Lanserer Småjobbgaranti.no
De fire aktørene bak nettsiden stiller med garantiordninger som gjør at både forbrukeren og håndverkeren er trygg dersom det f.eks skulle bli en klagesak. F.v. Are Søpstad, Tømrer. Kurt Ove Lodgaard, Rørfag. Eystein Garberg, Elekrofag. Ingar Strand, Malermestrene. Foto: Mats Bergh

Vår fagkunnskap - din trygghet

Stolte håndverkere har i generasjoner brukt slagordet, vår fagkunnskap - din trygghet og det er nettopp fagkunnskapen, og dokumentasjon av denne som ligger bak ideen til det nye nettstedet småjobbgaranti.no

Bak initiativet står Malermesterlauget i Trondheim, Rørentreprenørene i Trøndelag, Elektroarbeidernes fagforening i Trøndelag og Trondhjems Byggmesterlaug.

Vi tok en prat med Ingar Strand, Daglig leder av servicekontoret til Trondheim malermesterlaug, for å finne ut mer om tanken bak det nye nettstedet.

Lanserer for å hjelpe privatmarkedet
-Vi som andre laug og servicekontor får mange fortvilte henvendelser fra mennesker som har leid inn
 håndverksbedrifter. Resultatet er ofte en dårlig utført jobb med alt det medfører av frustrasjon, merarbeid og økte kostnader

-Det er også mange som kontakter oss når de vil ha tak i profesjonelle, dyktige og erfarne fagfolk som kan gjøre mindre jobber, raskt. Det er to av årsakene til at vi har startet smajobbgaranti.no Det skal være lett å finne lokale mesterbedrifter, som alle er omfattet at respektive laug- og forbunds garantiordninger.

Fikk du med deg: En av disse er Norges Hyggeligste Håndverker 2020

-Vi stiller krav til bedriftene som får markedsføre seg her og det er helt uten kostnad for våre medlemmer. Når de er synlige på siden betyr det at de har mulighet til å ta på seg en dags oppdrag, innen en uke. På den måten slipper forbrukeren å ringe mange bedrifter som må takke nei, samtidig som de trygt kan sikre seg autoriserte og faglærte håndverkere fra organisasjoner med ordnede arbeidsforhold.

Barlien AS - Byggmester og takstmann Trondheim

Velg erfarne fagfolk!
Familiebedriften PK Service AS ble etablert i 1977 og drives i dag av andre generasjon. Daglig leder Mads Kristiansen prater varmt om både nåværende og kommende medarbeider.

-Vi er med på Småjobbgaranti av flere årsaker, men først og fremst fordi initiativet bevisstgjør hvor viktig det er å bruke fagfolk. Altfor mange faller for fristelsen å gjøre selv, uten å tenke over konsekvensene av f.eks vann- og brannskader. 

-Sammen setter vi fokus på kvalitet og trygghet for kundene som nå enkelt kan finne seriøse håndverksbedrifter med fagkunnskap, som sikrer både liv, verdier og bolig.

Det handler om mennesker
-Tradisjonelt har vi jobbet veldig mye mot privatmarkedet. Med dagens 18 ansatte har vi de som trives best på anleggsjobb, mens andre trives best på "småjobb". Sammen utfører vi alle typer elektriske installasjoner i private hjem, næringsbygg, industri, offentlige bygg mm. Det gir oss også mulighet å ta vare på våre medarbeidere slik at alle får gjøre mer av det de synes er morsomt.

-Prikken over i’en er at denne satsingen kan bidra til økt rekruttering til yrkesfag. Stolte håndverkere må gå foran, å det gjør vi trøndere godt ler han, før han minner oss på at også Uropatruljen i sin tid ble startet i Trondheim. 

Stolt av å delta på Småjobbgaranti
-Privatkunder som vil ha løst småjobber fort skal være trygg på håndverkernes kompetanse og fagkunnskap. Det er nettopp seriøsiteten som gjør at vi gjerne er med på initiativet. Med den grunnmuren som våre laug, forbund og foreninger har lagt starter kundeforholdet med et tillitsforhold som vi alle vil verne om.  

Byggmester og takstmann John-Kristian Barlien har drevet Barlien AS siden 2003
-Etter 10 år med innleide samarbeidspartnere, bestemte Barlien seg for at det på tide å bli godkjent lærlingebedrift og for tre år siden tok han inn sin første lærling. Lærlingen bestod svenneprøven før ferien 2020 og er i dag fast ansettelse.

-Det er utrolig viktig for fremtiden at alle bidrar til økt rekruttering og gir ungdommer som velger yrkesfag de beste muligheter til en allsidig utdannelse. Mindre bedrifter har de beste forutsetningene til å gi en helhetlig utdannelse. I løpet av læretiden er vi innom mange ulike arbeidsoppgaver, med de muligheter og utfordringer det gir. Gjennom praktisk læring, tett oppfølging og god kommunikasjon sikrer vi kompetanseoverføring til neste generasjon.

Les også: Ønsker Uropatrulje i Nordland

Hva vil du si til ungdommer som vil velge tømreryrket?
-Du må ha interesse og glød for faget, god arbeidsmoral og yrkesstolthet. Fagkunnskap lærer du deg, men det er like viktig å kunne prate med folk, lytte til kundene, holde avtaler og gjøre en god jobb. 

Daglig leder av Uropatruljen i Trondheim, Vidar Sagmyr kan bekrefte at også har deltatt i diskusjonen og
utviklingen av prosjektet.

-Vi stiller oss bak dette initiativet fordi det stilles krav til bedriftene som skal være med slik at forbrukerne vet at her finnes dokumentert kompetanse, så vel svennebrev som mesterbrev. Det er et ikke kommersielt prosjekt som sikrer både forbruker og profesjonelle håndverkere.

-De fire aktørene bak nettsiden stiller med garantiordninger som gjør at både forbrukeren og håndverkeren er trygg dersom det f.eks skulle bli en klagesak.

Worldskills Norge

Trondheim går foran, også denne gang
Det var i nettopp Trondheim Uropatruljen startet og siden har den spredt seg til flere deler av Norge. Tøffe trøndere er selvsagt åpne for at også dette initiativet blir landsdekkende.

-Vi lanserer for Trøndelag, men har informert våre kolleger i andre landsdeler og fått utrolig mye skryt så langt. Det viktigste er at dette ikke er en kommersiell side, det er absolutt ingen kostnad for våre bedrifter, sier Ingar Strand videre.

-I utgangspunktet lanserer vi med malere, tømrere (det som mange fortsatt kaller snekker), elektrikere og rørleggere. Det kan på sikt absolutt være aktuelt å inkludere flere profesjoner, men ikke uten at deres forbund og laug stiller seg bak ordningen.

Ingar Strand er like tydelig på at dette ikke betyr at forbrukerne skal forvente prisdumping.

-Her er du garantert kompetanse og kvalitet fra bedrifter som har alle papirer i orden, er medlem av sine forbund og lokale laug, som tar samfunnsansvar og som du får tak i både før, under og etter utført jobb. Vi er stolte av våre eksperter og trygg på at forbrukerne vet at kvalitet koster.

Vi i Norsk Byggebransje heier på initiativet og ønsker lykke til!

Gikk du glipp av: Etterlyser flere lærlingeplasser