Previous
Next
-Fredensborg Bolig har utviklet hele kvartalet mellom St. Hanshaugen og Grünerløkka. Jeg har jobbet med kvartalet siden 2016 og gjennomførte først en bruksendring og rehabilitering av de tre andre gårdene før nybygget, Waldemars tårn, nå blir selve høydepunktet på utvikling av kvartalet. Det er ytterst uvanlig. Prosjektsjef i Fredensborg Bolig, Erik L. Bull-Hansen. Takk til Beate Cappelen,  hos Peab for omvisning. Foto: Fredensborg Bolig - Nytta Nymann, Norsk Byggebransje 
Sist oppdatert: 09-05-2021

Waldemars tårn

Tett på Aleksander Kiellands plass ferdigstilles i disse dager prosjektet Waldemars tårn. Prosjektsjef i Fredensborg Bolig, Erik L. Bull-Hansen forteller med glødende engasjement om prosjektet og menneskene som har vært med for å få dette til. 

-Fredensborg Bolig har utviklet hele kvartalet mellom St. Hanshaugen og Grünerløkka. Jeg har jobbet med kvartalet siden 2016 og gjennomførte først en bruksendring og rehabilitering av de tre andre gårdene før nybygget, Waldemars tårn, nå blir selve høydepunktet på utvikling av kvartalet. Det er ytterst uvanlig. 

-Waldemars tårn blir et høyreist, stoisk bygg over 10 etasjer med med dagligvarebutikk i 1. etasje og leiligheter i etasjene over. Det er et unikt nytt bygg som ligger tett inntil 3 verneverdige bygg med oransje vernestatus. 
 
-En interessant detalj for mange er at vi i dette prosjektet gikk rett på byggesak uten å gå veien via omregulering. Muligheten for dette ble konkretisert i kommuneplanen som ble vedtatt i 2015. Det er relativt få prosjekter som har fått til å anvende denne bestemmelsen.

-Det har spart oss mye tid og så er det jo morsomt at prosjektet blir brukt som et eksempel i fagmiljøet.
 
-Waldemars tårn var et av de første prosjektene hvor Fredensborg Bolig tilbød «Leie til Eie». Det er da ekstra hyggelig at 2 av 3 utløser kjøpsretten allerede ved overlevering i april – det er et godt bevis på at konseptet fungerer. 

Con Form - Best på råbygg

Sprek arkitektur, gjennomtenkte løsninger og gode kvaliteter
-Bygget har høy kvalitet i gjennomføringen fra innerst til ytterst. Rent og pent design, skarpe, rene linjer som er rendyrket i 2 farger, mens tårnet er trukket litt inn slik at basen forholder seg til gateløpets gesimshøyder. 

-Innvendig er alle leilighetene unike. Det er 2,6 meters takhøyde, vinduene går bokstavelig talt fra gulv til tak. Her ligger både parketten på gulvet og himlingen i taket, helt inn i vindusprofilen. Slik blir vinduene virkelig en del av rommet. Det er spesielt, nesten litt penthouse tankegang, forteller Bull-Hansen. 

-Vinduene har integrert solavskjerming og messing/gull farger går igjen både innvendig og utvendig. Alle balkonger har spilerekkverk med metall som skjuler dekke kanten, i samme farger og som en del av rekkverket. 

-Kebony er brukt både på balkongdekket og i himlingen over, som også har innfelt belysning. Det er lagt ned mye tid, omsorg og investeringer i detaljer for å få gjennomtenkte tekniske og visuelt pene løsninger. 

-Det blir totalt 34 nye leiligheter, ca halvparten er på rundt 80 kvm og det er ingen parkering i prosjektet. Vi hadde skaffet oss noen parkeringsplasser i nabobygget, men det er at kun 4 av leilighetene som ønsket parkeringsplass. Det sier noe om trender og utviklingen i Oslo.

Optimera - Norges største på trelast og verktøy
De Elektro AS

Trang byggeplass
-Takket være god kjennskap til nabobyggene gjennom rehabiliteringen vi har utført, kunne geoteknikere og totalentreprenør sikre en trygg utgraving av tomten. Det ble lagt inn jetpeler mot en side av byggegropen for å sikre de gamle byggene mot setninger. 

-Det har utvilsomt vært en veldig trang byggeplass, noe som har stilt store krav til entreprenøren i forhold til f.eks leveranser da det ikke har vært noen plass for mellomlagring. Bare det å kunne plassere rigg lokalet i et nærliggende bygg som Heimstaden eier har vært til hjelp. Peab har gjort en kjempegod jobb som totalentreprenør. 

-Byggeprosjektet har gått veldig bra. Vi har hatt et godt samarbeid, med god kommunikasjon og fokus på å hjelpe hverandre hele veien. Vi har skapt en stolthet til det vi bygger sammen, takket være et samlet mål helt fra starten. 

Vi har prosjektert og levert et komplett elektrisk anlegg og vi ønsker å takke Peab for oppdraget og et godt samarbeid igjennom alle prosjektets faser. Henrik Selnes, Prosjektleder DE Elektro AS

-Nøkkelen ligger i kommunikasjon, gjennom å formidle og repetere, forankrer vi vår visjon gjennom hele organisasjonene fra byggherre til alle utførende. 

-Å bygge i covid-tider er krevende, men mest litt kjedelig da vi får vært mindre sammen og får ikke skapt det fellesskap vi vanligvis ville ha gjort. Samtidig er vi stolt over at alle har tatt ansvar og vi har gjennomført uten smittetilfeller.  

-Nå som stillasene er tatt ned kommer Waldemars Tårn til å skinne side om side ved de verneverdige byggene. Vi representerer et avtrykk fra fortiden, uttrykk for nåtiden og legger et grunnlag for fremtiden. For Fredensborg bolig har både planer, tomter og ambisjonene klare, avslutter Bull-Hansen. 

Involvert og engasjert 
-Peab ble valgt som totalentreprenør for oppdraget som innebar at Darres gate 4 skulle rives, og erstattes med et nybygg med 35 leiligheter og næringsdel. 

-Vi starter med riving i august 2019. Siden eksisterende bygningsmasse ligger høyere enn nybygget, skapte det noen noen utfordringer på byggetomten, men er det noe vi vet i byggebransjen så er det at utfordringer er til for å løses, sier prosjektleder i Peab AS, Beate Cappelen til Norsk Byggebransje. 

-Waldemars tårn står på fjell og vi hadde noen utfordringer med grunnarbeidet, spesielt med tanke på at tomten er omgitt av verneverdige bygg. Det ble litt jobb med refundamentering og jetpeler mot nabobygget. Det var nytt også for oss i Peab, men ble suksess. 

-Det er alltid spesielt å jobbe midt i byen. Det har vært en trang byggeplass og mange å ta hensyn til underveis. Det krever ekstra planlegging av leveranser for å unngå at vi sperre trafikken mer enn høyst nødvendig. 

-Vi har gjort alt vi kan for å tilrettelegge for naboene som har måtte holdt ut med både lys, støy og støv. De gleder seg nok til vi er ferdig, smiler hun. 

Vi takker Peab Oslo og Bygg og butikkfornyelse, som valgte oss som leverandør av byggevarer på prosjektet. 
Kjell Tommy Johansen - Optimera AS 

-På det meste har vi vært 50-60 mennesker på plass til samme tid og alle gjort en kjempejobb i covid-tider. Vi har holdt fremdriften hele veien, faktisk lagt litt mer frampå enn bakpå. Alle har tatt ansvar for smittevern og restriksjoner på alvor, og alle ka de være stolt av eget bidrag. 

-Dette er første større prosjektet vi gjennomfører for Fredensborg Bolig. Samarbeid og kommunikasjon har vært meget godt, det er en byggherre som er veldig involvert og engasjert, og vi har hatt en effektiv og god dialog gjennom prosjektet. Helt fra prosjektering til utførelse og nå mot overlevering, det har vært veldig positivt.

-Waldemars Tårn er et prosjekt med krav til presise løsninger og høy kvalitet i utførelsen. For oss er det artig å se det endelige produktet med flotte farger, materialvalg og detaljer fra innerst til ytterst. Waldemars tårn blir et skikkelig løft av hele kvartalet og jeg tror det også vil øke verdien på byggene rundt, avslutter Cappelen. 

Aktører:
Entreprenørbygg, Geostrøm, Velde Gul, Fliskonsept, JetGrunn AS, Otis AS, Marco Reklame, Eibakk Oppmåling, Seierstad, Mobalpa AS, Oslo VVS, L.S. Solland AS, AE Bygg og Maler, Gulventreprenøren AS, Byggbelegg Elvestad AS, MPF Entreprenør AS, Proff Parkett AS, Dørteam, JeldWen, Daloc, Lexow Låsservice AS, Follo Tak og Vedlikehold, Viggo Sandgrav, Strømmen AS, Solskjermingsgruppen, SIAS AS, Lauritsen, Firesafe AS, Enviropak, GBS, Ingeniør Larsson AS, MB Stillas, Energima, Verisure AS, Cramo, Uterom, Euroskilt, Veidrift, Hammerstad Maskin AS, Kranor, Ajot, Omexom, Omega