket.
Videre krever regelverket at sluket alltid skal være tilgjengelig for rengjøring, slik at det kan vedlikeholdes uten problemer.
Overlat installasjonen til profesjonelle
Badet er et av de mest utsatte rommene i et hjem når det kommer til vannlekkasjer og mange av disse lekkasjene oppstår i forbindelse med nettopp sluket.
Feilmontering er ofte årsaken og derfor kreves det solid kompetanse for å installere sluk riktig.
Både legging av membran og montering av sluk bør derfor alltid overlates til fagfolk. Videre er det viktig å sikre seg dokumentasjon på arbeidet som utføres.
Denne dokumentasjonen vil være viktig hvis du en gang i fremtiden skal selge boligen, eller ved behov for reklamasjon.
Les også: Slik renser du sluk: En guide til vedlikehold av sluk
Ulike typer sluk
Tidene da sluket bare var en kjedelig, rund eller firkantet rist over et hull i gulvet, er for lengst forbi.
I dag finnes det mange modeller å velge mellom, enten du ønsker et stilfullt design eller et sluk som opptar minimalt med plass, eller et sluk som er montert langsetter veggen.
Slukrenne
En slukrenne vil gi badet et moderne uttrykk og gir deg mange muligheter når det gjelder utforming av risten. Det kan for eksempel være mulig å få en designrist med din ønskede tekst, eller mønster på.
Selv om en slukrenne kan virke større enn et tradisjonelt sluk på grunn av sin lengde, har den samme kapasitet og kan ikke håndtere mer vann enn et vanlig sluk.
Hjørnesluk
Et hjørnesluk kan være en god løsning på små bad med begrenset gulvplass. En fordel er også at du unngår å stå på slukristen når du dusjer. Også her er det mange designalternativ å velge mellom.
Veggsluk
Selv om sluk i veggen kan høres uvanlig ut, blir det stadig mer populært. Veggsluk gir deg en hel gulvflate og fører vannet bort gjennom en smal åpning langs gulvet. Løsningen krever imidlertid at veggen er tykk nok og at gulvet har riktig fall mot sluket.
Illustrasjonsbilde fra Faluplast
Standardsluk
Selv om det i dag er mange designsluk å velge mellom, er det ingenting i veien for å velge et tradisjonelt gulvsluk.
Selv om det kanskje ikke er det mest spennende alternativet, er det fortsatt en pålitelig og ofte rimelig løsning.
I enkelte tilfeller, som når man har dusjkabinett, altså du ikke dusjer rett på gulvet, er standardsluk det beste valget da det passer med avløpssystemet.
Når du skal velge sluk, er det viktig å tenke på at det må ha tilstrekkelig kapasitet til å håndtere mengden vann som sluket må håndtere.
Dette er spesielt viktig hvis du planlegger å ha en dusj med høy vannføring, som f.eks en regndusj. Planlegger du en dusj med høy vannføring bør du konsultere en rørlegger for å finne den beste løsningen for ditt bad.
Skal du bytte sluk?
Hvis du planlegger å renovere et eksisterende bad, lurer du kanskje på om du må bytte sluket eller om du kan beholde det gamle.
Dette vil avhenge av en rekke faktorer, som alder og tilstand på sluk, samt membran materialet sluket er laget av, og omfanget av oppussingen.
Som en tommelfingerregel bør man alltid at byttes ut sluk ved totalrenovering.
Mens man ved enklere oppussing kan vurdere alderen og tilstanden på det eksisterende sluket. Dog alltid i samarbeid med fagfolk.
Gamle sluk, spesielt de av støpejern, bør alltid skiftes ut. Hvis du er i tvil om membranens tilstand, kan det også være lurt å bytte sluket for økt sikkerhet.
Illustrasjonsbilde fra Faluplast
Oppussing i borettslag eller sameie
Hvis du bor i blokk eller i et borettslag, må du også ta hensyn til retningslinjer og eventuelle konsekvenser for naboer før du renoverer våtrom.
For eksempel kan skifte av sluk påvirke taket i leiligheten under og det kan kreves tillatelse fra kommunen hvis brannskiller brytes. Arbeidet må i slike tilfeller utføres av fagfolk med ansvarsrett.
Vedlikehold av sluk
Etter at sluket er korrekt installert, er det ditt ansvar å sørge for at det holdes rent. Et tett sluk kan raskt føre til vannskader, som igjen vil føre til kostbare reparasjoner.
Forsikringsselskapet kan også nekte erstatning hvis skadene skyldes manglende vedlikehold.
Hvor ofte sluket bør rengjøres, avhenger av hvor ofte badet brukes og hvor mange som bruker det, men fire ganger i året er et godt utgangspunkt for en vanlig familie.
Hvis du merker at vannet begynner å renne sakte unna, er det på tide å rense sluket, unasett om det bare en noen uker siden sist. Dette kan forårsakes av hår, eller andre fremmedelementer som har funnet veien ned i sluket.
Slik renser du sluket:
- Fjern slukristen. I nyere sluk er det ofte en kopp med håndtak under risten som kan løftes ut.
- Fjern hår og annet smuss
- Skrubb sluket med en gammel oppvaskbørste
- Skyll godt med vann for å sikre at det er åpent. Du kan med fordel bruke varmtvann for å fjerne mer fett og smuss.
- Sett koppen og slukristen tilbake på plass.