TROX Auranor - Mohagen 
-Vi tegnet kontrakt med Syljuåsen AS med kontraktsform totalentreprise. Jeg må innrømme at vi er nok litt av en byggherre “fra helvete”. Vi produserer komponenter til ventilasjon, elektro og VVS, og har derfor godt innsyn i byggeprosesser. Vi vet hva vi vil ha og stiller høye krav. Samarbeidet har vært godt, og de er gode på å ha fremdrift. Foto: TROX Auranor
Sist oppdatert: 26-01-2021

TROX Auranor - Mohagen 

Knappe 2 år har gått fra beslutning til klargjøring av tomt og ferdigstillelse av en ny fabrikk på 13.000 kvm. Vi spurte Adm. Dir. i TROX Auranor Norge AS, Peter Sønderskov: Hvordan er det mulig å få gjennomført et så stort prosjekt på så kort tid?

-Behovet for mer plass har vokst seg fram gjennom våre snart 50 år på Brandbu. Eksisterende fabrikk ble bygd på 60-tallet og er påbygd flere ganger, nesten som lego, ler han. Produksjon over tre ulike plan er langt fra optimalt og våre ansatte fortjener bedre. 

-Tomten vi har ligger vakkert til langs Randsfjorden, men det legger også sine begrensninger på logistikken når det verken går buss eller tog. Vi har vokst ut av skoene rett og slett. Beslutningen ble tatt i 2019, etter flere år med positiv utvikling. 

Saken fortsetter under annonsen: 

Gulbrandsen & Olimb tilbyr alt innen elektroinstallasjoner – i Oslo, Akershus, Oppland og Buskerud

Dere flytter bare 2 mil, var det aldri tvil om ny beliggenhet?
-Å joda. Trox Auranor er et tyskeid konsern med 4 000 ansatte globalt og 20 produksjonslokaler. Det ble helt klart en diskusjon om å flytte produksjonen utenlands da vi tok opp temaet.

-Der var jeg veldig tydelig, det er ikke aktuelt å outsource! Vi må ha folkene våre med!  

-Med et fullskala produksjonsanlegg var det avgjørende å beholde mennesker og kompetanse. Våre ansatte har virkelig stilt opp! Vi visste at den beste muligheten til å overbevise tyske eiere på, var å tjene mer penger. Sammen med et hav av andre ting, klarte vi å overbevise dem og er lykkelige for det. 

-Da avgjørelsen var tatt, startet jobben med å finne en egnet tomt. Der må jeg gi Gran kommune ros. De ville og var med hele veien, de har gjort en kjempeinnsats og har stor del av æren for at bygget står klart på så kort tid. Sammen har vi utviklet et helt nytt område. Vi kjørte inn med dynamitt og gravemaskiner, og klargjorde et helt felt hvor det nå er plass til flere bedrifter.

Modulvegger er en ledende aktør innenfor systeminnredninger i Norge

God dialog og stor løsningsvilje
-Pandemien har ikke gjort ting enklere akkurat, men man kommer langt med digitale verktøy. Det er fortsatt mennesker som avgjør fremgangen.

-Vi tegnet kontrakt med Syljuåsen AS med kontraktsform totalentreprise. Jeg må innrømme at vi er nok litt av en byggherre “fra helvete”, ler han.

-Vi produserer komponenter til ventilasjon, byggningsautomasjon ​​​​​, og har derfor godt innsyn i byggeprosesser. Vi vet hva vi vil ha og stiller høye krav. Samarbeidet har vært godt, og de er gode på å ha fremdrift. En kort byggeprosess har vært viktig hele veien og jeg er imponert over at de ikke har hatt noen forsinkelser på grunn av pandemiens restriksjoner. 

Ferdigstilt i februar - klar for fremtiden
-Med den nye fabrikken har vi gjort betydelige investeringer i nye maskiner og anlegg, samtidig som vi skal flytte 300 maskiner fra eksisterende fabrikk.

Øst-Tek Østlandske Byggeteknikk AS er et uavhengig, rådgivende ingeniørfirma lokalisert på Gjøvik.

-Først og fremst vårt NYFTA-team, sier Sønderskov. Latteren runger godt når undertegnede spør flere ganger; hva sa du? NYFTA står for ny-fabrikk-trox-auranor, forklarer han.

-Her har det vært mange baller i luften samtidig og vi kunne ikke ta sjansen på at våre planer skulle bli offentlige før vi var klare for det. Derfor etablerte vi et team internt som har hatt ansvaret for prosessen. 

-De har hatt ansvar for å planlegge ny fabrikk samt opprettholde dagens produksjon og levering. Samtidig skulle de avgjøre hva vi trengte av nytt utstyr og hva skal vi ta med. Sist, men ikke minst har de også ansvaret for flytteprosessen fra gammelt til nytt. 

-De har gjort en fenomenal jobb! Og tro meg, våre ansatte fortjener et nytt bygg, bedre arbeidsforhold, fasiliteter og litt hverdagsluksus. Med bedre infrastruktur har vi store ambisjoner med å befeste vår posisjon som markedsledende i Norge, og å øke eksporten til Sverige og Danmark. 

-Vi skal etter planen være fullt operativ i nye lokaler til sommeren. Prikken over i’en er at vi har solgt dagens lokaler til en mann som produserer hytter. Det synes vi er stas, da bygget vi har brukt for norsk industri og byggebransje i snart 50 år, fortsatt kommer til å produsere for samme marked og skape flere arbeidsplasser, avslutter Sønderskov.

Ahsco Entreprenør AS
Elprosjekt|Rådgivende Ingeniør

Daglig leder i Jaf Arkitektkontor AS, Geir Brændhaugen, en fabrikk på hele 13 000 kvm, det er ikke småtteri. Hvordan fikk dere oppdraget?
-Vi har samarbeidet med entreprenør Syljuåsen gjennom mange år og på flere prosjekter. De kontaktet oss for en andre runde, da byggherre ønsket andre løsninger enn det som var presentert. 

-Prosjektet er en totalentreprise med løsningsforslag, der tiltakshaver Trox Auranor har vært aktivt med hele veien. 

Dere har gjennom 40 år en stor portefølje av ulike prosjekter, alt fra bolig til utdanning, næring og industri. Hva har vært spesielt med fabrikken til TROX Auranor? 

-Det er en stor og kompleks bygning, med mange ulike krav og spesifikasjoner som skal tas hensyn til. Spesielt krevende i dette prosjektet må jeg si var logistikken, både innendørs og utendørs. 

-Vi startet med tomten, som var langt fra flat. Gran kommune hadde regulert området til industriformål og var i gang med sprengning da vi kom inn i bildet. Hovedvegsystemet lå der, men det krevde mye jobb allikevel.

-Jaf Arkitektkontor har jobbet med industriell bebyggelse tidligere, men det som er relativt nytt denne gang er kravspesifikasjon i forhold til produksjon. Du vet at der mennesker jobber, stilles det krav til dagslys. Trox har en del robotproduksjon, og roboter forstyrres av dagslyset. 

-Det er er mange ulike avdelinger i bygget, fra administrasjon til laboratorier, produksjon og logistikk. Vi skal ivareta mennesker, mekanikk og elektronikk, så her snakker vi skreddersøm fra start til mål.

TROX Auranor - Mohagen ny fabrikk
Foto: TROX Auranor
TROX Auranor - Mohagen 
Foto: TROX Auranor

Stolte aktører:
Gulbrandsen & Olimb AS ble etablert i 1997 og er lokalisert sentralt i Oslo med avdelingskontor på Jaren Hadeland. Bedriften tilbyr alt innen elektroinstallasjoner. Det favner prosjektering, installering og dokumentering av komplette elektriske anlegg for både svakstrøm og lavspenningsanlegg, samt serviceavtaler. 

Gulbrandsen & Olimb AS er stolt leverandør av elektroarbeider til den nye Trox Auranor fabrikken.Vi vi takke Trox Auranor og Syljuåsen for godt samarbeid i prosessen, og ønsker Trox Auranor til lykke med ny fremtidsrettet fabrikk og produksjonen fremover. Ansvarlig Prosjektleder, Arild Gulbrandsen

Modulvegger-gruppen er i dag etablert i Oslo, Trondheim og Østfold AS. Modulvegger Oslo har også en egen Mono himling-avdeling. Modulvegger er en ledende aktør innen systeminnredninger i Norge og har fokus på å levere kvalitet, design og fleksible løsninger ut i fra kundens ønsker og krav. Deres kjerneprodukter er glassvegger, kontorskillevegger, trespiler og himlinger. 

GK Inneklima er Skandinavias ledende tekniske entreprenør og servicepartner med ekspertise innen ventilasjon, elektro, rør, sikkerhet, byggautomasjon, kulde og energi. Med 3,300 medarbeidere i Norge, Sverige og Danmark, tar de hånd om alt av teknikk i bygg, fra prosjektutvikling og installasjon, til drift og vedlikehold. 

Øst-Tek Østlandske Byggeteknikk AS er et uavhengig, rådgivende ingeniørfirma lokalisert på Gjøvik. Bedriften tilbyr et bredt spekter av tekniske tjenester i alle ledd fra prosjektutvikling og forprosjekt, byggtekniske beskrivelser for innhenting av tilbud, prosjekteringsfase med detaljprosjektering og oppfølging under utførelse.

TROX Auranor - Mohagen 
Foto: TROX Auranor
TROX Auranor - Mohagen ny fabrikk
Foto: TROX Auranor

Elprosjekt AS tilbyr rådgivende ingeniørtjenester innen elektro og IKT. Bedriften samarbeider jevnlig med en rekke anerkjente byggherrer og totalentreprenører, og tilbyr tjenester innen kostnadskalkyler, effekt- og lysberegninger, anleggsbeskrivelser og oppfølging i skisse- og forprosjekt, byggeperiode, drift og vedlikehold. Med solid og lang erfaring fra alle typer prosjekter, er Elprosjekt AS stolt over å kunne si at alle deres ingeniører har tidligere bakgrunn som montører med fagbrev.

Fron Betong AS har bred erfaring og lang fartstid innen bransjen. Med faste, solide ansatte sikrer de kvaliteten på alle oppdrag. Bedriften utfører alt innenfor støpning av gulv, fra mindre garasjegulv til større støpeprosjekter.

Ahsco Entreprenør AS er med over 40 års erfaring og 35 ansatte klare for alle typer oppdrag som veibygging, vann og avløpsanlegg samt små og store tomte-prosjekter. Siden starten på 1980-tallet har bedriften vokst til å bli en betydelig leverandør av entreprenørtjenester av høy kvalitet i gudbrandsdalen og østlandet.